Σελίδες

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΨΑΡΑΚΙ ..




            Η αγαπημένη μου σαλάτα  ..όλου  του χρόνου .. και ακόμα  πιο περισσότερο των Χριστουγέννων, την φτιάχνω κάθε  χρόνο. Φέτος είπα να κάνω την διαφορά και να δώσω στην γιορτινή μας σαλάτα ένα υπέροχο σχέδιο το ψαράκι,εύκολο γρήγορο και όμορφο, το κατασκευάσαμε μαζί με τα κοριτσάκια μου .
Η συνταγή είναι από εδώ το  μόνο που άλλαξα  είναι οι ποσότητες  γιατί ένα  κεσεδάκι εμάς  ποτέ  δεν μας  φτάνει ..... δεν φτάνει....πίστεψέ με

ΥΛΙΚΑ :
4 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (ακόμη και 2% κάνει) ή 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1200 γρ παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια  κρατήστε και 3-4 μεγάλα ολόκληρα  για  το στόλισμα
2-3  σκελίδες σκόρδο
9-10 κουταλιές της σούπας λάδι
5-6 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι κατά  βούληση
10-15 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
  •  Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι. Εγώ  συνήθως  το  τρίβω   στον τρίφτη  του κρεμμυδιού, από τις  μικρές  τρυπούλες  
  •  Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κυβάκια των παντζαριών και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  •  Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και το ξύδι μετά από δοκιμή.
  •  Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

  •  Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, τη βάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος  και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.


Παρατηρήσεις:
1)      Εννοείται ότι -αν θέλουμε- μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο. Με τον τρόπο όμως που περιγράφω η σαλάτα μας παίρνει μια ελαφριά μυρωδιά σκόρδου που είναι αρκετή κατά τη γνώμη μου (και φεύγει και εύκολα αν μασήσουμε λίγο μαϊντανό ή γαρύφαλλο…). Εγώ είχα  σκορδόλαδο αυτή  την φορά και δεν έβαλα σκόρδο.
2)     Βράζω τα παντζάρια με τα φλούδια  μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως αυτό το κάνω στον ατμομάγειρα -κατσαρόλα . Τα ξεφλουδίζω τα κόβω σε φετούλες  , τα αλατίζω, τα ραντίζω με ξύδι και τα διατηρώ για πολλές μέρες στο ψυγείο.
Αν λοιπόν χρησιμοποιήσω παντζάρια που τα έχει ήδη «πιάσει» το ξύδι,
προσέχω την ποσότητα που θα βάλω στο γιαούρτι.




                Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .     
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ

Εδώ και καιρό  έβαλα στο μάτι  την  ζύμη  βουτύρου από  το  μπλόγκ  της  φίλης  Margarita Lafazanidoy ,το  syntagesapospiti.blogspot.gr  εδώ 
Αποφάσισα  να την  ετοιμάσω για  χριστουγεννιάτικα  μπισκοτάκια ..
Πάμε να τα φτιάξουμε αυτά  τα  υπέροχα  ρουντολφάκιααα ....πήρα  το σχέδιο από εδώ 
 Πάμε να τα φτιάξουμε  παρέα  με  τα  παιδάκια μας ...



ΥΛΙΚΑ :
500γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
6 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 βανίλιες η 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 φακελάκι  ζάχαρη - βανίλια  με  άρωμα  πορτοκάλι  η  λεμόνι
1 μπέικιν  πάουντερ
λίγο αλάτι


ΓΙΑ  ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

1 φλιτζάνι  άχνη
βούτυρο 30g, κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
1-2 κουταλιές της σούπας νερό
χρωστικό τζελ  μαύρο τροφίμων
Κόκκινο κουφέτα  m&amm's chocolate
κορνέ και μύτη 
ή σοκολάτα  λιωμένη σε  μπεν μαρί  που  έβαλα  εγώ
και ROYAL  ICING που θα  βρούμε εδώ 
και  οδοντογλυφίδα για  το σχέδιο 









ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Χτυπάμε το βούτυρο που  το έχουμε  κόψει σε  κυβάκια  με την ζάχαρη στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα,  προσθέτουμε τα αυγά,τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και το αλεύρι, ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μπάλα την τυλίγουμε  με μεμβράνη και την βάζουμε 30 λεπτά στο ψυγείο,  (αυτό γίνετε για να σφίξει το βούτυρο και να ανοίγει καλύτερα το φύλλο και  να   μην  απλώσουν  στο  ψήσιμο  ).
 
