Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΒΑΖΑ






Την  δευτέρα  πήγα στη λαϊκή αποφασισμένη να πάρω πολλές τομάτες, να κάνω σάλτσα για το χειμώνα
Παρότι εγώ αγοράζω τοματάκια  τα  πλένω καλά  και  τα  βάζω  5-6 κομμάτια  σε  σακουλάκια  και τα  παγώνω  και  όταν  τα  χρησιμοποιώ όπως θέλω ή αγοράζω από το μάρκετ έτοιμα τοματάκια κονσέρβα για το φαγητό -γιατί συνήθως δεν φτιάχνω αρκετά βάζα για να κρατήσουν όλο το χειμώνα, η γεύση της σπιτικής τομάτας κάνει το φαγητό ασύγκριτα καλύτερο ή  μου δίνει έτοιμα  βαζάκια  που τα  φτιάχνει  η μαμά  μου 
Το αποτέλεσμα, βέβαια, εξαρτάται από την πρώτη ύλη. Ότι τομάτα βάλεις τέτοια σάλτσα θα πάρεις. Κι εννοώ πως αν επιλέξουμε τις παρακάτω τομάτες δεν θα μείνουμε καθόλου ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα:
  • τομάτες με κίτρινα σημεία που σημαίνει πως δεν έχουν φτάσει σε πλήρη ωρίμανση πριν τις κόψουν
  • τομάτες που ανοίγοντάς τις στη μέση έχουν ασπρίλες και στεγνή σάρκα
  • τομάτες που είναι πολύ νερουλές 
Ιδανική ποικιλία για σάλτσα τομάτας είναι τα πομοντόρια, τα μικρά μακρόστενα τοματάκια. Διαλέγουμε σφικτά, γεμάτα, κόκκινα τοματάκια,αλλά  και οι  τομάτες  από τον  προσωπικό κήπο που διαθέτει ο καθένας μας στο σπίτι  του ,μας δίνουν τέλεια   σάλτσα ..
Όσο πιο καλή  η τομάτα  τόσο  πιο νόστιμη σάλτσα  και  περισσότερη σάλτσα».

ΥΛΙΚΑ;

Τομάτες ώριμες ή  πομοντόρια  (Ακόμα πουλάνε και τώρα εκμεταλλευτείτε το πήρα 15 κιλά  με 0,50 € το κιλό )
Λάδι
αλάτι
και  λίγη  ζάχαρη
Γυάλινα  βαζάκια  με τα καπάκια τους αποστειρωμένα



Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο -στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα καπάκι πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ετοιμάζουμε πρώτα τον πολτό μας. Πλένουμε πολύ καλά τις τομάτες, χαράζουμε ένα σταυρό στη μια πλευρά, και  τις  βουτάμε  μέσα  σε βραστό νερό  που έχουμε  βράσει  πιο πριν τις αφήνουμε  να  κρυώσουν  λίγο και τις ξεφλουδίζουμε.. Τις πιέζουμε ώστε να βγουν τα σπόρια. Πολτοποιούμε τις ντομάτες σ το μούλτι .
 


  • Βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βάζουμε αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε  και   ξαφρίζουμε  με ένα   κουτάλι ότι  διαχωρίζετε  στην επιφάνεια  της  κατσαρόλα  μας .
  • Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα μας να έχει την υφή που θέλουμε (να μείνει περίπου λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα στην κατσαρόλα).
  • Παράλληλα, για μισή ώρα αποστειρώνουμε τα βάζα  μας  με  όποιο  τρόπο θέλετε όπως  γράφω  πιο πάνω .
  • Λίγο πριν αρχίσουμε  το γέμισμα, βάζουμε στο φούρνο τα βάζα πλυμένα και βρεγμένα.Πλένουμε τα καπάκια με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν .Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα
  • Πρέπει να είναι ζεστά την ώρα που θα είναι έτοιμη η σάλτσα μας. Βάζουμε την σάλτσα ζεστή στα αποστειρωμένα βάζα με  την βοήθεια  ενός  χωνιού , (μέχρι 1 δάχτυλο κάτω από το χείλος) και  προσθέτουμε  και  λίγο λάδι  και  σφραγίζουμε με το καπάκι και βάζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Αν η διαδικασία συντήρησης έχει γίνει πετυχημένα το καπάκι θα έχει ένα ελαφρύ έως ανεπαίσθητο βαθούλωμα.Ο αέρας που έχει κλειστεί στο βάζο θα συσταλεί όταν κρυώσει και θα τραβήξει το πώμα προς τα μέσα, κλείνοντας αεροστεγώς το βάζο.Όταν το ανοίξετε θα ακούσετε το χαρακτηριστικό «κλικ».
  • Όλη η διαδικασία θέλει επιδέξιους χειρισμούς για να μην καούμε.. Χρησιμοποιούμε   πανάκια και γάντια σιλικόνης.
  • Διατηρούμε τα βάζα σε σκιερό και δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.Αποθηκεύουμε  τα βάζα ή τα μπουκάλια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  •  Κάθε ένα που ανοίγουμε  το φυλάμε  στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.Αυτός ο πολτός είναι η πρώτη ύλη για κάθε παρασκευή στην οποία χρειάζεστε τομάτα. Κάνει όλη τη διαφορά στο κοκκινιστό κρέας ή στο γιουβέτσι στο φούρνο. 
  • Ανάλογα με το πόσο τον έχουμε  αφήσει να πήξει, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν την πιο απλή και βολική σάλτσα για μακαρόνια ως έχει ή σωτάροντας στα γρήγορα λίγο σκόρδο με λάδι, προσθέτοντας τον πολτό τομάτας και μυρωδικά.

 



Αυτή  την  φορά  όπως  βλέπετε  δεν ετοίμασα  ζυμαράκι  

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα       Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟ



Χοιρινές μπριζόλες με μάραθο  δειτε      εδώ για  τον μάραθο
ΥΛΙΚΑ:

  • 5-6 χοιρινές μπριζόλες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ή 1 κρεμμύδι
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ημι-λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
  • λίγο  μάραθο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα τηγάνι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το λαδάκι μας και ανατατεύουμε  να πάρει χρώμα το κρεμμύδι μας για 4-5 λεπτά προσθέτουμε και της μπριζόλες μας να πάρουν χρώμα  τις σβήνουμε με το μισό μας κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού,ρίχνουμε και το μισό νερό μας και βράζουμε για 15 λεπτά
  • Στη συνέχεια βάζουμε της μπριζόλες μας σε ένα πυρέξ και ρίχνουμε το αλάτι, την πάπρικα και το σκόρδο λιωμένο στην στην πρέσα και το πιπέρι μας και τους σπόρους από μάραθο .
  • Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νεράκι μας και το κρασί μας καλύπτουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο μας για 30 -40 λεπτά ανάλογα το κρεατάκι μας ...όταν ψηθεί το κρέας μας βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά ξεσκέπαστο να πάρουν χρώμα!!
  • Αν θέλετε  μπορείτε  να  τις  ψήσετε  και στην  γάστρα  σας . 

Τις  συνοδεύουμε  με  πολύχρωμο  ριζότο εδώ     και  με  πατατούλες σαν τηγανιτές εδώ και  σαλάτα  με  χόρτα

 

                                                           Καλή  σας  όρεξη
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ






ΥΛΙΚΑ   για 20   παξιμαδάκια
  • 500 -550  γρ αλεύρι
  • 260 γρ ζάχαρη 
  • 200 γρ  φουντούκια  κομμένα  στο  μπλέντερ ελαφρά
  •  40 ml   λάδι
  • 1σφινάκι τσικουδιά ή  τσίπουρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία ή   σόδα   αν   θέλετε
  •   2-3 κουταλιές  της  σούπας  ζεστό γάλα ή  χυμό πορτοκάλι
  • 3 αυγά
  • Το ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
  • 2 σακουλάκια  βανίλια -ζάχαρη   αρωματισμένη με  πορτοκάλι  ή  λεμόνι    ή βανίλιες
  • 1 μπέικιν  πάουντερ




