Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΜΥΡΜΥΓΚΑΤΟ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


   





Ένα  υπέροχο   γλυκό  για   όλες  τις  ώρες   που  μου έδωσε   η   φίλη  μου   Γκόλφω  Νικολού   από  την   ομάδα  της    στο   facebook , Οι συνταγές   τις  Γκόλφως  .
 
ΥΛΙΚΑ :
Ζύμη:
  • 6 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 και   1/2 κούπα αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 2 βανίλιες
  • 125   γρ   βούτυρο 
  • 1/2   κούπα τρούφα
Σιρόπι:
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • λίγο    χυμό  από  λεμόνι 
Επικάλυψη:
  • 7 κουταλιές ζάχαρη
  • 125 γρ μαργαρίνη ή   βούτυρο
  • 4 κουταλιές  της   σούπας   κακάο
  • 2 κουταλιές  της  σούπας  νισεστέ
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/2   ποτήρι γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μετά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και χτυπάμε ελαφρά με  το  μίξερ.
  • Προθερμαίνουμε   το  φούρνο μας   στους  200    βαθμούς    
  • Βουτυρώνουμε   μια  φόρμα  28-30 εκατ   και  ρίχνουμε   την  ζύμη   μας  ..
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και μόλις κρυώσει το σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι.
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα  τη μαργαρίνη για την επικάλυψη να ζεσταθεί και σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης και τα ρίχνουμε κι αυτά στήν κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει  ανακατεύουμε  συνέχεια   για   1-2  λεπτά    να  κρυώσει  ελάχιστα      και το ρίχνουμε πάνω στο γλυκό.
  • Ότι μας έμεινε από το φακελάκι της τρούφας το ρίχνουμε πάνω στο γλυκό, αν  θέλουμε   βάζουμε  και   χρωματιστή  τρούφα   .

  • ΣΙΡΟΠΙ :


  •  Βάζουμε  όλα   τα  υλικά  σε  μια  κατσαρόλα   και  τα  βράζουμε     για  5-6   λεπτά .


  • Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

    ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ






    ΥΛΙΚΑ 
    250 γρ. φυτίνη ή λάδι  (εγώ βάζω λάδι )
    250 γρ  βούτυρο μαλακό
    250 γρ. βούτυρο γάλακτος
    2 κρόκους αβγού
    250 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα  και αποφλοιωμένα  η και με την φλούδα  τους  βγαίνουν πιο νόστιμα τα κουραμπιέδες μας, κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
    1 ποτηράκι κρασιού άχνη ζάχαρη
    1 ποτηράκι κρασιού λικέρ ή τσίπουρο
    2 βανίλιες
    1 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ
    2 κιλά αλεύρι για όλες  της  χρήσεις ,μπορεί και λιγότερο ανάλογα το αλεύρι μας  πάντα 


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    •  Χτυπάμε το βούτυρο  πολύ καλά ώσπου να γίνει άσπρο (καλύτερα με το χέρι έτσι   λέει η μαμά μου, μια και παλιά δεν είχαν μίξερ εγώ τα χτυπάω με το μίξερ για 10  λεπτά μέχρι να ασπρίσουν ).Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη,τους κρόκους,το λικέρ, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. 
    • Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε λιγάκι ( σε φούρνο αναμμένο στους 150  βαθμούς για 5 λεπτά και να έχουν κρυώσει καλά)  Ανακατεύουμε με τα χέρια λίγο ακόμα να  ενωθούν όλα.
    •  Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο .Ίσως να μην πάρει και τα 2 κιλά,  ρίχνουμε σιγά σιγά ώστε μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη.
    • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και  τους  τοποθετούμε  σε αντικολλητικό χαρτί και  τους ψήνουμε στους 180 -200 βαθμούς ανάλογα το  φούρνο μας πόσο δυνατός είναι για 25-30', μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς,δεν τους ψήνουμε πολύ γιατί  θα  σκληρύνουν
    • Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε αφού κρυώσουν με άχνη ζάχαρη
    • Το μυστικό είναι στο χτύπημα, το βούτυρο πρέπει να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει, 
    • Και στην άχνη  προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ 1-2  κουταλιές σούπας  , βοηθάει στο να μην  αποκτήσουν υγρασία.  
    • Τα βούτυρα να έχουν θερμοκρασία δωματίου


