Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΑΧΙΒΑΔΕΣ



Η ιδέα για  το σχέδιο την  πήρα  από εδώ




ΥΛΙΚΆ:
1 πακέτο φύλλα  κρούστας 500 γρ
200 γρ βούτυρο, λιωμένο ή  μισό λάδι και μισό βούτυρο
1 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης , χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα, ασπρισμένα, χοντροκομμένα
1 κουτάλι  της  σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι  του γλυκού κανέλα σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλιά της σούπας γαρίφαλα σκόνη (προαιρετικά )

ΣΙΡΟΠΙ :

2-1/2  φλιτζάνια  ζάχαρη
2  φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 βανίλια
φλούδα από 1 λεμόνι και  χυμό από μισό  λεμόνι
2 κουταλιές μέλι

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ :
φιστίκια: Αιγίνης χοντροκομμένα


Εκτέλεση :
  • Ετοιμάζουμε  πρώτα  το σιρόπι: Σε μια  κατσαρόλα  βάζουμε όλα  τα  υλικά εκτός από το μέλι βράζουμε  για  10 λεπτά και το διατηρούμε ζεστό
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, φιστίκια, αμύγδαλα, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλο και ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Παίρνουμε τα  φύλλα τα  κόβουμε  στην μέση  και όπως  βλέπουμε στις  φωτογραφίες  φτιάχνουμε  το παρακάτω  σχέδιο, βάζουμε  τις αχιβάδες -μπακλαβαδάκια σε στρογγυλό ταψί(30 εκ. διαμ.). Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε  και το λάδι  το κρατάμε  ζεστό όχι καυτό,και το ρίχνουμε  επάνω  στον μπακλαβά μας με  μια  κουτάλα και ραντίζουμε με νερό
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  200 βαθμούς  ανάλογα  το  φούρνο μας για  15 λεπτά και μειώνουμε  στους  180 βαθμούς για  άλλα  20 -25  λεπτά έως αποκτήσει  χρυσό σκούρο χρώμα .
  • Αφαιρούμε  τον μπακλαβά αφήνουμε 2-3 λεπτά  να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε  με  το ζεστόσιρόπι μας  που έχουμε ετοιμάσει  ενώ ψηνόταν ο μπακλαβάς μας   










Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΡΟΥΣΤΙΚ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ





ΥΛΙΚΑ :

  • 700-750  γρ  αλεύρι
  • 60 γρ βούτυρο ή λάδι 
  • 200ml ζεστό νερό
  • 250 ml ζεστό γάλα
  • 20 γρ μαγιά φρέσκια ή  7 γρ ξερή μαγιά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά  της σούπας ζάχαρη  

Μέθοδος

  • Ανακατεύουμε στον  κάδο  του αρτοπαρασκευαστή   ή σε   ένα  μπολ   ,  το αλεύρι με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε τετράγωνα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη σε  υφή   άμμου  
  • Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης, ρίχνουμε τη μαγιά  που την  έχουμε  διαλύσει  στο  ζεστό γάλα με  την  ζάχαρη  . Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε  και το  ζεστό νερό  λίγο  λίγο 
  • Ζυμώνουμε , μέχρι να  'έχουμε  μια  απαλή  και   ελαστική ζύμη  . Αν η ζύμη χρειάζεται   προσθέτουμε   ξανά μία κουταλιά αλεύρι, ή μια κουταλιά νερό ,ανάλογα  με  την  υφή της  ζύμης  . 
 
  • Αφήνουμε   την  ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα.
  • Μετά από μια ώρα, μεταφέρετε τη ζύμη σε  πάγκο εργασίας  με αλεύρι , μοιράζουμε  την ζύμη  σε 12 ίσα κομμάτια  90-100 γρ το καθένα  .  Τεντώνουμε   με  το πλάστη   ή  πατάμε  την  ζύμη με το χέρι  να  ανοίξει σε  σχήμα πιτούλας   πάχους 1-2 cm, και τα βάζουμε στο ταψί. Τα  ψωμάκια   δεν θα πρέπει να έχουν  τέλειες άκρες, θα   έχουν   μια  πιο   ρουστίκ  όψη ..
  • Βουρτσίστε την επιφάνεια με λίγο γάλα  και πασπαλίζουμε   με  λίγο   αλεύρι.
  •   Τα αφήσουμε να φουσκώσουν  για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ, θερμαίνουμε   το φούρνο στους 200 ° βαθμούς  
  • Πριν βάλουμε τα ψωμάκια στο φούρνο, πιέζουμε στο κέντρο με το δάχτυλό μας  
  • Πασπαλίζουμε   με  λίγο περισσότερο αλεύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
 