 

  • Πάνω σε ένα  κομμάτι λαδόκολλα  βάζουμε  την ζύμη  μας  και  με  μια ακόμα  λαδόκολλα  και  τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε πάχος 5-7 mm, κόβουμε με κου πατ ή  κύκλο 7 εκατ , τα  τοποθετούμε  στο ταψί με λαδόκολλα με κενό ανάμεσα τους,  
  • Τοποθετούμε το ταψί  στο ψυγείο (ή στην κατάψυξη) για 10 λεπτά - αν η ζύμη μπει  σε κρύο περιβάλλον θα βοηθήσει τα μπισκότα να κρατήσουν το  ωραίο στρογγυλό σχήμα τους, τα ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 10-12 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν λίγο.Δεν απομακρυνόμαστε  από το φούρνο γιατί υπάρχει περίπτωση  να  τα  ψήσουμε  περισσότερο  και δεν  το θέλουμε .
  • Φτιάχνουμε  το σχέδιο Ρούντολφ και  τα αφήνουμε σε   κρύο περιβάλλον να  παγώσει  η σοκολάτα
 

 

 
Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
 

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

ΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Οι ετοιμασίες  για  τα Χριστούγεννα  σχεδόν  έχουν   φτάσει  στο  τέλος  τους . Σήμερα  θα  φτιάξουμε   σοκολατένια   ραγισμένα  μπισκότα   για  το καφεδάκι μας  , το  τσάι μας , το γάλα μας. Η  γεύση  τους   υπέροχη   τραγανά  έξω  και  μέσα  μαλακά  σαν   να  τρώτε  brownie σοκολάτας, Τα  αποθηκεύουμε   σε  ένα  καλά  κλεισμένο   κουτί  για  μπισκότα για   7-9   ήμερες   Πάμε  να  τα  φτιάξουμε  παρέα 





ΥΛΙΚΑ

175 γρ μαύρη σοκολάτα
60 γρ  βούτυρο 
175  γρ αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις  ανάλογα  το μέγεθος  των αυγών  (εγώ   έβαλα  λίγο  παραπάνω  σχεδόν   220γρ  τα αυγά  μου ήταν  μεγάλα )
1/2 φακελάκι   μπέικιν  πάουντερ
1 βανίλια
1  πρέζα αλάτι
2 αυγά  μέτρια
100 γρ καστανή ζάχαρη
125  γρ τριμμένα καρύδια
60 γρ  ζάχαρη άχνη για το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λιώνουμε   τη σοκολάτα σε   μπεν μαρί   μαζί  με το  βούτυρο. Αφήνουμε  να  κρυώσει  το σοκολατένιο  μείγμα .Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι. Κοσκινίζουμε  μία-δύο  φορές .Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ δύο αυγά και την καστανή κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το  κρύο  μείγμα σοκολάτας-βουτύρου . Ανακατεύουμε  συνέχεια   προσθέτουμε τα τριμμένα  καρύδια, στη συνέχεια, το   μείγμα   με το αλεύρι  Ανακατεύουμε καλά με το μίξερ ,θέλουμε  μείγμα  γίνει  ομοιογενείς. Αφήνουμε το  μείγμα σκεπασμένο  στο ψυγείο για  2 ώρες 


  • Μοιράζουμε   την ζύμη σε  ίσα  κομμάτια  25-30 γρ  το  καθένα ,τα  πλάθουμε, σε  μπαλάκια ,,σαν τρουφάκια  και  τα  περνάμε μέσα   (ρολάρουμε)  από  ένα  μπολ  που έχουμε  κοσκινίσει  ζάχαρη άχνη και  τα  τοποθετούμε σε  ταψί με λαδόκολλα  με κενό μεταξύ  τους  σε αποστάσεις 4-5 cm από το άλλο. 
  • Και  τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο  στους 160-170  βαθμούς, ανάλογα  το  φούρνο μας  για 9-10  λεπτά θα είναι  αρκετά  μαλακά και όταν κρυώσουν, θα σταθεροποιηθούν  και  θα είναι  τραγανά  από  έξω  και  μαλακά  από  μέσα    

  •  Όταν  τα  βγάλουμε  από το  φούρνο  θα είναι  αρκετά  μαλακά- απαλά. Όταν  τα  μεταφέρουμε  σε  σχάρα  και  κρυώσουν  θα  σκληρύνουν και  θα   είναι   έξω τραγανά  και  μέσα  μαλακά  .
  •   Βγαίνουν  σχεδόν  30  κομμάτια .