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

    ΨΩΜΑΚΙ Leopard

    Μετά   από  τα   μπισκοτάκια  Λεοπάρ και Ζέβρα  που   φτιάξαμε  μαζί με  τα  κοριτσάκια  μου   είχε  σειρά   και  το   ΨΩΜΑΚΙ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ  και  το    ΖΕΒΡΑ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΑΚΙ BRIOCHE       και   φυσικά   ήρθε   η  σειρά   ενός  ακόμα ..   η    λεπαρδαλη.....  και όπως  θα  ξέρετε  δεν  χαλάω  χατίρια..  το  ετοίμασα ..  πάμε   να  το   φτίαξουμε : 

     

     Μπορούμε   να  τα  ετοιμάσουμε   και  για   δωράκια   .. κοβοντάς  το  σε  φετούλες  κα  βαζοντάς  τα  σε  σακουλάκια  .

     

    ΥΛΙΚΑ: 

    375-380   γρ  αλεύρι για ψωμί

     50-80 γρ  Ζάχαρη ανάλογα   πόσο  γλυκό το  θέλετε

    1 / 2   κουταλάκι αλάτι 

    20  γρ   βούτυρο   σε  θερμοκρασία  δωματίου

    1   κουταλάκι  του  γλυκού  μαγιά ξερή  

    1 βανίλια -ζαχαρη   με  άρωμα  λεμόνι  

    λίγο  μαχλέπι ( προαιρετικά )   

    250  ml  φρέσκο ​​γάλα   χλιαρό (εγώ   χρησιμοποιώ  σε  θερμοκρασία  δωματίου )

    • Για  την  σκούρα  καφέ  ζύμη :

    8-10  γρ σκούρα σκόνη κακάο

    5-8 ml  φρέσκο ​​γάλα 

    • Για  την   ανοιχτή  καφέ   ζύμη :

            15  γρ  σκόνη κακάο  

             15  ml  φρέσκο ​​γάλα

             1 κουταλιά  γεμάτη   ζάχαρη  άχνη  

    • Η  φόρμα  που θα χρησιμοποιήσουμε   για αυτή  την δόση  είναι  11cmx20cm

    • Εγώ έκανα   μια  και  μισή   δόση  γιατί  η φόρμα  μου  ήταν  πιο  μεγάλη  εσείς  ανάλογα  με  την  φόρμα  σας  ετοιμάστε  την  δόση  που σας  χρειάζεται

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

    •   Ανακατεύουμε   το αλεύρι  αφού  πρώτα   το  έχουμε   κοσκινίσει  , τη  ζάχαρη  και τη μαγιά σε ένα   μπολ   και  ανακατεύουμε ,προσθέτουμε  το   χλιαρό  γάλα,το αλάτι   την  βανίλια  και  το  μαχλέπι και  ζυμώνουμε  μια ζύμη  μαλακιά  και απαλή  στην υφή. Προσθέτουμε το βούτυρο στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι σχηματίσουμε μια ζύμη απαλή και λεία.(εγώ χρησιμοποίησα τον αρτοπαρασκευστή  και το  ζυμώσα  εκεί για  15   λεπτά).  Η  ζύμη  μας  θα  έχει  665-67γρ βάρος  

    • Αφαιρούμε από τη αρχική  ζύμη 320 γρ , και  την  τοποθετούμε σε ένα άλλο καθαρό μπολ και την  αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό αναμμένο  φούρνο  μέχρι να διπλασιαστεί.Προσθέτουμε στην ζύμη που μας  έχει μείνει το  κακάο σκόνη και το γάλα  συνεχίζουν να  ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη ,στη συνέχεια παίρνουμε από αυτή  την ανoιχτή σοκολατένια ζύμη τα 205 γρ και την   αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό αναμμένο φούρνο   στους 40 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί και  αυτή .   