  • κανέλα και γαρίφαλο από   μισό  κουταλάκι  το καθένα  ( προαιρετικά )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Το πρώτο βήμα είναι να ψηθούν  στον προθερμασμένο φούρνο τα φουντούκια (στους 160 °  βαθμούς) για 5-7 λεπτά σε ένα χαρτί λαδόκολλα .
  2. Βγάλτε τα με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν.
  3. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια με γεύση τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει  και να διπλασιαστούν σε όγκο. Μετά  την αμμωνία  διαλύεστε τη σε μια κουταλιά της σούπας ζεστό γάλα και το  λάδι.
  4.  Προσθέτουμε το αλεύρι  και το  μπείκιν ι  όταν  ενσωματωθεί  πλήρως , προσθέτουμε και τα   Φουντούκια κρύα 
  5.   Ανακατεύουμε ένα ξύλινο κουτάλι τα φουντούκια ή με το χέρι σας, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιούμε    το χέρι μας
  6. Η ζύμη  θα  είναι λίγο κολλώδης. Γυρίζουμε  τη ζύμη πάνω  σε  ταψί  με   καλά αλευρωμένη  λαδόκολλα  και δίνουμε το σχήμα  να μοιάζει με ένα ρολό.
  7.  Το ρολό πρέπει να είναι περίπου 4 εκατοστά πλάτος και 2-3 cm ύψος, διότι θα απλωθεί  κατά τη διάρκεια του   ψησίματος.
  8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο τα ρολά στους 180 ° βαθμούς για 25-30 λεπτά.
  9. Είναι έτοιμο όταν αρχίσει να  παίρνει  χρυσό χρώμα   και αρχίζει να σπάσει στην επιφάνεια.
  10.  Μην αφήνετε τη μυρωδιά της αμμωνίας κατά τη διάρκεια του ψησίματος  να  σας τρομάξει, όταν το ρολό ψήνεται, η μυρωδιά θα εξαφανιστεί  εντελώς.
  11.  Βγάζουμε  το ρολό έξω και αφήνουμε   το για 15 λεπτά σε μια σχάρα για να κρυώσει.
  12.  Κατά το διάστημα αυτό κατεβάζουμε   το φούρνο στους 160 °  βαθμούς . Κόβουμε   το ρολό σε 1 cm πάχος φέτες, φροντίζοντας να κρατήσει το μαχαίρι σε γωνία  45 °.
  13.  Βάζουμε  το ταψί    στο φούρνο   ξανά για άλλα 10 λεπτά για να μπορέσουν να στεγνώσει.
  14.   Βάζουμε παξιμάδακια  σε μια σχάρα για να κρυώσουν  και στη συνέχεια να τα σερβίρουμε με σιγουριά επειδή είναι πολύ, πολύ νόστιμο. Τρώγονται βουτηγμένα σε κρασί, τσάι, γάλα ή καφέ.



    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ


Βρήκα φασολάκια στην λαική  τον Αύγουστο με  1ευρώ ,  και  σκέφτηκα  να πάρω αρκετά να τα ετοιμάσω και να τα  καταψύξω  για  το  χειμώνα  τώρα  πού είναι  φτηνά   .
Πήρα λοιπόν  6 κιλά και τα ετοίμασα όπως  θα περιγράψω πιο κάτω και τα έβαλα σε σακουλάκια ανά  1 κιλό και στον καταψύκτη . Τα  χώρισα  σε 6 σακουλάκια ζίπ-λοκ του 1 κιλού, αφού στην οικογένεια μου δεν τρώμε  πάνω  απόένα κιλό, στο μεσημερειανό μας τραπέζι .


 ΥΛΙΚΑ

Φασολάκια
Σακουλάκια  ζιπ λόκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε  τα  φασολάκια  μας, και  τα  πλένουμε  πολλές  φορές ,να  φύγει  η σκόνη .
  •  Στη  συνέχεια βράζουμε νερό σε  μια  κατσαρόλα  και ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα  φασολάκια,και  τα ζεματάμε  για  5  λεπτά  .


