Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΠΙΤΣΑ Η ΦΟΒΕΡΗ .. ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ




Ένα εντυπωσιακό σχέδιο για μια ξεχωριστή εμφάνιση πίτσα . Έχει εντυπωσιάσει πολύ όσες φορές και αν το έφτιαξα .

ΥΛΙΚΑ:
  • Ζύμη για πίτσα όποια εσείς θέλετε 
 http://plathozymarakia.blogspot.gr/2015/04/blog-post_54.html
  • υλικά ότι θέλετε εσείς για την γέμιση της πίτσας
  • λουκάνικα Φρανκφούρτης ή ελληνικά τύπου Φρανκφούρτης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1)
Φτιάχνουμε τη ζύμη σύμφωνα με της οδηγίες της ζύμης μας! Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια ίσου μεγέθους και την ανοίγουμε πανω σε λαδόκολλα σε φύλλο όπως στην φωτογραφία, πάχους όσο θέλουμε και μέγεθος στρογγυλό ανάλογα του ταψιού μας. Βάζουμε γύρω –γύρω στην ζύμη μας τα λουκάνικα σχηματίζοντας ένα πιο μικρό κύκλο με λουκάνικα, αφήνοντας ζύμη 5 εκ περίπου όπως στη φωτογραφία.


2)
Κλείνουμε τα λουκάνικα με την ζύμη που αφήσαμε.

3)Κόβουμε την ζύμη – λουκάνικο σε κομμάτια περίπου 1 με 2 εκ. και γυρίζουμε τα κομμάτια προς τα επάνω με τα λουκάνικα να κοιτάνε προς τα επάνω.
4)Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υλικά μας.

5)
Βάζουμε την ζύμη μας σε ταψί λαδωμένο.

6)
Την ψήνουμε σύμφωνα με της οδηγίες της ζύμης που χρησιμοποιήσαμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αυτή την ιδέα για το σχέδιο την βρήκα σε μια φωτογραφία στο ίντερνετ. Το ξεσήκωσα και σας το δείχνω. Ειναι πολύ ωραίο για μπουφέ και πάρτυ.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΑΡΝΑΚΙ

Mια  υπέροχη   ιδέα    να  την κατασκευάσετε  μαζί  με τα  παιδάκια  σας . Μπορείτε  να  το κάνετε  και  με  ζύμη   τσουρεκιού  και να  το  προσφέρετε  για  δωράκι   στην  νονά  των  παιδιών  σας ..



ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι   ζεστό νερό
3  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ  μαγιά  νωπή ή 1  φακελάκι ξερή  μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800 γραμμάρια αλεύρι
30 γρ  Λιωμένο βούτυρο
2-3 κουταλιές της σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένα - για το πασπάλισμα
1   κρόκο  αυγού διαλυμένο  με λίγο  γάλα για τι  τέλος ,

