Σελίδες

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΕΛΑΙΟΨΩΜΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ





ΥΛΙΚΑ:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι  ζυμωτό για ψωμί (  420  γρ  )  και λίγο ακόμα ..450-470
  • ή 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280γρ) και 1 φλιτζάνι αλεύρι για ζυμωτό ψωμί 
  • 1 φλιτζάνι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες ή πράσινες 
  • 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (μόνο αν οι ελιές δεν είναι πολύ αλμυρό)
  • 200 γρ προζύμι 
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού  ζάχαρη 
  • 2-3 κουταλιές λάδι 
Κάνει 3 φραντζόλες  μικρές   ψωμί  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βγάζουμε  το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 100γρ και τα αναπιανουμε με  100γρ δυνατό αλεύρι και 100ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ..τα υπόλοιπα  γρ σε μένα έμειναν 70  γρ τα αναπιανω ξανά με 70 γρ δυνατό αλεύρι και 70 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριπλασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  Το αναπιασμα πρέπει να είναι .. 1:1:1  προζύμι :νερό:αλεύρι 
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ,κοσκινίζουμε  και ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό της συνταγή  μας   Ανακατεύουμε  όλα μαζί με  μια σπάτουλα από σιλικόνη  για 1 λεπτό μέχρι να  έχουμε  μια υγρή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ  και αφήνουμε  να  ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες (αυτολυση ) σε θερμοκρασία δωματίου, 
  2. Αφού περάσουν οι 2 ώρες, προσθέτουμε και το αναπιασμένο μας προζύμι και  ζυμώνουμε, κάνουμε την ζύμη τραβήγματα  να ενωθεί το προζύμι μας  με το μείγμα αλευριού και και νερό πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και σκεπάζουμε τη ζύμη με την υπόλοιπη πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες.Στο διάστημα αυτό στην μια ώρα πατάμε το φουσκωμένο ζυμάρι μας και αρχίζουμε  να  διπλώνουμε μερικές φορές.το αφήνουμε να ξεκουραστεί για  μια ώρα το ίδιο και στην δεύτερη ώρα 
  3. Στην συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και ρίχνουμε την ζύμη στο πάγκο με αλεύρι στα χέρια μας την ανοίγουμε σε φύλλο και την πασπαλίζουμε σε ελιές την κλείνουμε στα  δύο και ξανά με τα  χέρια μας την ξανά ανοίγουμε φύλλο και ξανά την πασπαλίζουμε  με  τις ελιές μας και κλείνουμε  ξανά όπως  λέμε πιο πάνω .Την σκεπάζω και την αφήνω να  ξεκουραστεί για 1-2 ώρες ,, (εδώ σας οφείλω μια  φωτογραφία)
  4. Στην συνέχεια με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα την κόβουμε στα τρία κομμάτια και την στριφογυρίζουμε δεξιόστροφα με αλεύρι πάντα στα χέρια μας και τα  τοποθετούμε στο ταψί μας με λαδόκολλα , αφήνουμε να  ξεκουραστεί -φουσκώσει για  1-2 ώρες σκεπασμένη ,(εδώ σας οφείλω μια  φωτογραφία)
  5. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 250°C 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
  6.  Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα  μπολ  πυρέχ  και το τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου, με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό. . Ψήνουμε για περίπου 30 -35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να το κόψουμε 
  7. Έχω φτιάξει το ψωμάκι αφήνοντας το να φουσκώσει για 6--ώρες αν θέλουμε  αφήνουμε την ζύμη  μαςγια 14-18 ώρες όπως λέω παραπάνω πριν βάλουμε τις ελιες αφήνοντας την ζύμη μας στο ψυγείο για 12 ώρες ..να ενωθούν τα  άλευρα και να βγάλουν τα αρώματα  τους










Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

 Μένουμε όλοι στο σπίτι ναι ...δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο αυτές τις μέρες
!  ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΜΕ .. όμως .... ναι φτάσαμε αισίως τα 2.000.000 επισκέπτες του blog μας .
Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα υπέροχο ψωμάκι που τρώγετε στο πρωινό μας με βούτυρο και μέλι ή και με  ὀτι άλλο αγαπάει η όρεξη σας ..
Και συνεχίζουμε όπως γράφω παραπάνω ..μένουμε μέσα και την Μεγάλη εβδομάδα .. και το Μεγάλο Σάββατο αποφάσισα να κάνω και φέτος  ένα  Λαμπρόψωμο.με  την αγαπημένη μας  ζύμη Ψωμάκι πλέξούδα brioche βούτυρο .Βγήκε τέλειο το ψωμάκι μας ..σαν γεύση αλλά το σχέδιο το είχα  φανταστεί αλλιώς ,..Με την βιασύνη εκείνης  της  μέρας...πήρα  από το ντουλάπι  το λάθος  ταψί ..και το σχέδιο το διαφοροποίησα σύμφωνα με  την φόρμα του κέικ...

 ΥΛΙΚΑ:
ΥΛΙΚΑ :
  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500  ml )
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  • ¼ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (50-60 γρ) 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2 μέτρια αυγά
  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (το δικό μου είναι 55%) ή 500 γρ αλεύρι όλες τις χρήσεις και 200 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ )
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 40 γρ βούτυρο και  40 ml  λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά . και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και  τα αυγά ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το  λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-17 κομμάτια από περίπου  85 γραμμάρια το καθένα.Της δίνουμε σχήμα με  τα χέρια- παλάμες κουνώντας  την κυκλικά  πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας ,  και τα βάζουμε σε ταψί για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος
  • Η άν θέλουμε να φτιάξουμε πλέξούδες μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 κομμάτια ισόποσα και με την βοήθεια της παρακάτω φωτογραφίας  ετοιμάζουμε τις 2 πλεξούδες μας ..
  • Τις αφήνουμε  να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου30 λεπτά). 
  • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  και  ρίχνουμε  σουσάμι   
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτα και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30   λεπτα μέχρι να  ροδίσουν .

Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΛΜΥΡΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ


Μένουμε σπίτι ..συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και  ήθελαν για πρωνό τυρόψωμο ,,είχα ένα γιαούρτι που θα έληγε ,έφτιαξα  το πιο τέλειο αρμυρό τσουρέκι  αυτή την φορά  με γιαούρτι  και γάλα 
Δείτε  ίνες ....ήμουν το ενθουσιασμένη που  δεν πήρα είδηση πότε πέσαν με τα  μούτρα τα κοριτσάκια  μου στο τσουρέκι μου και το έφαγαν και το μόνο που πρόλαβα  ήταν να  σας δείξω τις ίνες  που έχει αυτό το τσουρέκι..το αρμυρό  το τονίζω .... 
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις(δικό μου είνα Τ,55%  αλεύρι πολυτελείας)και ίσως 20γρ ακόμα ανάλογα το αλεύρι μας 
  • 130 ml γάλα χλιαρό  
  • 120 γρ γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (7-9 γρ )ή 25 γρ νωπή μαγιά
  •  1κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 
  • 100 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 50 γρ βούτυρο και 50 ml καλαμποκέλαιο 
  • 1 αυγό
ΓΕΜΙΣΗ :

  • τυριά της αρεσκείας μας .. τυρί φέτα με κατίκι δομοκού ή κίτρινα τυριά 
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130 ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το γιαούρτι το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο ..( εγώ  αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml  λάδι  ελιάς  ή καλαμποκέλαιο ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  το αυγό ,το γιαούρτι και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το  λιωμένο  βούτυρο  εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml λάδι  ελιάς ή καλαμποκέλαιο )και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και  προσθέτουμε  την γέμιση που θέλουμε και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  • Αφού ετοιμάσουμε και τα κομμάτια,αρχίζουμε και το κάθε κομμάτι-κορδόνι  το στρίβουμε δεξιόστροφα με τα χέρια, το ένα χέρι θα στρίβει δεξιά και το άλλο αριστερά ..το ίδιο κάνουμε και στα τρία κορδόνια. Πλέκουμε πλεξούδα προσεκτικά να μην μας ισιάξουν τα στριμμένα κορδόνια και το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
  •  Αλείφω με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε  σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..