  • Παράλληλα έχουμε  γεμίσει με παγωμένο νερό μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε  μέσα τα φασολάκια   αμέσως να  πέσει  η θερμοκράσια  τους και να σταματήσει ο βρασμός  .Το ζεμάτισμα βοηθάει στο να μην χαθούν θρεπτικά συστατικά των τροφών κατά την απόψυξη τους. Ο χρόνος ζεματίσμος είναι ανάλογος με την  υφή   των  λαχανικών 
  • Μετά από αυτήν την διαδικασία θα πρέπει να τα  βάλουμε σε μια  τρυπητή  κατσαρόλα  να  φύγουν  τα  πολλά  υγρά  και αμέσως  μετά  τα τοποθετούμε  σε  ένα ταψί  που έχουμε τοποθετήσει  χαρτί απορροφητικό χαρτί ή  μια  καθαρή  βαμβακερή πετσέτα  να απορροφήσει πάρα πολύ καλά  τα νερά χωρίς να μείνει ίχνος υγρασίας, και  μόλις είναι έτοιμα τα  τοποθετούμε σε σακουλάκια τροφίμων ζιπ λόκ ή ότι άλλο σακουλάκι τροφιμων έχετε  στην κουζίνα σας .
  •   Μπορείτε να τα φυλάξετε σε ειδικές σακουλίτσες με πλαστικό κλείσιμο ή σε τάπερ και κουτάκια πλαστικά, και τα  τοποθετούμε στον καταψύκτη 
  • Πάντα να βάζετε τα σακουλάκια και τα τάπερ μέσα στην κατάψυξη να παγώσουν, προτού τοποθετήσετε μέσα τα τρόφιμα  και πάντα να προσέχετε την ποσότητα των τροφίμων, να είναι μικρή σε μερίδες για να αποψύχετε αυτήν που θα καταναλώσετε.





Αυτή  την  φορά  όπως  βλέπετε δεν ετοίμασα   ζυμαράκι  
Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!


Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

ΖΥΜΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη.. για  να  ζυμώσουμε παρέα καινούρια  ζυμαράκια .

 

Αγαπημένοι μου  φίλοι.
Το blog  θα παραμείνει κλειστό για λίγες μέρες, μιας και  βρίσκομαι  κι εγώ  σε διακοπές  .
Σας ευχόμαι  καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, να περνάτε όμορφα όπου κι αν βρίσκεστε!
                                                                    Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


 ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ
Βοήθεια  μας  ,και του χρόνου  με υγεία .


6 Αυγούστου    η εκκλησία   τιμά     την     Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
Ετοίμασα  και  εγώ  τους  δικούς  μας  Άρτους ..  για   την  πρωινή   αρτοκλασία   ..
Φυσικά  δεν  θα  μπορούσε   να  λείπει   μια  τέτοια    συνταγή   απο  το  "πλαθω  ζυμαράκια " 
 Η  συνταγή  την   δανείίστικα   είναι   από  εδώ της   φίλης  Γκόλφω  από  το  FB  
  