       

       Στη  σοκολατένια  μας ζύμη  που  έχει μείνει ..135-140 γρ  ..προσθέτουμε τα  8-10 γρ  κακάο αυτή  θα είναι πιο σκούρα  από  την προηγούμενη ζύμη, αν  δεν πετύχουμε το χρώμα  που θέλουμε  προσθέτουμε  ακόμα 4-5 γρ  κακάο και ( προαιρετικά  προσθέτουμε και 1 κουταλιά σούπας  ζάχαρη άχνη  για να μην  πικρίζει  η ζύμη  μας  από  το πολύ κακάο ) και  το γάλα  και  συνεχίζουμε  να ζυμώνουμε  μέχρι να  έχουμε μια λεία  και  απαλή  ζύμη και την αφήνουμε καλά σκεπασμένη σε αναμμένο ζεστό φούρνο να διπλασιαστεί . 

    •   Χωρίζουμε την άσπρη  ζύμη σε  6 κομμάτια των  53 γρ (53χ6=320 γρ ) και τα  κάνουμε στρογγυλες  μπαλίτσες και στην συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη ανοιχτή σοκολάτένια 205  γρ ,σε 6 ίσα  κομμάτια 34 γρ (205 χ 6 =205 γρ)  και  συνεχίζουμε και  με  την σκούρα σοκολατένια  ζύμη να  την χωρίσουμε σε 6 κομμάτια των 23 γρ (23χ6=140 γρ) και τα  δίνουμε σχήμα μπαλίτσας και αυτά .  

    • Χρησιμοποιούμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη  της  σκούρας σοκολάτας σε ένα  επίπεδο τετράγωνο σχήμα,ίσο   με  τα εκατοστά  της  φόρμας  μας  που θα χρησιμοποιήσουμε και την  ανοιχτή  σοκολατένια ζύμη  την πλάθουμε  σε ένα  μπαστούνάκι μετρίου πάχους και το βάζουμε στην  μέση της  σκούρας ζύμης  όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες  και θα  το τυλίξουμε όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες  .

    • Χρησιμοποιούμε πάλι ένα πλάστη και ανοίγουμε την άσπρη  ζύμη σε ένα  επίπεδο οβάλ σχήμα. Τοποθετούμε τη ζύμη των   2 ειδών χρώματος σοκολάτας πάνω στην άσπρη ζύμη,και   τυλίγουμε τη ζύμη σοκολάτας με το άσπρο ζυμάρι  σχηματίζοντας ένα ρολάκι και  το ανοίγουμε το διπλάσιο  του  σε  μάκρος.

    •    Διαιρούμε κάθε ζύμη σε δύο τμήματα και σε  μια  φόρμα  αντικολλητική  πρώτα στοιβάζουμε τα 3 μικρά κομμάτια ζύμης  και από  πάνω τα άλλα 3 κομμάτια ζύμης και από πάνω άλλα τα 3 κομμάτια .. και ξανά άλλα 3 κομμάτια από τη  ζύμη  ..  σύνολο δηλ 12 κομμάτια. Το αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη  μας για άλλα 30-45 λεπτά και το περνάμε με πινέλο,λίγο γάλα το ψωμάκι, αυτό θα του δώσει υπέροχο χρώμα ..



    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά,καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, συνεχίζουν ψήνουμε για 25 λεπτά. Κάθε φούρνος είναι έχει διαφορά, παρακαλώ να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία και το χρόνο ανάλογα με το φούρνο σας. 

    •  Μόλις γίνει το ψωμάκι το αφήνουμε λίγο να κρυώσει  και το αναποδογυρίζουμε,σε σχάρα και το αφήνουμε   να  κρυώσει για  να  μπορέσουμε  να  το κόψουμε σε φέτες.











    πηγη






    Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

    ΒΑΡΒΑΡΑ


      

    Στις 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη χάρη της Αγίας Βαρβάρας.

    Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των παιδιών, τα οποία τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την ευλογιά και άλλες. Για να την "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν "ΒΑΡΒΑΡΑ". Το έθιμο είναι πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία.

    Στους Χριστιανούς η παρασκευή της "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό:

    Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα ποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.

    Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.

    Στην δική μου περιοχή  η μαμά  μου θυμάμαι να την ετοιμάζει στις 30 Νοεμβρίου  . την σιγόβραζε την παραμονή του Αγίου Ανδρέα και ανήμερα την απολαμβάναμε και την μοιράζαμε στην γειτονιά .Την σιγόβραζε στην ξυλόσομπα και η γεύση  της  ακόμα  υπάρχει στην θυμίσει μου .εικόνες και γεύσεις που δεν θα ξεχάσω ποτέ !

    ΥΛΙΚΑ:
    Η διαδικασία παρασκευής της βαρβάρας αρχίζει από την προηγούμενη μέρα το πρωί, γιατί πρέπει να μουλιάσει το σιτάρι για να φτιάξουμε το γλυκάκι.
     Μοιράζουμε τη βαρβάρα σε τουλάχιστον 3 σπίτια όταν την φτιάξουμε.
    Στην  περιοχή  μου την  φτιάχνουμε του Αγίου  Ανδρέα  στις  30 Νοεμβρίου  με την "ευχή  να  δρέψουν τα  σπαρτά , να  έχουν οι  παραγωγοί  μας  καλές  σοδειές  

    1/2  κιλό  σιτάρι καθαρισμένο 
    3 λίτρα ζεστό νερό
    1 κούπα ζάχαρη  ίσως  και περισσότερο ανάλογα  τα  γούστα  σας 
    2 κουταλιές  κοφτές καβουρδισμένο αλεύρι ή κόρν  φλάουρ  (  η μαμά  μου δεν έβαζε  κορν φλαουρ  εγώ  το έβαλα  για  περισσότερο άρωμα )
    100 γρ σουσάμι
    300 γρ καρύδια
    300 γρ αμύγδαλα λευκά
    λίγα  σποράκια από   ρόδι
    λίγο αλάτι
    λίγη  κανέλα
    λίγες  σταφίδες


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    • Πλένουμε πάρα πολύ καλά  με  πολλά  νερά   το σιτάρι και το βάζουμε  από  το  βράδυ σε ζεστό νερό  να  φουσκώσει.
    • Την επόμενη το βράζουμε-ζεματίζουμε  2-3  φορές και πετάμε  το νερό, ξαναβάζουμε καινούργιο νερό και σε σιγανή  φωτιά  μέχρι  να σκάσει το σιτάρι  σχεδόν  3 ώρες και να χυλώσει το ζουμί. 
     
    • Το  κόρν  φλάουρ  το διαλύουμε  σε λίγο νερό ή  καβουρδίζουμε το αλεύρι σε ένα αντικολλητικό  τηγάνι και το ρίχνουμε στο χυλό, και το αλάτι .
    •  Προσθέτουμε  την ζάχαρη, λίγο  λίγο  ανακατεύουμε να πάρει μια βράση.
    • Ο χυλός να μην είναι ούτε πολύ  πηχτός, ούτε πολύ αραιός, κατεβάζουμε από την φωτιά.
    • Ρίχνουμε  το σουσάμι ολόκληρο ή το σπάμε στο μπέντερ (προαιρετικά), χοντροκόβουμε  τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε  στο χυλό , και ανακατεύουμε 
    • Σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι,καρύδια και κανέλα. και ρόδι και σταφίδες