Την ιδέα  την πήρα  από εδω  με μερικές αφαιρέσεις υλικών

 Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΕΦΙΡ

Μένουμε όλοι στο σπίτι ναι ...δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο αυτές τις μέρες
!  ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΜΕ .. όμως .... ναι φτάσαμε αισίως τα 2.000.000 επισκέπτες του blog μας .
Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα υπέροχο ψωμάκι που τρώγεται στο πρωινό μας με βούτυρο και μέλι ή και με oτι άλλο αγαπάει η όρεξη σας ..
Σήμερα όμως  έκανα μια  ακόμα δοκιμή σε αυτό το υπέροχο brioche-αρμυρό τσουρέκι.εδώ  η συνταγή.Εγώ βέβαια .πρόσθεσα μερικά αρώματα και έβαλα και το υπέροχο προϊόν που έχω στο ψυγείο μου ..πιο άλλο το κεφιρ φυσικά.
Ετοίμασα  ένα υπέροχο εύκολο τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα τσουρέκια που έχω φτιάξει μέχρι τώρα φτιαγμένο με το καλύτερο αλεύρι για τσουρέκια από Μυλοι Γεωργανάδων

 ΥΛΙΚΑ:

  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500ml )Eγώ αφαίρεσα 250 ml γάλα και έβαλα το κεφιρ που περισσέψει από το πρωινό μας 
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  •  1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (200 γρ) ή αν έχετε ιμβερτοζάχαρη βάλτε 160 γρ ζάχαρη και 40 γρ ιμβερτοζάχαρη  
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2 μέτρια αυγά
  • 700 γρ αλεύρι για τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας  Μυλοι Γεωργανάδων
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 2 κουταλιές σούπας χυμό φρέσκο  
  • 6 γρ μαχλέπι 
  • 6 γρ κακουλέ 
  • 1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά ή αμύγδαλα φιλέ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 30 ml  λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . Μην βάζετε άλλο αλεύρι με το χτύπημα θα έρθει η ζύμη εκεί που πρέπει ...αν βάλετε αλεύρι επιπλέον ..θα γίνουν σκληρά τα τσουρέκια ..θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά  και πρέπει να είστε προσεκτικοί όπως το ρίχνετε ..λίγο _λιγο και ζυμωνουμε ...και ξανά πάλι ...
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά . και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργοποιηθει η μαγιά  και στην συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και τα αυγά , το κακουλέ , το μαχλέπι ,την βανίλια και το ξύσμα με τον φυσικό χυμό ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το  λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  
  • .Για ναφτιάξουμε πλέξούδες μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 κομμάτια ισόποσα και με την βοήθεια της παρακάτω φωτογραφίας  ετοιμάζουμε τις 2 πλεξούδες μας ..ή ανάλογα τι πλεξούδες  θα  κάνουμε με 2ή 3 κορδόνια 
  • Τις αφήνουμε  να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου30 λεπτά). 
  • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  και  ρίχνουμε  φυλέ αμυγδάλου ή σουσάμι   
  • Ψήνουμε  τα τσουρέκια μας  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170-160 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν .(προσοχή στο ψήσιμο , να μην σας αρπάξουν 
Mερικά  μυστικά για την συνταγή ..
Χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκια ,το κοσκινίζουμε  μια και φορές , έτσι θα πάρει αέρα και θα γίνει αφράτη η ζύμη   
Θέλουμε  η ζύμη να είναι ελαστική  και αφράτη που θα κολλάει λίγο στα χέρια  μαςκαι θα την δουλέψουμε  με λίγο λάδι στα χέρια όταν θα  κάνουμε  τις πλεξούδες  μας 
Το γάλα μας δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί η μαγιά θα  καεί .Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όπως και το βούτυρο μας .
Αν ζυμώσουμε με τα χέρια μας δεν ζυμώνουμε  με την μπούνια μας όπως το ψωμί αλλά τραβάμε την ζύμη προς το κέντρο. 
Τα κορδόνια μας  πριν τα  πλέξουμε τα στριφοζυρίζουμε δεξιόστροφα με τα χέρια μας όπως φαίνεται στην φωτογραφία  πιο κάτω ..αυτό βοηθάει να  αναπτυχθούν οι ίνες .
Μην βάζετε πολύ ζάχαρη γιατί δεν φουσκώνουν πολύ τα τσουρέκια μας  
Ένα μικρό μυστικό για τσουρέκια με ίνες γυρίστε  τα κορδόνια σας με τα χέρια σας ,το ένα αριστερά  και το 
άλλο δεξιά, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία 



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!