και  σταφυδες  για  τα  ματια 
Γίνετε  και γλυκό   σταφυδόψωμο με  κανέλα και  καστανή  ζάχαρη  ή  ΚΑΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ   όπως  τα  έκανα  εγώ !! ΑΛΛΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ  ΑΚΟΛΑ  3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ  ΖΑΧΑΡΗ  ΑΚΟΜΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και  τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό  γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί. 
  • Προσθέτουμε μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε  για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και μαλακιά. 
  • Μεταφέρουμε σε  ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 2  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και  σε αναμμένο  φούρνο, σκεπάζουμε  το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη ή ελαστικό βαμβακερό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις αυξηθεί  η  ζύμη μας  την αναποδογυρίζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε ίσα μέρη  αναλογα  με τη σχεδιο  θα φτιαξουμε   !!
    • ΑΦΟΥ Η ΖΥΜΗ  ΜΑΣ  ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ .. ΤΗΝ  ΑΦΉΝΟΥΜΕ  ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΛΕΥΡΩΜΈΝΟ  ΠΑΓΚΟ  ΚΑΙ  ΤΗΝ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ  2  ΜΕΡΗ  .
    • ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ  ΜΕ ΤΟΝ  ΠΛΑΣΤΗ  ΦΥΛΛΟ  ΠΑΧΟΥΣ  1 ΕΚΑΤ  ΚΑΙ  ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ  ΤΟ ΣΩΜΑ  ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ . ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ  ΚΑΙ ΤΑ  ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ  . 
    • ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ  ΤΗΣ  ΖΥΜΗΣ  ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΦΥΛΛΟ  ΠΑΧΟΥΣ  1 ΕΚΑΤ ΚΑΙ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΣΤΡΟΓΓΙΛΟ  ΤΣΕΡΚΥ  Η ΠΟΤΥΡΙ  ΔΙΑΜΕΤΡΟ  5-7  ΕΚΑΤ   ΚΟΒΟΥΜΕ  ΚΥΚΛΟΥΣ.. 
    • ΤΟΥΣ  ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΚΟΦΤΕΡΟ  ΜΑΧΑΙΡΙ ..ΑΚΤΙΝΑ   ΤΟΥ  ΚΥΚΛΟΥ ΚΑΙ  ΜΕΤΑ  ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ ΑΚΡΗ  ΤΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ  ΡΟΛΛΑΡΟΝΤΑΣ  .. ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ   ΠΑΝΩ  ΣΤΟ  ΣΩΜΑ  ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ   ΑΦΟΥ  ΟΜΩΣ  ΠΡΩΤΑ  ΤΟ  ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ  ΜΕ  ΛΙΓΟ  ΒΟΥΤΗΡΟ ΚΑΙ ΠΑΣΠΑΛΙΣΟΥΜΕ  ΜΕ  ΣΤΑΓΟΝΕΣ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ .
    • ΑΦΟΥ  ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ  ΜΕ ΟΛΟ  ΤΟ ΣΩΜΑ  ΤΟΥ  ΑΡΝΙΟΥ    ΚΑΙ  ΒΑΛΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΣΤΟ  ΚΕΦΑΛΙ  ΤΗΣ ΣΤΑΦΥΔΕΣ  ΓΙΑ  ΜΑΤΙΑ  ... ΛΙΓΗ  ΖΥΜΗ  ΚΑΝΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΜΙΚΡΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ  ΜΠΑΛΙΤΣΑ  ΓΙΑ  ΜΟΥΣΟΥΔΑ  ΚΑΙ  ΣΤΟΜΑ ..ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΕΣ  ΛΩΡΙΔΕΣ  ΖΥΜΗΣ  ΓΙΑ  ΤΟ ΜΑΛΛΑΚΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ  ΤΟΥ  ΤΟ  ΑΦΗΝΟΥΜΕ  ΝΑ ΦΟΥΚΩΣΕΙ  ΓΙΑ  ΚΑΜΙΑ  ΩΡΑ  ΣΕ ΖΕΣΤΟ  ΜΕΡΟΣ .
    • ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ  ΕΝΑ  ΚΡΟΚΟ ΑΥΓΟΥ  ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ  ΜΕ ΛΙΓΟ  ΓΆΛΑ  Η  ΝΕΡΟ  ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΡΝΑΜΕ  ΟΛΟ  ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ  ΜΑΣ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΠΙΝΕΛΟ ..ΚΑΙ  ΨΗΝΟΥΜΕ  ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ   ΦΟΥΡΝΟ  180  ΒΑΘΜΩΝ  ..
    • Αφήνουμε  το  ψωμάκι  μας  σκεπασμένο να  φουσκώσει  για  σχέδόν  μια  ώαρα  και  μετά  το αλείφουμε με χτυπημένο  κρόκο  αυγού και λίγο  γάλα .Προθερμένουμε το φούρνο στους 180C ή 160C και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει μετά από 20-25 λεπτά που καλύπτεται με αλουμινόχαρτο για να μην  μας  καείΑπομάκρυνση από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε  μια σχάρα 
    Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι - αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!) Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερό  ύφασμα 

    Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

    ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ NUTELLA ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΖΥΜΗ

     