Ο όρος Αρτοκλασία σημαίνει ο τεμαχισμός του άρτου και χρησιμοποιείται μόνο στη Λειτουργική. Εσφαλμένα λέγεται και αρτοπλασία.
Έτσι στη Λειτουργική αρτοκλασία λέγεται ο τεμαχισμός άρτων που προηγουμένως έχουν ευλογηθεί από ιερέα ή Αρχιερέα και στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα. Οι ευλογούμενοι άρτοι είναι πέντε, ισάριθμοι δηλαδή μ΄ εκείνους που ευλόγησε ο Χριστός στην έρημο και στη συνέχεια διανεμήθηκαν στο πλήθος. Μαζί με τους άρτους ευλογούνται επίσης μικρές ποσότητες οίνου και ελαίου που φέρονται σε μικρές φιάλες.
Η Αρτοκλασία γίνεται και κατά την ακολουθία του όρθρου, αλλά κυρίως κατά τον εσπερινό της παραμονής δεσποτικής ή θεομητορικής εορτής, που αποσκοπεί όχι μόνο στο συμβολισμό ιερού γεγονότος αλλά και σε θεραπεία πρακτικής μοναστικής ανάγκης. Στα μοναστήρια, δηλαδή, οι μοναχοί αφού νήστευαν ολόκληρη την ημέρα της παραμονής κάθε μεγάλης εορτής, ήταν υποχρεωμένοι μα παραμείνουν στο ναό και να μην απομακρυνθούν, μετά τον εσπερινό, προκειμένου να συνεχίσουν την ολονυκτία και να τύχουν δια της αρτοκλασίας "παραμυθίας" και "στήριξης". Η ευλογία των άρτων, ανά πέντε, του οίνου ("ανά στάμνον μεστήν") καθώς και του ελαίου γινόταν με σύντομη ευχή αμέσως μετά τη λεγόμενη "λιτή", (έπειτα από τη μεγάλη δέηση), περί το τέλος του εσπερινού. Ακολουθούσε ο τεμαχισμός και η διανομή από τον "κελλαρίτη" που βρίσκονταν στον νάρθηκα ή την λιτή, δηλαδή στο χώρο μεταξύ νάρθηκα και κυρίως ναού, όπου τελούταν η δέηση της "λιτής", εξ ου και η ονομασία του χώρου. Μετά τον άρτο διανέμονταν, κατά το Τριώδιο και "ανά εξ ισχάδες ή φοίνικες" (= ανά 6 σύκα ξερά ή χουρμάδες) και από "ενός κρασοβολίου οίνος" (= ένα ποτήρι κρασί). Το έλαιο που ευλογούνταν πιθανώς χρησιμοποιούταν στο μεγάλο κανδήλι του τιμώμενου Αγίου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι στη διανομή συμμετείχαν και οι πτωχοί.
Με το πέρασμα όμως του χρόνου, σήμερα, η αρτοκλασία μετατέθηκε και στις πρωινές λειτουργίες.
ΠΗΓΗ


ΥΛΙΚΑ:

2 κιλά αλεύρι  για όλες  τις  χρήσεις (εγώ  'εβαλα  σκληρό αλεύρι  για  τσουρέκια )
70 γρ.μαγιά ή  3  φακελάκια  ξερή  μαγιά
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη 
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
7 γρ.μαχλέπι
4 γρ.μαστίχα σκόνη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι γεμάτο κανέλα
Νερό   όσο  πάρει  

Επικάλυψη:

μέλι
ζάχαρη αχνη ή σουσάμι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Λιώνουμε την μαγιά σε  ένα  μπόλ  με   χλιαρό νερό μαζί  με  2 κουταλιές από  την  ζάχαρη .
  •  Σε μεγάλο  μπόλ  κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υλικά.
  • Εγώ  τα  ζύμωσα  στον  αρτοπαρασκευαστή     με  τα  μισά  υλικά  
  •  Προσθέτουμε την λιωμένη μαγιά και ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να έχουμε μιά ζύμη  μαλακία  και  αφράτη   που   δε  κολλάει στα  χέρια μας  .
  • Ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 30 λεπτά,ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και τέλος ζυμώνουμε την Αρτοκλασία μας σε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί.
 

  •  Αφήνουμε αρκετή ωρα μέχρι να φουσκώσει καλά  θα  πάρει  και   1-2   ώρες   σε   ζεστό  μέρος   και πρίν την βάλουμε για ψήσιμο την τρυπάμε με προσοχή σε 3 σημεία με λεπτό καλαμάκι.
  •   Σταυρώνουμε τον άρτο μας όπως κάνουμε τον σταυρό μας πρίν τον βάλουμε για ψήσιμο.
 
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πρώτο κάτω ράφι του φούρνου στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς, και με  ένα  μαχαίρι  όπως  κάνουμε   στα κέικ  δοκιμάζουμε  αν  έχει  ψηθεί .
  • ο χρόνος ψησίματος είναι   με  το πόσο  μεγάλους    σε  μέγεθος  θα  κάνουμε  τους αρτους  και   ανάλογα   με  το  πόσο  δυνατός  έιναι  ο  φούρνο σας .
  • Τους  αφήνουμε  όταν βγουν  απο τον φούρνο να κρυώσουν  πάνω σε σχάρα και μετά τους  αλείφουμε με το μέλι και την ζάχαρη αχνη ή το σουσάμι. 