      Μερικά  μυστικά:
    • Αν θέλουμε  να βάλουμε την κρέμα σας στο ψυγείο καλύπτουμε κάθε μπολ με μεμβράνη για να μη στεγνώσει η επιφάνεια και κάνει ρωγμές.  
    • Προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγο -λίγο  για να μην μας παραπέσει,  και γίνει πολύ  γλυκό .
    •  Δεν  βάζουμε  τα καρύδια στο βράσιμο γιατί βγάζουν το λάδι τους και δίνουν έναν ελαφρά ταγγισμένο τόνο στην τελική γεύση της βα, τα προσθέτουμε από πάνω μαζί με το σουσάμι και την κανέλα.
    • Πασπαλίζουμε  την επιφάνεια της  Βαρβάρες  με  το σουσάμι και λίγο πριν σερβίρουμε γιατί αν μείνουν  απορροφούν υγρασία από την κρέμα και μαλακώνουν.
    • Τέλος μην κάνετε την κρέμα πάρα πολύ πηχτή και σφίξει υπερβολικά κρυώνοντας.
    Καλή μας απόλαυση και χρόνια πολλά σε όλες τις Βαρβάρες!


    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά . 
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

    ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ..


     

       Τα  υπέροχα  αυτά  τσουρέκια    είναι  συνταγή  της     φίλης    Ελένης        Eleni Karachristodoulou από τα 
    Κουζινοσκαλίσματα http://kouzinoskalismata.blogspot.gr/2015_04_01_archive.html

    ΥΛΙΚΑ:

    • 1 κιλό σκληρό αλεύρι ή ειδικό για τσουρέκια ( μπορεί να χρειαστείτε λίγο παραπάνω και πρέπει οπωσδήποτε να είναι σκληρό αλεύρι )
    • 75  γραμ νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
    • 1 κούπα (240 ml) χλιαρό γάλα
    • 1 κούπα γύρω στα 225 γραμ λιωμένο βούτυρο  γάλακτος (lurpac soft) 
    • 250-300 γρ. ζάχαρη αναλόγως πόσο γλυκά τα θέλετε
    • 5 αυγά + 1 έξτρα για επάλειψη ( σε θερμοκρασία δωματίου όχι κρύα απ το ψυγείο)
    • αρωματικά: 1 κγλ μαστίχα που την έχουμε αλέσει με λίγη από τη ζάχαρη, 
    • 1 κ.σ μαχλέπι αλεσμένο, 
    • 1 κ.γλ κακουλέ, ξύσμα πορτοκαλιού
    • σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
    • Σταφύδες  και σταγόνες  σοκολάτας

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
    1. Φτιάχνουμε πρώτα ένα προζύμι για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά το μισό απ το χλιαρό (προσοχή όχι καυτό γάλα γιατί θα χαλάσουμε τη μαγιά) ,μια κουταλιά απ τη ζάχαρη και αλεύρι τόσο όσο να πετύχουμε ένα χυλό τον οποίο θα σκεπάσουμε και θα τον αφήσουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί τότε είμαστε σίγουροι πως η μαγιά μας είναι εντάξει για να φουσκώσει τα τσουρέκια μας. Αν δεν φουσκώσει πετάξτε τη και ξανακάνετε τη διαδικασία.
    2. Σε μίξερ χτυπάμε καλά τα αυγά, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα,το προζύμι, και το αλεύρι λίγο λίγο. 
    3. Τα αφήνουμε στο μίξερ να χτυπηθούν για 10 λεπτά περίπου η ζύμη θα είναι κολλώδης αλλά δεν θα προσθέσουμε άλλο αλεύρι έτσι πρέπει να είναι για να γίνουν τα τσουρέκια μας αφράτα και τρυφερά.
    4. Έχουμε λιώσει το βούτυρο προσοχή όχι να είναι καυτό απλώς ζεστό προς χλιαρό
    5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη ευρύχωρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο όχι ζυμώνοντας αλλά διπλώνοντας τη ζύμη απαλά απαλά από κάτω προς τα πάνω συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το  βούτυρο.
    6. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη λεκάνη στο φούρνο μας που έχουμε προθερμάνει στους 30-40 βαθμούς ώστε να φουσκώσει σίγουρα και με ασφάλεια. 
    7. Μόλις φουσκώσει πατάμε τη ζύμη με τα χέρια και επαναλαμβάνουμε το φούσκωμα για άλλη μία φορά. Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη το βράδυ να την αφήσουμε όλη νύχτα να φουσκώσει όχι στο φούρνο αλλά στον πάγκο της κουζίνας μας σκεπασμένη και την επόμενη να πλάσουμε και να ψήσουμε τα τσουρέκια μας. Η ζύμη δεν θα πάθει τίποτα, δεν θα ξινίσει δεν θα χαλάσει.
    8. Μόλις γίνει και το δεύτερο φούσκωμα πλάθουμε τα τσουρέκια μας, έχει μεγάλη σημασία να μη κόβουμε και ενώνουμε τη ζύμη γιατί έτσι χαλάμε τις ίνες της. Κόβουμε απ την αρχή το μέγεθος ζύμης για κάθε τσουρέκι και μετά χωρίζουμε τα κορδόνια ανάλογα με πόσα κορδόνια θα χρησιμοποιήσουμε στο κάθε τσουρέκι
    9. Όταν πλάσουμε τα τσουρέκια μας τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα
    10. Χωρίς να τα σκεπάσουμε τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή το αμύγδαλο φιλέ.
    11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 25 λεπτά, αν βάλουμε δύο ταψιά μαζί θα τα ψήσουμε στον αέρα στους 150 βαθμούς. Φουρνίζουμε πρώτα το πρώτο ταψί που πλάσαμε και συνεχίζουμε με τη σειρά που τα πλάσαμε.
    12. Αν φτιάξουμε μικρά ατομικά τσουρεκάκια θα τα ψήσουμε στους 170 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις ένα ταψί για 18 λεπτά.





