Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ







Αυτά  είναι απίστευτα αφράτα ψωμάκια  και    γίνονται αρκετά γρήγορα και μπορεί να τα   χρησιμοποιησουμε   για χάμπουργκερ,   σαντουιτσάκια  για το πρωινό  των  παιδιών  μας  με   αρμυρή  γέμιση  ή   με μαρμελάδα,ή μερέντα. Διατηρούνται αφράτα  έως και 4 ημέρες, αν τα   κρατήσουμε  σε μια κλειστά  πλαστική σακούλα ή αν θέλουμε   τα  βάζουμε  2 -3 σε  καθε  σακουλίτσα   και τα  διατηρούμε   στην καταψυξη  για   περισσότερο χρόνο, και όταν   τα χρειαστούμε   να  βγάζουμε  από  την   καταψυξη να έρθουν   σε  θερμοκρασία   δωματίου  . και  τα  απολαμβάνουμε  οπως  μας  αρέσει .







Δείτε  και εδώ   την   ιδια   συνταγή   με   καρδούλες ..

ΥΛΙΚΑ:
  • 550 γρ αλεύρι για  'ολες  τις  χρήσεις 
  • 30  γρ   ζάχαρη
  • 10 γρ  μέλι ή   1 κουταλάκι  του γλυκού  
  • 300 ml γάλα  χλιαρό  
  • 20-25  γρ  μαγιά  νωπή ή 1φακελάκι  7-9 γρ  ξηρή μαγιά
  • 40 γρ βούτυρο
  •  8  γρ  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :

  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο  του   το γάλα, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, η ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, μαγιά στη συνέχεια   έβαλα   τον αρτοπαρασκευστή  σε   πρόγραμμα  ζυμώματατος    για  μια ώρα και 30 λεπτά  και   στο  τέλος  του προγράμματος   πήρα  μια πολύ αφράτη  και   μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.

  • Αν το  ζυμώσουμε   με  τα χέρια  μας    η διαδικασία είναι η εξής: Τρίβουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε με 150ml γάλα . Σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει  η ζύμη   λεία και απαλή . Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήστε τα ξανά αναπτυχθεί 30-45 λεπτά, σε   ζεστό   μέρος  ή   σε φούρνο  που τον  έχουμε   ανάψει στους   40 -50  βαθμούς  για  15λεπτα  και  τον εχουμε  σβήσει  ..
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της   δίνουμε   σχήμα  με  τα   χέρια- παλάμες     κουνόντας  την κυκλικά   πάνω  στον  πάγκο  της  κούζίνας ,  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος

  •  Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40-50  λεπτά).
  •  Αν θέλουμε    για  το  τέλος   τα περνάμε  μέ  λίγο   γάλα   και  ρίχνουμε  σουσάμι      ή    οπως  γράφω και πιο κάτω   αφού  ψηθούν   τα  περνάμε  με  το μέιγμα   κόρν  φλάουρ ..δείτε  πιο κάτω λεπτομέρειες.
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους   κελσίου     ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου 20 λεπτά.

  •   Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μείγμα  με ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γίνει σαν  ζελεδάκι .Αφήνουμε    να κρυώσει.  
  • Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πίνέλο βουρτσίζουμε με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ  ελαφρώς ζεστό 
 η  επιλογή  είναι  κααθαρά   δική σας  ...    μερέντα -μπανάκα  -καρυδι    ή   γαλαοπούλα -τυράκι -αγγουράκι - ντοματούλα -μαρουλάκι 
 





Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΤΥΡΕΝΙΟ


ΥΛΙΚΑ :
700-750 γρ  αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις
400 ml χλιαρό  γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
9  γρ ξερή  μαγιά  ή 30 γρ νωπής μαγιάς
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ασπράδι αυγού + 1 αυγό 
50 ml ελαιόλαδο
ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :
 Τυριά, αλλαντικά  της  αρεσκείας  σας. 

ΓΙΑ  ΤΟ ΤΈΛΟΣ 
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολάκι  βάζουμε το μισό ζεστό γάλα 200 ml  και διαλύουμε την μαγιά, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη,ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη  να  φουσκώσει

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ  προσθέτουμε το λάδι,το  ολόκληρο αυγό, ασπράδι του αυγού, το αλάτι και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και μαγιά που φούσκωσε,ζυμώνουμε για 15 λεπτά περίπου(εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστη,δεν ζυμώνω πια όλα εκεί τα φτιάχνω ).

  • Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος να  διπλασιαστεί η ζύμη.Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, δίνουμε το σχέδιο  που θέλουμε στη ζύμη  μας. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά πριν το ψήσιμο. Όταν αυξηθεί η ζύμη αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού, το γάλα και το λάδι, και αν θέλετε, πασπαλίζουμε με τους σπόρους της επιλογής σας.Tο σχέδιο  πιο  κάτω το πήρα από  εδώ ..https://www.youtube.com/watch?v=5kED1Pz0WnY



  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσό χρώμα στο ψωμάκι μας .  
  • Το παραπάνω σχέδιο το πήρα από      εδω
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΠΙΤΣΑ







ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΖΥΜΗ :
20γρ  νωπή μαγιά ή  1 φακελάκι ξερή  μαγιά
250 ml γάλα χλιαρό
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
3 κουταλιές  σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
550 -650  γρ  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις ίσως  και περισσότερο
ΓΕΜΙΣΗ 
30 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
τυριά ,γαλαπούλα ,πιπεριά,λίγο πιπέρι  κόκκινο και  ότι άλλο θέλετε  εσείς!!!
Λίγο  γάλα για  την επάλειψη  στο  τέλος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Διαλύουμε  σε  ένα  μπολ  τον  κύβο  μαγιάς  με  τα  50 ml χλιαρό γάλα και προσθέτουμε  1 κουταλιά  ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά για  να δράσει η  μαγιά και να  ανέβει . 
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ  κοσκινίζουμε  το αλεύρι.
  • Κάνουμε  μια  τρύπα  στη   μέση  και  προσθέτουμε  το αυγό χτυπημένο , τα υπόλοιπα 200 ml γάλα, το  γιαούρτι, το  αλάτι και την  ανεβασμένη  μαγιά  μας .
  •  Ζυμώνουμε  την ζύμη αν κολλάει  προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, τόσο ώστε  για να έχουμε  μια μαλακιά ζύμη,την οποία  την  βάζουμε σε αλευρωμένο δοχείο, καλύπτουμε  με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο μακρυά  από ρεύματα  για 1 ώρα περίπου  για να  διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας
  • Το ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνοι μέχρι να ροδίσει  σε προθερμασμένο φούρνο 180 ° βαθμούς για  25-30 λεπτά 
  • Την  ιδέα  για  το σχέδιο  το  πήρα από  εδώ .

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ CRANBERRIES KΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ












το ίδιο σχέδιο το βρήκα και στις σοκολάτες εδώ
Leonidas Mendiants, Dried Fruit & Nuts Chocolate Discs
και  στο  βελγικο καταστημα  με  σοκολάτες  εδώ


ΥΛΙΚΑ:

375  γρ. κουβερτούρα 70  %κακάο  κομμένη σε κυβάκια (3 σοκολάτες  των  125 γρ )
Αμύγδαλα  ψιλοκομμένα,
 φουντούκια,
 φιστίκια  αιγίνης  ,
 καρύδια  ,
σπόροι κολοκύθας  
ηλιόσπορους  ,     
αποξηραμένα cranberries,  
σταφίδες  ή ότι άλλο φρούτο   θέλουμε  .
1 κουτάλι   σούπας   καλαμποκέλαιο
1 κ.σ. κονιάκ( προαιρετικά )
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην "αρπάξουν"  ή  τα  ψήνουμε στο φρύνο στους 130 βαθμούς  για  10 λεπτά .Την ίδια  στιγμή   σε ένα  μεταλικό  μπόλ βάζουμε τα κυβάκια της κουβερτούρας και την λιώνουμε με τη μέθοδο μπέν μαρί. 
  • Τοποθετούμε το σκεύος με τη σοκολάτα σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με λίγο νερό,ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή ένταση και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου λιώσει η κουβερτούρα, προσέχοντας όμως  το νερό που θα κοχλάζει  να μην πέσει μέσα στην λιωμένη  σοκολάτα  διότι θα σφίξει και θα χαλάσει .
  • Μόλις λιώσει εντελώς η σοκολάτα προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και στη συνέχεια το κονιάκ(προαιρετικά) και ανακατεύουμε καλά.
  •  Στη συνέχεια, απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα πάνω σε  ένα   ταψι . Ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι  τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε έως ότου καλυφθούν πλήρως με την λιωμένη κουβερτούρα. Παίρνουμε 1 κουταλιά από το μείγμα 5-6 αμύγδαλα κάθε φορά  και την ρίχνουμε, σε  σχήμα  ακανόνιστο-βραχάκι  πάνω στη λαδόκολλα.

  • Και  αν  θέλουμε όπως έχω εγώ στις  φωτογραφίες  να  τα δώσουμε   ένα  άλλο σχήμα  παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού λιωμένη σοκολάτα και με  την βοήθεια του κουταλιού  την απλώνουμε  και της δίνουμε σχήμα στρογγυλό και  στην συνέχεια  ρίχνουμε  από  πάνω  τους  ξηρούς  καρπούς και τα  αποξηραμένα φρούτα  της αρεσκείας μας   .



  • Το σχέδιο  το  είδα και  σε  ένα χριστουγεννιάτικο  χωριό που  επισκέφτηκα φέτος που  πουλούσαν  παρόμοιες   σοκολάτες σε τετράγωνο σχήμα  
  • Μεταφέρουμε το ταψί με τα σοκολατάκια στο ψυγείο  ή  σε  κρύο μέρος και τα αφήνω ( εγώ  τα άφησα στην  βεράντα  μιας και έξω η θερμοκρασία  ήταν  κάτω από  το μηδέν και  με  βόλεψε  )τα αφήνουμε να στερεοποιηθούν για 2-3 ώρες περίπου. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα  αφαιρούμε προσεκτικά από τη λαδόκολλα
  •  Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να τα βάλουμε σε φοντανιέρα ή να τα τυλίξουμε ένα-ένα σε αλουμινόχαρτο και να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος όπου διατηρούνται για 2  περίπου εβδομάδες.
  •  Εμείς  δεν  πρόλαβαν να μείνουν φαγώθηκαν μέσα  στην  μέρα
                                                                                                    Καλή επιτυχία!