 

  • Αν την φτιάξετε απο την προηγούμενη μέρα πρέπει να την τυλίξετε με διαφανή  μεμβράνη για να μην ξεραθεί. 
  • Αν θέλει κάποιος μπορεί να φτιάξει και 3 μικρούς αρτους αν δυσκολεύεται να φτιάξει ενα μεγάλο, εγω συνήθως φτιάχνω 5 μικρούς   ή  3 πιο μεγάλους 
                                                                            ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ   
                                                                 Βοήθεια  μας  ,και του χρόνου  με υγεία .

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΓΛΥΚΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ

 Φτιάξαμε και φέτος μαζί με  την μαμά  μου τον σταρένιο γλυκό τραχανά μας  ...γνωρίζει πολύ καλά  όλη την παρασκευή του αλλά και τα υλικά που θα πρέπει να βάλουμε...47 χρόνια  παντρεμένη και νοικοκοιρά γνωρίζει  πολύ καλά ... έχει φτιάξει τραχανάδες ......
Η  συμβουλή της είναι ότι οι  τραχανάδες γίνονται το καλοκαίρι..ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μιας και είναι οι πιο ζεστοί μήνες του καλοκαιριού γιατί  ο τραχανάς θέλει ζεστό και ξηρό καιρό για το στέγνωμά του.. και το γάλα είναι άφθονο 
Αρχίσαμε την παρασκευή του "γλυκού σταρένιου τραχανά ...τον λέμε έτσι για να τον ξεχωρίζουμε από τον ξινό τραχανά .εδώ      
Από το απόγευμα της Παρασκευής, πήραμε το χοντροκομμένο σιτάρι και το αχνίσαμε στον αέρα να φύγει κάθε ξένο σώμα 
Το να φτιάξουμε τραχανά δεν είναι δύσκολο,όπως θα διαπιστώσετε...είναι μόνο χρονοβόρα η διαδικασία του στεγνώματος κι αυτό γιατί σε θέλει συνεχώς από πάνω,να τον γυρίζεις και  να τον προσέχεις  από ξένους  εισβολείς  (πουλιά - ζωύφια) αν αποφασίσεις να τον απλώσεις έξω στην βεράντα του σπιτιού όπως κάναμε εμείς .
Αυτά,λοιπόν με τον σταρένιο τραχανά...
Μαγειρεμένος με κοτόπουλο εδώ ή μόνος του με φρέσκια ντομάτα, έχουμε ένα πλήρες και πολύ νόστιμο φαγητό (να επαναλάβω πως δεν ρίχνουμε αλάτι όταν τον μαγειρεύουμε,γιατί έχει από την παρασκευή του ή αν δε έχει  συμπληρώνουμε  πάντα  με φειδώ και  εδώ σε τραχανόπιτα με  συνταγή της αείμνηστης γιαγιάς μου Ελένης.
Πάμε να τον φτιάξουμε παρέα με την  μαμά,την μια από τις κόρες της  και τις δυο μικρές εγγονές..όλες βοήθησαν,η κάθε μια με τον τρόπο της και της γνώσεις της.😉    
Εμείς για πρώτη δόση φτιάξαμε 3 κιλά χοντροκομμένο σιτάρι με 6 κιλά γάλα  από τα ΑΤΜ του ΘΕΣ/ΓΑΛΑ της πόλης  μου ..το πήρα αποθηκευμένο μέσα σε ψυγείο και το πήγα στο χωριό να το ετοιμάσουμε τραχανά .
  Όταν πια στεγνώσει και είναι κρύος  από την θερμοκρασία της ημέρας τις βραδυνές ώρες κυρίως το μάζεμα και η αποθήκευση θα γίνει σε πάνινα σακουλάκια,καθαρές μαξιλαροθήκες όπως έκανε παλιά η μαμά μου και σε δροσερό μέρος (διατηρείται όλο το χρόνο χωρίς πρόβλημα)......ή στο ψυγείο σε γυάλινα βάζα 




ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό χοντροκομμένο σιτάρι,
1κιλό και 1/2 κιλό ως 2 κιλά γάλα πρόβειο (είναι το καλύτερο) ή αγελαδινό του εμπορίου ανάλογα  το  πόσο λιπαρό τον θέλουμε 
μια μέτρια χούφτα αλάτι 
τούλια για  το σκέπασμα
τραπεζομάντιλα και ταψιά ,λαδόκολλα και τραπέζια μεγάλα πλαστικά,
1 κουτάλα  ξύλινη και μια μεγάλη κατσαρόλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Αρχίζουμε πάντα τη διαδικασία αργά το απόγευμα και το αφήνουμε σε ταψιά όλη την νύχτα....ώστε να περάσουμε τον τραχανά από το κόσκινο το πρωί της επόμενης μέρας..ή αρχίζουμε νωρίς το  πρωί έτσι ώστε να έχουμε όλη την μέρα  στην διάθεσή μας μιας και είναι πολύ χρονοβόρα η παρασκευή του .
  • Βάζουμε λοιπόν πάνω στη φωτιά την κατσαρόλα (φροντίζουμε να είναι μεγάλη και με χοντρό πάτο) με το γάλα μέχρι αρχίσει να  βράζει (αν το γάλα είναι φρέσκο καλό είναι να ρίξετε μέσα ένα κουταλάκι σόδα μαγειρική ώστε να είστε σίγουροι πως το γάλα δεν θα "κόψει") ,ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει(η μαμά μου αλλάζει την κατσαρόλα πριν ρίξει  μέσα  το χοντροκομμένο σιτάρι ώστε να είναι σίγουρη πως δεν θα μυρίσει ο τραχανάς από κολλημένο γάλα)...και μόλις το γάλα φουσκώνει ρίχνουμε μέσα το αλάτι,ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί στο γάλα το αλάτι.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε στο γάλα το χοντροκομμένο σιτάρι μας.

  • Ανακατεύουμε  πολύ καλά μέχρι να  αρχίσει να πήζει με ξύλινη κουτάλα ..καλύτερα..(εμείς εδώ δεν προλάβαμε να την χρησιμοποιήσουμε μας τις πήραν οι μικρές να παίξουν και  προκείμενου να τις χαλάσω το υπέροχο παιχνίδι τους χρησιμοποίησα μια άλλη κουτάλα όπως  φαίνεται στις  παρακάτω  φωτογραφίες),το  σιγοψήνουμαι και  ανακατεύουμε μέχρι  ...
πρώτο  στάδιο

Δεύτερο στάδιο 



Τελικό στάδιο



  • να  φτάσει στο τελικό στάδιο που  φαίνεται  πιο  πάνω  ο  τραχανάς  μας   .
  • Κι όταν είναι έτοιμος  αδειάζουμε προσεκτικά με την κουτάλα το περιεχόμενο μέσα σε δύο μεγάλα ταψιά και  αφήνουμε   σε ασφαλές  μέρος   και ( μακριά  από   μικρούς  και μεγάλους   εισβολείς  .. εγώ με  τα  κοριτσάκια  μου σε  αυτό  το  στάδιο  .. το φουσκωμένο σιτάρι  το τρώμε  πάρα  πολύ ... καθίσαμε  πάνω από το  τραπέζι με  τα  ταψιά και τρώγαμε τα κομμάτια  που  είχαν  πιάσει  ελαφρά όπως  φαίνεται  στην παρακάτω φωτογραφία όσο ό τραχανάς  σιγοψήνονταν  σε  κανονική  φωτιά )
 



  • Και μόλις ο τραχανάς κρυώσει αρκετά  μετά  από 2  ώρες σχεδόν ...αρχίζουμε να τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια...με  τα  χέρια  μας  και  τον απλώνουμε πάνω σε τραπέζι  στρωμένο  με  υφασμάτινο τραπεζομάντιλο  και μόλις ο τραχανάς κρυώσει λίγο,αρχίζουμε να τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια με τα  χέρια μας ..


  • και λίγο αργότερα σε ακόμη πιο μικρά κομμάτια...και  τον σκεπάζουμε με  ένα  τούλι για να το προστατέψουμε  από  τα  ζωύφια  και τις  μύγες και  τον αφήνουμε   να  αρχίσει  να  στεγνώνει  για   πάνω  από  2  ώρες .. ελέγχοντας  τον  πάντα  και  τρίβοντάς  το με  τα χέρια   και  κόβοντας  τον  όσο  μπορούμε  σε  μικρότερα  κομμάτια  με  τα χέρια 


  • Στην  συνέχεια  ρίχνουμε στο  κόσκινο τον  τραχανά και  τρίβουμε .. με  τα  χέρια  μας επάνω  στη σήτα  με  δύναμη να  κοπή και  περαστεί  μέσα από τις  τρύπες  του . 