    ΥΛΙΚΑ
    600 γρ αλεύρι
    210 γρ  γάλα  χλιαρό
    100 γρ κρέμα γάλακτος χλιαρή
    1 αυγό
    30 καλαμποκάλευρο γρ
    80 γρ ζάχαρη
    βανίλια ή οποιοδήποτε άλλο άρωμα
    8 γρ αλάτι
    20 γρ μαγιά νωπή ή 7 ξηρό
    και  150 καρύδια  η αμύγδαλα η φουντούκια
      nutella
    και  1  κρόκο  αυγού με 30ml  γαλα  διαλυμένο για το τέλος
    και  λίγη  μαύρη  ζάχαρη
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο  σε πλαστικό δοχείο. Τη φρέσκια μαγιά  την διαλύεουμε στο χλιαρό  στο γάλα   , χτυπάμε την κρέμα γαλακτος λιγο και την θερμαίνουμε  ελαφρώς ,  και στη  συνέχεια  τα ρίχνουμε στο κέντρο του αλευριού. Προσθέστε 1 αυγό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και αρχίζουμε  να ζυμώνουμε  τη ζύμη.
    • Στη συνεχεια  προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη είναι ελαστική και δεν κολλάει πια στα χέρια μας
    •  Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε  την ζύμη να φουσκώσει,με σακούλα σελοφάν απο τα  τα τρόφιμα περίπου 2 ώρες σε ζεστό μέρος, μακριά από κρύα ρεύματα αέρα.
    • Όταν η ζύμη  πια φουσκωσει  την βάζουμε  στον πάγκο  εργασίας   μας και  αλευρώνουμε με το αλεύρι λίγο τον παγκο να μην  κολλήσει   η ζύμη και το χωρίζετε σε 6 ίσα κομμάτια.
    • Ανοίγουμε  με τον πλάστη  κάθε κομμάτι της ζύμης σε ένα φύλλο από περίπου έως 0,5 εκατ  πάχος  και μάκρος 20  εκ .  και το φάρδος  ίσο με το φάρδος της στενόμακρης φόρμας σας
    • Απλώνουμε    τη nutella  η την μερέντα και στη συνέχεια   ριχνουμε και τους ξηρούς  καρπούς    , και κλείνουμε  την ζύμη μας  ρολό
    • Απλώνουμε σε μια  φόρμα  λαδόκολα και  βαζουμε  τα ρολά  μας  το ένα δίπλα στο άλλο   στη φόρμα  μας το αφήνουμε  πάλι να φουσκώσει για κανα μισάωρο
    •  και τα αλείφουμε     με το διαλυμένο μείγμα  αβγού και του γάλακτος και το πασπαλίζουμε  με λίγη  μαύρη ζάχαρη.
    • και σε προθερμασμένο  φούρνο  το ψήνουμε  στους  180  βαθμούς για  20 με  30 λεπτά να ροδίσει
    • Αφήστε  να κρύωσει 5 λεπτά  και μετά  βγάλτε και βάλτε το  σε μια σχάρα  να κρύωσει και φάτε το    
     ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ
    *Εγώ έβαλα  και το ασπράδι απο το αυγό  και  πρόσθεσα και μια κουταλιά  αλεύρι  ακόμα !!






    XΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ



    ΥΛΙΚΑ :
    • 1 και  1/2  κουπ . σιμιγδάλι χοντρό
    • 1/2  κούπα σιμιγδάλι ψιλό
    • 1/2  κούπα  καλαμποκέλαιο    
    • 1/2  κούπα  ταχίνι
    • 1   κούπα αμύγδαλο χωρίς τη φλούδα και καβουρδισμένο     ή  καρύδι
    • 1    ξύλο  κανέλα
    • 1 -2 καρφάκια γαρύφαλλο
    • χυμό από  μισό  πορτοκάλι   ή λεμόνι
    • 1   κομμάτι φλούδα λεμονιού
    • 2   κούπα  ζάχαρη
    • 1/2   κούπα     μέλι
    • 4      κούπα νερό
    • 1/4   κούπα σταφίδες ξανθές  και  1/4 φλ    σταφίδες μαύρες (προαιρετικά )
    EKTEΛΕΣΗ 