    Μυστικά για επιτυχημένα τσουρέκια:

    • Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι ζεστά τα αυγά καλό θα είναι να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν να χουν θερμοκρασία δωματίου. 
    • Το προζύμι είναι σημαντικό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας και να δούμε αν όντως είναι καλή να τη χρησιμοποιήσουμε ώστε να μην πάνε χαμένα και τα υπόλοιπα υλικά. 
    • Το γάλα και το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι χλιαρά περίπου 40 βαθμούς Κελσίου.
    •  Τα υλικά πριν την προσθήκη του βουτύρου να χτυπηθούν καλά στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος ή πολύ καλό ζύμωμα στο χέρι όσο και να κολλάει δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι η ζύμη θα γίνει τρυφερή και απαλή με την προσθήκη του βουτύρου μετά και δεν θα κολλάει στα χέρια μας. 
    • Το βούτυρο καλό θα ήταν ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη μόλις το λιώσετε να αφαιρέσετε το νερό που θα βγάλει γιατί θα αραιώσει τη ζύμη μας αν έχει πολύ νερό θα βάλετε 1-2 κουταλιές της σούπας παραπάνω λιωμένο βούτυρο.
    •  Στο πλάσιμο δεν κομματιάζουμε τη ζύμη γιατί σπάμε τις ίνες του τις λεγόμενες κλωστές  του, κόβουμε απ την αρχή ανάλογα πόσα τσουρέκια θα φτιάξουμε ανοίγουμε ένα φύλλο απ τη ζύμη και κόβουμε τα κορδόνια όπως στο δεύτερο βίντεο. 
    • Αν μας χαλάσει ένα κορδόνι δεν το κόβουμε το διπλώνουμε και το ξαναπλάθουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Βίκυς στο πρώτο βιντεάκι. 
    • Μπορούμε αν θέλουμε να τα γεμίσουμε με σοκολάτα ή νουτέλα πριν τα πλάσουμε ή να φτιάξουμε το τσουρέκι της κουμπάρας που θα βρείτε την αντίστοιχη τεχνική εδώ:  Το τσουρέκι της κουμπάρας Ίσως σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά αλλά στην πράξη είναι πανεύκολα και θα απολαύσετε τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα που θα είναι μυρωδάτα αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια!!!
                                                                                                     Καλή επιτυχία!!!!


    το σχέδιο  για    τριανταφυλλάκι   στη  μέση 
    το   σχέδιο  





    Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  ,μια υπέροχη φρέσκια ιδέα για το Πάσχα   που θα δείτε στις επόμενες ημέρες το blog  να περνάτε  καλά .    

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!