  • Και όταν περάσει όλος ο τραχανάς από το κόσκινο τον απλώσουμε πολύ καλά...και  με  τα  χέρια  μας  να  μην  είναι αλλού πολύς και αλλού  λίγος πάνω στο  τραπεζομάντιλο  ή  μέσα  στο  ταψί και δεν στεγνώσει ομοιόμορφα .
  • Εμείς θα δείτε ότι τον δουλέψαμε εξολοκλήρου σε  ταψιά και αυτό γιατί στα τραπέζια είχαμε και στέγνωνε ο ξινός τραχανάς, πόσα τραπέζια  πια να έχει η μαμά μου ούτε καφενείο να είμαστε  ..  

  •  Τον αφήνουμε να στεγνώσει....Χρειάζονται τουλάχιστον 5 ημέρες για το στέγνωμα του τραχανά...
  • Στο διάστημα αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς τρόπους...
  • Ο ανεμιστήρας οροφής βοηθάει πολύ στον τραχανά που στεγνώνει μέσα στο σπίτι..
  • Μπορούμε επίσης να τον μεταφέρουμε όποτε μπορούμε έξω από το σπίτι,στην αυλή ή το μπαλκόνι,βάζοντας από πάνω ένα τούλι ώστε να προστατευτεί...Πάντως μια φορά την ημέρα ο τραχανάς πρέπει να μαζεύεται στο κέντρο του τραπεζιού... το βράδυ  που νυχτώνει και τον σκεπάζουμε με άλλο καθαρό τραπεζομάντιλο και το πρωί που έρχεται η επόμενη μέρα τον  ξανά  απλώνουμε και από πάνω βάζουμε ξανά τα τούλια  .



Ο  τραχανάς μας είναι έτοιμος, τον αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως και τον αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα  .
Πιο παλιά θυμάμαι την μαμά  μου να βάζει τον τραχανά σε μια μαξιλάροθήκη που είχε αποκλειστικά για να αποθηκεύει τους τραχανάδες ,κάποιες φορές το έκανα και εγώ αλλά τώρα το  αποθηκεύω σε βάζα και στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος  ..

 

  •  Το κόσκινο της μανούλας μου, αυτό κάνει σχεδόν όλους  τους τραχανάδες της γειτονιάς .Η μία νοικοκυρά το φέρνει, η άλλη το παίρνει. Είναι μοναδικό και ιδιόμορφο.
  • Πλεγμένο με σύρμα, σαν τον ιστό της αράχνης.
  • Έργο τέχνης σας λέω, φτιαγμένο από  ένα επιπλοποιό θείο μας .
  • Αν δείτε έχει δύο κόσκινα ..ένα  με  πιο αραιό πλέγμα και ένα με πιο μικρό πλέγμα, τα περνάει πρώτα από το αραιό και μετά από το στενό και έτσι βγαίνει τόσο λεπτοκομμένος, αν θέλετε  ακολουθήστε την τακτική της  . 
Στις μέρες μας η τεχνολογία κοντεύει να σβήσει τα πάντα,λίγες είναι οι γυναίκες κυρίως του χωριού που θα ασχοληθούν  με  την παρασκευή του τραχανά .
Οι περισσότερες αγοράζουν έτοιμο τραχανά από τα καταστήματα-σούπερ μάρκετ....όμως δεν μπορεί να σβήσει τελείως τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις....από τα  παιδικά μας  χρόνια.
Θα είναι στην καρδιά μας και στο μυαλό μας για πολλά χρόνια ...Ας προσπαθήσουμε αυτές τις αναμνήσεις  να τις μεταφέρουμε και στα παιδιά μας  ..με το να τα βάλουμε να μας  βοηθήσουν να παρασκευάσουμε τον τραχανά μας  .
 
Και  καλή   μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!