    • Ετοιμάζουμε  το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη και το μέλι μαζί με το νερό, την κανέλα,και το χυμό ,  το γαρύφαλο και τη φλούδα λεμονιού για 5' (το σιρόπι θα είναι αραιό).
    • Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε  το ταχίνι , βάζουμε  και  το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε  τα δύο σιμιγδάλια και ανακατεύετε καλά για 7'-10' σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει το σιμιγδάλι ξανθό σκούρο προς καφέ (μη σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει). Προσθέτουμε  το αμύγδαλο .
    • Το βγάζουμε  από τη φωτιά και ρίχνουμε  σιγά σιγά το σιρόπι. Προσοχή γιατί το σιμιγδάλι είναι καυτό. Ρίχνουμε  και το χυμό πορτοκαλιού.
    • Γυρίζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τη βάζουμε να ξαναβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι ν'απορροφηθεί το σιρόπι και να ξεκολλάει ο χαλβάς από την κατσαρόλα.
    • Τον βγάζουμε  από τη φωτιά και τον σκεπάζουμε  με καθαρή πετσέτα για 5' πριν το μεταφέρουμε σε φόρμα (π.χ. φόρμα για κέικ). Αφήνουμε  το χαλβά να κρυώσει καλά πριν τον μεταφέρουμε  σε πιατέλα για το σερβίρισμα.
    • Μπορούμε να γαρνίρουμε το χαλβά με γλάσο σοκολάτας (ακόμη και το έτοιμο γλάσο που κυκλοφορεί σε σακουλάκια είναι καλό ή να φτιάξουμε εμείς) και με ξηρούς καρπούς καραμελωμένους ή ωμούς.
    • Δίχρωμο  χαλβά   μπορούμε  να   έχουμε  αφού  προσθέσουμε  1/2 κ.σ. κακάο στο σιμιγδάλι προτού ψηθεί καλά και το ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί και να αλλάξει χρώμα. Μετά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.
    • Ο  χαλβάς μπορεί να γίνει και με λάδι  χωρίς το  ταχίνι

    Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

    ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ..... ΡΩΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ






    ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
    4 φλιτζάνια αλεύρι
    1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
    1 αυγό
    100 γρ βούτυρο λιωμένο ή λάδι
    1/2 κουταλάκι αλάτι
    100-150 γρ λιωμένo βούτυρο σε  κρέμα και
    αλεύρι για το άνοιγμα  των φύλλων