Πηγή: Bon Appetit    εδώ
Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
 

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΓΕΜΙΣΤΆ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ





Άλλη μια συνταγή που ξεσήκωσα από το παλιό μπλοκάκι της μαμάς μου, για 
τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας φέτος . Αυτή  την φορά  μελομακάρονα  γεμιστά με  ολόκληρο καρύδι
Εκεί υπάρχουν συνταγές που καταχωρούσα μικρή κοπέλα για να τις έχει η μαμά μου , ψάχνοντας το βρήκα πολλές συνταγές  που  μου  κέντρισαν το ενδιαφέρον και θα τις μοιραστώ  μαζί σας στο μέλλον 
Βρήκα λοιπόν την παρακάτω  συνταγή  για  μελομακάρονα  με  γέμιση  καρύδας ,σαν φοινίκια, συνταγή της πεθεράς της  αδερφή  μου,25  και παραπάνω  χρονών.
Άλλωστε το έχω ξανά πει οι παλιές νοικοκυρές έχουν τις καλύτερες συνταγές είναι εξακριβωμένο αυτό .    
Σήμερα  ψάχνοντας  στο  ίντερνετ  θα βρούμε  την ίδια  συνταγή  σίγουρα,ίσως και με  μικρή διαφοροποίηση στα υλικά  .. άλλωστε οι συνταγές  παλιά πριν χρόνια πήγαιναν από  χέρι σε χέρι ..και  η κάθε  μια  νοικοκυρά  έβαζε  και  την δική της  πινελιά  στα υλικά .
Πάμε  να  την  φτιάξουμε   παρέα  ...

ΥΛΙΚΑ 

3/4  κούπας  χυμό πορτοκαλιού
1  κούπα ελαιόλαδο
1  κούπα  καλαμποκέλαιο  

800-900  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα  το αλεύρι  μας .
1/2 κούπα   ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 μπέικιν   πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1/2  κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
1/4  κούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι 
1 κουτ  του γλυκού ξύσμα  πορτοκάλι

1 κούπα καρύδια  κομμένα  στην μέση  για  την  γέμιση
καρύδια χοντροκομμένα για  το  τέλος 


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
2 κούπες  νερό
1 1/2  κούπες  ζάχαρη
1  κούπα  μέλι
1 /2  πορτοκαλιού  κομμένο σε  φέτες 
2 ξυλάκια κανέλας

χυμό  από μισό λεμόνι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού  πρώτα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε  τα  λάδια  μας . Προσθέτουμε την ζάχαρη  και όλα τα μυρωδικά -αρώματα μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν  αυγοδάρτη  και προσθέτουμε  και  το αλεύρι κοσκινισμένο  με  το μπέικιν  σιγά -σιγά  .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα -ζύμωμα  για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι , θέλουμε  μια αφράτη ζύμη  και απαλή  
 
  • Μοιράζουμε  την  ζύμη σε  ισόποσα  κομμάτια  με  την ζυγαριά, 40   γρ ζύμης   τα  ανοίγουμε  σε  πιτούλα  βάζουμε  μέσα  ένα  κομμάτι καρύδι και  κλείνουμε, με  τα χέρια  μας  .(όπως   φαίνεται  στις  φωτογραφίες )   
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα αραιά ή κόσκινο ή  οδοντογλυφίδα  όπως έκανα εγώ σήμερα

  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις  στους 170-180οC για  25- 30 λεπτά περίπου ανάλογα  το  φούρνο μας έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν  λίγο ...χλιαρά τα ρίχνουμε  για  3-5 λεπτά στο ζεστό σιρόπι . Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 1 -2 λεπτά περίπου.  Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας  και  το χυμό  λεμόνι . Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 6-8 από την ώρα  που θα αρχίσει  να  βράζει  το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι  και  αφήνουμε  ξανά  την κατσαρόλα  στο  ζεστό  μάτι  να  συνεχίσει  το  βρασμό,και καθαρίζουμε  με το κουτάλι τον  αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
  • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
  • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.


Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή του τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι!

                        Καλή επιτυχία 
                                                                Καλές  γιορτές  και  χρόνια πολλά σε όλους σας!


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές