Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΚΡΟΥΑΣΑΝΟΠΙΤΑ -ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ





ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ αλεύρι 
  • 50 γρ βούτυρο
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά
  • 150 ml γάλα
  • 100 γρ  ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • μαρμελάδα, nuttela, κρέμα βανίλια, κρέμα σοκολάτας ότι   άλλο  θέλετε 
  • σουσάμι  για το τέλος
 ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 250 mlγάλα
  • 100 ml νερού
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 50 γρ αλεύρι ή  κόρν φλάουρ
  • 30 γρ κακάο
  • 50-60 γρ σοκολάτα θέλετε (έβαλα γάλακτος )
  • ξηρούς  καρπούς τριμμένους    στο  μπλέντερ

ΕΚΤΕΚΕΣΗ ΖΥΜΗΣ

  • Ζεσταίνουμε  το γάλα  και λιώνουμε τη μαγιά  μας σε αυτό.
  • Ανακατεύουμε  το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, σπασμένο  σε μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε τα αυγά  μέχρι να γίνει λείο.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη ενσωματωθεί σε αυτό. Αν  κολλάει λίγο η ζύμη μας  προσθέτουμε αλεύρι 1-2 κουταλιές και ζυμώνουμε μέχρι ελαστικό και αφράτο 
  • Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια πετσέτα  και την βάζουμε σε προθερμασμένο   στους 40 βαθμούς.για κανα  2ωρο  να  ξεκουραστεί  και  να  ανέβει   η ζύμη μας 
 
  •    Αφού  διπλασιαστεί η ζύμη μας , χωρίζουμε  σε τρία ίσα μέρη. Ανοίγουμε σε  φύλλο   στρόγγυλο 1   εκατ   κάθε τμήμα της ζύμης σε  ελαφρά αλευρωμένο πάγκο  εργασίας 
  •  Και  χωρίζουμε σε τρίγωνα με ένα μαχαίρι, βάζουμε  ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα στην κορυφή της κάθε τριγώνου  και  τυλίγουμε  τα κρουασάν μας  
  • τοποθετούμε  τα κρουασάν μας  στο  στρόγγυλο ταψί με χαρτί ψησίματος .
  • Και το τρίτο  κομμάτι ζύμης   το ανοίγουμε   φύλλο  τετράγωνο  το   αλείφουμε  με  την γέμιση  και  το  μαζεύουμε  ρολό και  μετά  ξανά  πάλι σε  σαλιγκάρι  και το τοποθετούμε  στην μέση  του  ταψιού 
  •  Το αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιάσουν  όγκος τους 
  • Αλείφουμε με ένα μείγμα από γάλα  και κρόκου, πασπαλίζουμε με σουσάμι  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 15 λεπτά. 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΕΜΑΣ:

  • Ανακατεύομε  το κόρν  φλάουρ , τη ζάχαρη και το κακάο στη συνέχεια προσθέτουμε  σταδιακά το γάλα και   το νερό και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε  την κρέμα  να βράσει  σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια  και  τους   ξηρούς  καρπούς .
  •  Ανακατεύομε προς την ίδια κατεύθυνση μέχρι να πήξει. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με μεμβράνη  διάφανη για  φαγητά  και αφήστε το να κρύωσεΙ
 

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΚΡΟΥΑΣΑΝΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ




Η συνταγή  είναι  από   εδώ    και είναι  η πρώτη  μου επαφή  με το αγαπημένο ζυμαράκι  ,και   δεν μπορούσε  να λείπει..από  το  τις  συνταγές  του μπλόκ . 
ΥΛΙΚΑ:


 ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
  • 25 γρ μαγιά
  • 100 γρ νερό (χλιαρό)
  • 500 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ. (εγώ έβαλα "μαλακό" που μας είπε η Σεφ)
  • 50 γρ βούτυρο (σε κυβάκια σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 100 γρ γάλα
  • 100 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ :
Τυρί φέτα  με  λίγο γιαούρτι η ότι άλλη γέμιση θέλετε εσείς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1.  Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Στη λακκούβα ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα, το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε τα υλικά αρχίζοντας από αυτά που βρίσκονται στη λακκούβα και παίρνοντας και λίγο λίγο το αλεύρι από γύρω.
  4. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε και σιγά σιγά τη διαλυμένη μαγιά.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη μας από το μπολ, την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  7. Την τοποθετούμε πάλι στη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  1. Λαδώνουμε ένα ταψί 28εκ και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και λαδώνουμε και αυτό με πινέλο.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία κομμάτια
  3. Παίρνουμε το ένα και κρατάμε σκεπασμένα τα άλλα δύο στη άκρη.
  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κομμάτι σε φύλλο διαμέτρου περίπου 25 εκ.
  5. Με μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά ώστε να έχουμε 6 ή 8 τρίγωνα κομμάτια.
  6. Παίρνουμε το ένα τρίγωνο και βάζουμε μία κουταλιά γέμιση στην φαρδιά πλευρά του τριγώνου.
  7. Τυλίγουμε σε σχήμα κρουασάν, παίρνοντας την φαρδιά πλευρά και τυλίγοντας φτάνουμε στη μύτη του τριγώνου.
  8. Αφήνουμε στην άκρη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα τρίγωνα και για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  9. Το τρίτο κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε και αυτό σε φύλλο αλλά δεν το κόβουμε. 
  10. Βάζουμε γέμιση στη άκρη γύρω γύρω στο μισό φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό.
  11. Το ρολό το γυρίζουμε και φτιάχνουμε ένα στριφτάρι.
  12. Τοποθετούμε το στριφτάρι στη μέση του ταψιού μας.
  13. Γύρω από το στριφτάρι τοποθετούμε τα κρουασανάκια με φορά από το ταψί μας προς το στριφτάρι.
  14. Αλείφουμε την πίτα με τους κρόκους (χτυπημένους) και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
  15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175β. για 45-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). 




Εδώ   την  έκανα  με  λουκάνικα  και  κιμά


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙΟΥ





 ΥΛΙΚΑ   ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :

750  ml   φρέσκο γάλα
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 -350  γρ. φέτα
200 γρ. ανθότυρο  
1 μεγάλο αυγό
Πιπέρι  άσπρο   και λίγη  καπνιστή πάπρικα
 20  γρ βούτυρο   ή  λάδι
Για το  τέλος :
Σουσάμι  και  σπόρους  της  αρεσκείας  σας

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΟ  ΦΥΛΛΟ : 

200 γρ. αλεύρι. αλεύρι για  ζυμώματα 
400γρ   αλεύρι για  όλες τις  χρήσεις
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές  της σούπας τσικουδιά 
4 γρ ξερή μαγιά 
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού  κοφτό  ζάχαρη
 Νερό  χλιαρό όσο πάρει
Επιπλέον  1/2  κούπας ελαιόλαδο για  το λάδωμα των φύλλων
νισεστέ για  το άνοιγμα  των  φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ετοιμάζουμε  την  κρέμα  πρώτα .
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και  το ζεσταίνουμε στη συνέχεια  ρίχνουμε  και το σιμιγδάλι από  ψηλά σαν  βροχή  . Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα ώσπου  να αρχίσει  να βράζει  Όταν χυλώσει καλά η κρέμα  μας ,(δε χρειάζεται να σφίξει πολύ) την  αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και  περιμένουμε λίγο  να κρυώσει . 
  • Προσθέτουμε  και  τα τυριά μας  τριμμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή σύρμα . Προσθέτουμε την πάπρικα , το πιπέρι και το βούτυρο - λάδι και ανακατεύουμε ακόμα λίγο . 
  • Τέλος προσθέτουμε και το αυγό χτυπημένο , ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά μας ! 
  • Ζυμώνουμε  όλα  τα υλικά  της  ζύμης  μας  έτσι  ώστε  να έχουμε  μια μαλακιά και εύπλαστη .  
    Αφήνουμε  να  ξεκουραστεί  για  45  -60 λεπτά 
  • Χωρίζουμε  τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε   φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 35 Χ 35 εκ. περίπου. Λαδώνουμε  το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε  το ένα φύλλο, το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, και  ένα  τρίτο  φύλλο  και  το  τέταρτο  φύλλο επίσης  αφού  τα  λαδώσουμε 
  • Απλώνουμε  μέσα όλη τη  γέμιση  και την απλώνουμε και ρίχνουμε  λίγο λαδάκι πάνω και λίγα  ακόμα τριμμένα  τυριά  αν θέλουμε και από πάνω βάζουμε και  τα  άλλα  φύλλα   λαδώνουμε  πάντα  ενδιάμεσα .
  • Ρίχνουμε υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε  την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια με  μαχαίρι χωρίς να  χαράξουμε  τα φύλλα της βάσης)και  πασπαλίζουμε  με  σουσάμι και  άλλους  σπόρους  της αρεσκείας  μας 
  • Την ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου. 
  •  Την  ιδέα  για  την κρέμα  σιμιγδαλιού  την πήρα  από την  φίλη  στο  FB,   Maria Xarbi  κάνει  υπέροχες  πίτες  .και την  συμβουλεύομαι συχνότατα .

 
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ


Πολλοί έχουν σπίτια είτε στις  πόλεις και σε χωριά  αλλά  και  εξοχικά κοντά στην θάλασσα, σε  βουνό ..  αλλά δεν  το  ευχαριστιούνται, πληρώνουν  χαράτσια , φόρους,ένφια  !
Το  δικό μας  όμως   είναι  τελείως αφορολόγητο  και  κανείς  μα κανείς δεν θα  μπορέσει να του φόρους ( Άμα θέλει ας  κοπιάσει  δεν υπάρχει   πια  το φάγαμε  )
Εμείς σήμερα "χτίσαμε"  όχι με τσιμέντο  αλλά  με  το αγαπημένο μας  ζυμαράκι , γεμιστό  με  χαρουπολάτα  (σοκολάτα  από χαρούπια  σαν μερέντα )  που μας   φέρανε  από  τα Χανιά  της  Κρήτης και  με  κανέλα , και  μαζέψαμε   και  σαλιγκαράκια από την αυλή του ..αλλά  ένα  μικρό  και παραπονεμένο   το  ξεχάσαμε  στον καυτό  ήλιο   και  ξεροψήθηκε   το  καημένο  ....... αχαχαχαχ!!



Προσθήκη λεζάντας
Και  εδώ  τα σαλιγκαράκια  μας 



 Μαζέψαμε   και  σαλιγκαράκια από την αυλή του ..αλλά  ένα  μικρό  και παραπονεμένο   το  ξεχάσαμε  στον καυτό  ήλιο   και  ξεροψήθηκε   το  καημένο  ....... αχαχαχαχ!!


ΥΛΙΚΑ :

700 γρ αλεύρι  
25 γρ φρέσκια μαγιά  ή  1φακελάκι μαγιά  ξερή 
2 αυγά  και  1 ασπράδι
100 γρ ζάχαρη
250 ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml λάδι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι
λίγο μαχλέπι  και  λίγο  κακουλέ
ένα αυγό με 2-3 κουταλιές  γάλα  για  το τέλος
κανέλα  και  λίγο  βούτυρο  γαι την σκεπή
σουσάμι και  μαυροκούκι  για  το  τέλος
 Χαρουπολάτα   ή  μερέντα  ή nytella   ;h   σοκολάτα  για την  γέμιση  ή ότι  άλλο  θέλουμε  . για  τους  τοίχους
Έκανα  1 και  1/2  δόση   ..



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Σε  ένα  μπόλ  βάζουμε  τα  100 γραμμάρια αλεύρι,  προσθέτουμε και την μαγιά  και την  διαλύουμε  με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  με  100ml χλιαρό  γάλα  ανακατεύουμε και  αφήνουμε  λίγο  να ανέβει  .
  • Στη  συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά με την  υπόλοιπη  ζάχαρη , το  αλάτι  και την βανίλιες   και τα ξύσματα  και ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας και σιγά-σιγά το  υπόλοιπο  ζεστό γάλα και το μαχλέπι  και το κακουλέ .
  •   Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη γίνεται ελαστική  και μαλακή  .Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.{εγώ  τα  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή  με την σειρά  που αναφέρω  πιο πάνω 
  
 
  • Μόλις  η ζύμη φουσκώσει την αφήνουμε  σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας  και  την   κόβουμε σε  κομμάτια  και διαμορφώνουμε  το  σχέδιο  της  φωτογραφία .. εγώ  έκοψα  τα κομμάτια  εμπειρικά ..)
  • Στη  συνέχεια  αφήνουμε  να φουσκώσει  για  30 - 40 λεπτά και μετά  πασπαλίζουμε σουσάμι μονο  το κεντρο  του λουλουδιού μας  και  τα  πέταλα   του λουλουδιού  μας με κρόκο  αυγού  διαλυμένο  με λίγο  γάλα και  ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο  για  30  -40  λεπτά  ανάλογα  το  φούρνο  μας  να  παρει  ένα  ωραίο  χρώμα  οι καρδούλα  μας !



ΑΠΌ εδώ  πήρα  την  συνταγή  

 Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΛΑΛΑΓΓΙΤΕΣ-ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ




Οι τηγανίτες αυτές είναι τα θαύματα που σημάδεψαν την παιδική μου ηλικία. 
Η γιαγιά μου έκανε τις πιο  νόστιμες τηγανίτες, .Γεμιστές με τυρί αλμυρό , αλλά και απλά πασπαλισμένες με ζάχαρη, εξαφανίζονταν μέσα σε λίγα λεπτά από το πιάτο όταν μας τις έφτιαχνε .Το ζυμαράκι  ήταν απλό φτιαγμένο με απλά υλικά. Λαδάκι , νερό, μαγιά, μια πρέζα αλάτι και ένα κουτάκι  ζάχαρη.
Ένα βραδάκι  που είχαμε μια λιγούρα  με  τα κοριτσάκια μου και τον άντρα  μου ,μου ήρθε στο  μυαλό  μου  να  φάμε   λαλαγγίτες..
Έβαλατα υλικά στον αρτοπαρασκευστή και μέσα σε 1 ώρα ήταν το ζυμαράκι  να  το μαγειρέψω  στο  αντικολλητικό τηγάνι . 
Έκανα μια αλλαγή όμως στην αρχική  συνταγή της μου ας με  συγχωρήσει  καλής της ώρα  εκεί  που βρίσκετε , έβαλα γάλα αντί για νεράκι και  λίγο βουτηράκι  αντί για λάδακι και  είχε υπέροχη γεύση  αλλά και  πολύ αφράτες  ακόμα και την επόμενη μέρα. Θα ήθελα να  δοκιμάστε αυτή τη συνταγή, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.  
Πάμε να τις φτιάξουμε μαζί....

 ΥΛΙΚΑ:

  • 500 -550 γρ  αλεύρι σκληρό 

  • 300 ml γάλα  ή νερό 

  • 20 γρ ζάχαρη

  • 25  γρ φρέσκια μαγιά / 7 γραμμάρια  ξερή μαγιά 

  • 25  γρ μαλακό βούτυρο  ή  λάδι

  • 1κουταλάκι  γλυκού αλάτι  

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, στη συνέχεια, σε ένα μπόλ  διαλύουμε   την  ζάχαρη, και  προσθέτουμε  250 γρ αλεύρι. Ανακατέυουμε  μέχρι να έχουμε  ένα κρεμώδη  χυλό   στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο.  

    Σκεπάζουμε  το  μπολ με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (250 g) και το  μαλακό σε θερμοκρασία  δωματίου βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Εάν μετά το αλεύρι και το βούτυρο,η ζύμη κολλάει στα στα χέρια σας, μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, όχι περισσότερο.  

    Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να  ξεκουραστεί  και να διογκωθεί για 90 λεπτά. Μετά τη ζύμη, γυρίζουμε  ανάποδα  σε  πάγκο εργασίας  με λίγο  καλαμποκέλαιο στα χέρια μας και το χωρίζουμε  σε 8 κομμάτια 90-100 γραμμάρια το καθένα. ή  αν τις θέλουμε πιο μικρές  σε 70- 80  γρ.

      Δίνουμε  στα   ζυμαράκια στρογγυλό σχήμα  με τα χέρια  μας  και , καλύπτουμε  με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα, και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να  ξεκουραστεί  η ζύμη μας. Μετά από 20 λεπτά, ανοίγουμε  τα ζυμαράκια  πιτούλες με  τον πλάστη  σε 18 έως 20 cm .Στο κέντρο  οι λαλαγγίτες  πρέπει να είναι πολύ λεπτές  σχεδόν διάφανες  και οι άκρες ελαφρώς παχύτερες .  

    Βάζουμε σε κατσαρόλα πλατιά, επίπεδη κάτω, λάδι  και σε σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε. Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί  τηγανίζουμε σε χρόνο, 2-3 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.  Η γιαγιά  μου  έβαζε μπόλικο λάδι σχεδόν κολυμπούσαν ..εγώ  τις  τηγάνισα  με πολύ λίγο 


  • Αφαιρούμε από το τηγάνι, τα στραγγίζουμε καλά και τα  βουτάμε αμέσως σε λεπτή κρυσταλλική ζάχαρη, και στις δύο πλευρές. Αποβάλουμε  την υπερβολική ζάχαρη και τα  σερβίρουμε τους ζεστά ή κρύα. Είναι πολύ αφράτα , ακόμη και την επόμενη μέρα.

                                                                                                  Απολαύστε τες










 Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΥΡΟΚΡΙΤΣΙΝΙΑ








 ΥΛΙΚΑ :

520-550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ή 4 κούπες ( ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι όχι όλο  μαζί )
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι
250 ml γάλα χλιαρό 
50 γρ ταχίνι 
150 ml λάδι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ ή 25 γρ φρέσκια  μαγιά
 Τυρί φέτα και ανθότυρο ή κίτρινα τυριά και γαλοπούλα ή άλλο ζαμπόν τις αρεσκείας σας

1 αυγό με λίγο γάλα για το τέλος
σουσάμι και ηλιόσπορους  άλλους σπόρους  της  αρεσκείας  σας


 1 φλιτζάνι αλεύρι  = 140  γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά και το χλιαρό γάλα και το αφήνουμε  να  φουσκώσει για 15 λεπτά 
  •  Προσθέτουμε  το κοσκινισμένο αλεύρι και  το αλάτι και το λάδι και το ταχίνι,το μέλι και  συνεχίζουμε  να  το ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή στον αρτοπαρασκευαστή .
  • Ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη ελαφρώς λιπαρή που δεν κολλάει στα χέρια μας ,  προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, εάν είναι αναγκαίο.
 
  •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε  με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει15 λεπτά  .
  • Και στην συνέχεια μοιράζομαι την ζύμη σε κομμάτια  ίσου βάρους 35-45 γρ ανάλογα  πόσο  μεγάλα  τα  θέλουμε και τα αφήνουμε  για  20 λεπτά να ξεκουραστούν .
  • Ανοίγουμε τα κομμάτια ζύμης σε πολύ λεπτό φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες    παρακάτω και βάζουμε  την γέμιση της αρεσκείας μας και κλείνουμε με τα χέρια μας και  ρολάρουμε και  τα δίνουμε  το σχήμα  που βλέπουμε στις φωτογραφίες 

  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας στους 175-180  βαθμούς. 
  •  Εγώ έκανα  το σχέδιο  της  φωτογραφίας που βλέπετε το είδα  στο ίντερνετ  και  μου άρεσε σαν ιδέα .
  •  Τοποθετούμε σε ένα ταψί χαρτί ψησίματος και  τα  βουρτσίζουμε με το διαλυμένο κρόκο με  νερό και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους
  • Αφαιρούμε  από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
  • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν το  τραγανό  τους 
                                                                                               Καλή  μας όρεξη








Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!