    Γέμιση:
    500 γρ σπανάκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
    200 γρ φέτα και
    50 γρ ότι άλλο τυρί θέλετε (εγώ είχα κεφαλογραβιέρα )
    λίγο μαύρο πιπέρι
    1 πράσο ψιλοκομμένο
    και λίγο μαιντανό
    λίγο αλάτι  για τα  χόρτα  μας
    Τα ανακατεύουμε όλα  αυτά  σε  ένα  μπολ αφού πρώτα έχουμε ζουλίξει με τα χέρια μας λίγο τα χόρτα μας να φύγουν  τα πολλά υγρά  με λίγο  αλάτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Βάζουμε σε ένα  μπολ το νερό, το αλάτι, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και  ανακατεύουμε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλεύρι μας και ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ... μέχρι να  έχουμε μια ζύμη απαλή και χωρίς  να κολλάει στα χέρια  μας . Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά !!
    •  Σε  πάγκο εργασίας παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε  σε τρία  κομμάτια  .Ανοίγουμε   την  ζύμη τρία φύλλα όχι πολύ λεπτά  ..παίρνουμε  το βούτυρο μας που  την έχουμε  λιώσει  και έχει κρυώσει και απλώνουμε το λιωμένη βούτυρο στο πρώτο μας  φύλλο,παίρνουμε  και   το δεύτερο φύλλο και τη  βάζουμε  από πάνω ξάνα απλώνουμε  το λιωμένο  βούτυρο.
    • Συνεχίζουμε  και με το τρίτο  φύλλο και απλώνουμε και σε  αυτό το λιωμένο  βούτυρο .Την  γυρίζουμε σφιχτά την  ζύμη σε  ρολό και το βάζουμε  για 30 λεπτά  στην ψύξη  .Αφού περάσουν τα  λεπτά  που  την αφήνουμε  στο ψυγείο μας  την βγάζουμε  την ζύμη  από το  ψυγείο μας και  την κόβουμε  ίσα κομμάτια περίπου 1-2 εκ  το καθένα  και στον πάγκο εργασίας  μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε λίγο το πρώτο φύλλο  σκεπάζοντας το  κομμάτι μας και με  τον πλάστη μας ανοίγουμε τη ζύμη πατώντας  όχι  πολύ , ... ελαφρά, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις άκρες -θα πρέπει να είναι λεπτότερη από ότι στη μέση,η ζύμη  μας .
    • Αφού ανοίξουμε  την ζύμη  μας  βάζουμε  μια  κουταλιά στην μέση της και  την κλείνουμε κάνοντας  τρίγωνο και  τα βάζουμε  σε ταψί με λαδόκολλα ανάποδα  με την ένωση προς τα κάτω και δεν τα αλείφουμε ούτε με αυγό,ούτε με  λάδι γιατί  θα χαλάσουν τα στρώματα  της ζύμης  που με τόσο κόπο φτιάξαμε .
    • Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς  για  40 λεπτά 
    • Όμως στα τελευταία 15 λεπτά  πριν τελειώσει  το ψήσιμο  τα αλείφουμε με λίγο αυγό διαλυμένο  με γάλα  για να πάρουν  ωραίο  χρώμα . 
    • Οποιαδήποτε γέμιση  από τις αγαπημένες σας, θα μπορούσε να είναι-με σπανάκι,τυρί , κρέας, ή με κολοκύθα.
    • Την συνταγή για  την  ζύμη και το σχέδιο  την  βρήκα στα παρακάτω  βίντεο ..
    • εδώ  και εδώ 




    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά !!!.   Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

    ΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΤΗΣ ΕΝΡΙΕΤΑΣ


    ΤΗΝ  ΣΥΝΤΑΓΗ  ΤΗΝ  ΠΗΡΑ  ΑΠΟ ΜΙΑ  ΒΕΛΓΙΔΑ  ΦΙΛΗ  .
     ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕ   ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΜΟΥ  3 ΧΡΟΝΙΑ  ΣΤΟ   ΒΕΛΓΙΟ  ΚΑΙ  ΣΕ  ΚΑΘΕ ΜΑΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ   ΠΑΡΕΟΥΛΑ ...ΓΙΑ  ΚΑΦΕ  Η  ΤΣΑΙ   ΜΑΣ   ΤΑ   ΣΥΝΟΔΕΥΕ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ  ΖΕΣΤΑ  -ΖΕΣΤΑ  ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΑ.
    ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ  ΚΑΙ  ΣΚΕΤΑ   ΧΩΡΙΣ  ΓΕΜΙΣΗ  , ΜΕ  ΤΥΡΑΚΙ  ΠΑΡΜΕΖΆΝΑ   ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΕΝΑ , ΕΤΣΙ ΜΑΣ  ΤΑ ΣΕΡΒΙΡΕ  ΠΑΝΤΑ  Η ΒΕΛΓΙΔΑ   ΦΙΛΗ  ΜΑΣ !!!!!

    Η  ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ  ΣΚΕΤΑ ΧΩΡΙΣ  ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ  ΤΥΡΑΚΙ  ΑΠΟ  ΠΑΝΩ  ΠΟΥ  ΛΙΩΝΕΙ   .

    ΕΓΩ  ΤΑ  ΔΟΚΙΜΑΣΑ  ΚΑΙ ΜΕ  ΓΕΜΙΣΗ  .. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ  !

     

    ΥΛΙΚΑ:

         550-600  γρ αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις
         150 ml νερού χλιαρό
        100
     ml  γάλα       χλιαρό 
         60 ml   λάδι
         1  αυγό
        30  ml  γάλα  εβαπορέ  ή γιαούρτι [ Εγώ  έβαλα 30 γιαούρτι φρέσκο  πρόβειο   με 2 κουταλιές  γάλα , τα έκανα   μια ξινή  κρέμα}
         7 γρ   μαγιά ξερή μαγιά  ή  25 γρ  νωπή  μαγιά
         1 κουταλιά σούπας  ζάχαρη
         1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
         3 κουταλιές της σούπας γάλα   για το  τέλος
         1 αυγό  για  το τέλος   ή  μια   δυό   κουταλιές  λάδι .
         100-125   γρ τυρί   τριμμένο   παρμεζάνα   για  το   τέλος   αν  τα  θέλουμε   αλμυρά   χωρίς   γέμιση

    [Γέμιση :  τυριά  διάφορα  με  λίγο  γιαούρτι-   Μαρμελάδα - Μερέντα ]





    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    • Ανακατεύουμε το αλεύρι, και  την ξερή μαγιά και τα βάζουμε σε ένα μπόλ.Ανακατέυουμε  το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη στη συνέχεια, τα   προσθέτουμε στο κέντρο  του αλεύριου.      Και αρχίζουμε  να ζυμώνουμε τη ζύμη , προσθέτουμε το  λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), το αλάτι και το  αυγό και το γιαούρτι.        Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας,να μην κολλάει στα  χέρια  μας και να είναι  ελαστική και την αφήνουμε  να φουσκώσει σκεπασμένη , μακριά από κρύα ρεύματα, για 1 ώρα.
    [Εγώ  έβαλα  όλα  τα υλίκα   στον αρτοπαρασκευαστή   και τα  άφησα  να φουσκώσουν  1  ώρα και 30 λεπτά ]
    •  Αφού ο όγκος  της  ζύμης μας  έχει διπλασιαστεί, χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες.   Ανοίγουμε   με τον πλάστη κάθε μπάλα  της ζύμης, ελαφρώς πασπαλισμένη με αλεύρι σε πάγκο εργασίας  μας  σε ένα  στρόγγυλο  φύλλο πάχους   1 cm
    •      Κόβουμε κάθε φύλλο σε 8 τρίγωνα.  Κάνουμε  μια τομή 2-3 cm στην κορυφή του κέντρου του κάθε τριγώνου (με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε καλοσχηματισμένα κρουασάν)  και τυλίγουμε  τα κρουασάν  με τον τρόπο  που ξέρουμε .

    • Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί καλυμένο   με χαρτί ψησίματος και αφήστε ένα κενό αρκετά εκατοστά μεταξύ τους  γιατί  θα  φουσκώσουν  και αφήστε να αυξησουν τον όγκο  τους  για  άλλη 1 ώρα
    • Μετά  περνάμε  με το μείγμα του γάλακτος και  λαδιού  και το ριίχνουμε    και   πασπαλίζουμε    με   το τριμμένο  τυρί μας (προαιρετικά )

    •      Αλείφουμε   με το α υγό και το γάλα  ..Ψήνουμε   σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° βαθμούς  (κάτω και πάνω ) για 15-20  λεπτά.
    • Είναι νόστιμα και πολύ πολύ αφράτα!

    • ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΙΠΑ  ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ   !!




    • ΜΕ ΤΥΡΑΚΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΖΑΜΠΟΝ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ   ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΝΙΛΙΑ ..KAI  ME  ENA KOMMATI  ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ .ΚΑΙ  ΜΕ  ΕΝΑ  ΚΟΜΜΑΤΙ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ  ΟΠΩΣ  ΚΑΙ ΝΑ  ΤΑ   ΔΟΚΙΜΑΣΕΙς  ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑΑ.



    Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

    ΜUFFINS ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ , ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ



    Εδώ    θα  βρούμε  την ίδια συνταγή με  nutella     
     Και σήμεραα   θα  τα   φτιάξουμε  και  νηστίσιμα !
    Μετά  απο  μια  ιδέα  που μου έδωσε  μια  φίλη .. μου είπε  δοκίμασε  να βάλεις  ταχίνι  και κανέλα  και  δεν  θα χάσεις  ..εγώ   πρόσθεσα και  σταφίδες  και  σοκολάτα  και  ξηρούς  καρπούς   .... τελικά  το αποτέσμα   ήταν   εξαιρετικό !!

    ΥΛΙΚΑ :
     
    500-550  γρ αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις  ίσως  και  περισότερο 
    25 γραμμάρια μαγιά  ή  1 φακελάκι  ξερή  μαγιά
    90 γρ  ζάχαρης
    5  γρ  αλάτι 

    250  γρ  χλιαρό νερό
    60 γρ βούτυρο, λειωμένο και κρύο ή  λάδι   για  να  τα κανουμε  νηστισιμα 
    λιγο κακουλέ 


     ΓΕΜΙΣΗ 1:
    1  κούπα ψιλοκομμένα καρύδια ,ή   αμύγδαλα 
    1/2 κούπα σταφίδες ξανθές,μουσκεμένες σε  νερό  με λίγο κονίακ
    1 /2 κούπα ταχίνι.
    2  κουταλίες σούπας  μέλι 
    1/2 κούπα ζάχαρη.
    1 πρέζα κανέλα.
    1 πρέζα γαρύφαλλο.


    ΓΕΜΙΣΗ 2  :
    250 γρ. ταχίνι
    100 γρ. μέλι
    100 γρ. κουβερτούρα
    Καρύδια  ή  δημητριακα

    •   Ρίχνουμε το ταχίνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μέλι το οποίο έχουμε ζεστάνει έτσι ώστε να έχει πιο ρευστή μορφή και το ανακατεύουμε ελαφρά για 1 λεπτό. 
    • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα.

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Αραιώνουμε στο χλιαρό νερό την μαγιά μας και την ζάχαρη. 
    • Σε ένα μπόλ που έχουμε βάλει το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγια την σκεπάζουμε με λίγο αλεύρι και τη αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει. 
    • Προσθέτουμε και  το βούτηρο σε κομμάτια και το αλάτι και ζυμώνουμε. 
    • Κάνουμε μια ζύμη αφράτη και απαλή να κολλάει στα χέρια μας  ελάχιστα . 
    • Εγώ τα βάζω στον αρτοπαρασκευαστή .Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15-16   ίσες μπάλες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανεβει η ζύμη για 20 λεπτά.

    • Ετοιμάζουμε την γέμιση 1 ή 2 που μας αρέσει, σε ένα μπόλ την γέμιση μας με  τα καρύδια ψιλοκομμένα,    και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα.
    • Κάθε μπάλα την  ανοίγουμε  λίγο    σε  σχήμα  πιτούλας και βάζουμε  λίγη γέμιση στη μέση  και κλείνουμε   τη ζύμη σε μια μπάλα και πάλι.

    • Στη συνέχεια ανοίγουμε σε ορθογώνιo φύλλα πάχους 1-2 εκ.με  τον  πλάστη  και κόβουμε  5-6  σε λουρίδες κατά μήκος που να μην φτάνουν στα άκρα.   Στρίβουμε  την   ζύμη  όπως   φαίνετε  στην φωτογραφία  πιο  κάτω  .


    • Μαζεύουμε σε σχήμα μπάλας και βάζουμε  τα σε βούτηρωμενες θήκες αλουμινίου η χάρτινες και το αφήνουμε να
     φουσκώσει για 45  λεπτά σε ζεστό  μέρος.



    • Αλείφουμε με λίγο  νερόκαι  ζάχαρή   η  μέλι    και  ρίχνουμε  σουσάμι .Ψήνουμε  10-15 λεπτά  σε προθερμασμένο  φούρνο  στους180 - 190 βαθμούς  ανάλογα  το φούρνο  μας  .