  • Έτοιμα   και   πολύ  αφράτα μέσα. Είναι πολύ νόστιμα..
                                                                                                   Καλή σας όρεξη!
 Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
 

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ





 


Πάλι χιόνι σήμερα ...  είναι  η δεύτερη  μέρα που χιονίζει  στην  πόλη  μας με  μια  μικρή  διακοπή ..  Είμαστε "αποκλεισμένοι " στο σπίτι και  ετοιμάζω  ψωμάκι  χωρίς  ζύμωμα  .αυτή  την  φορά  όμως  μπαγκέτες  που θα  τις φάμε   με  βουτυράκι  και  μαρμελάδα  ακτινίδιο για  το πρωινό μας  και για το  μεσημεριανό τραχανούλι  θρεπτικό σουπίτσα για  το  μεσημεριανό μας
Τις ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και  τις  έχουμε  έτοιμες  και  ζεστές  το πρωί  για  το  πρωινό μας

 ΥΛΙΚΑ :

385 γρ αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
300 ml νερό ζεστό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά 7 γρ ξερή μαγιά
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή χυμό από φρέσκο λεμόνι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε  και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το ξύδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια παχιά και κολλώδη ζύμη για 3-4 λεπτά .
  •  Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 12 -15 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας .Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι,η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. 
  • Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και αφήνοντας να φουσκώσουν μόνο 2-3 ώρες σε ζεστό  φούρνο και να τις ψήσουμε θα έχουμε πάλι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα,όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες
 
  • Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με μια μαρίζ από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι. 
  • Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Και την μοιράζουμε στα 2-3 κομμάτια  ίσου βάρους και  τα  δίνουμε το σχήμα  τις  μπαγκέτας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω  .
  • Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη που την έχουμε πασπαλίσει με  αλεύρι .Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν  για 1 ώ­ρα  να  διπλασιάσουν το όγκο τους . Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C
     
 
  • Και την ώρα που θα  ανάψουμε τον φούρνο να  προθερμανθεί προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα  μικρό πυρέξ, με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό..και θα βοηθήσει τις μπαγκέτες  στο ψήσιμο να  κάνουν   τραγανή  κόρα   
 
  • Κόβω τις μπαγκέτες με ένα ψαλίδι κουζίνας και τις ψεκάζω με νερό.Μετά από 8-10 λεπτά ψεκάζω πάλι με νερό, μετά από 15 λεπτά ξανά ψεκάζω και τις αφήνω να ψηθούν μέχρι να  πάρουν το χρώμα  που βλέπουμε στις φωτογραφίες  
  •  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε τις μπαγκέτες  κρυώσει σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να  το  κόψουμε  .  
             Έκανα διπλή δόση γιατί ποτέ δεν μας φτάνουν 2 μπαγκέτες 


Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .     
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Ο ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣ


 Αυτός ο  ζυμαρένιος   Αι  Βασίλης   έχει γράψει   και αυτός  την δική  του  ιστορία   ,τον φτιάξαμε  πριν χρόνια  με  τις  κόρες  μου  μικρούλες  τότε  4  και  6  χρονών    ,"μαμά  θέλουμε  ζυμαρένιο   Αι  Βασίλη  να  μας  φτιάξεις  ..?  Φυσικά   χαλάω εγώ χατίρι  ,και άμα  πρόκειται  για ζυμαρένια  κατασκευή  πετάω  την σκούφια  μου ,, από τις  πολύ πρώτες  μου  κατασκευές  ..
Ετοιμάζω   την   συνταγή με  τα  υλικά  που  δίνω  εδώ ,  του   δίνουμε  το  σχήμα  πάντα  με  την βοήθεια  των   κοριτσιών  μου , τον    φωτογραφίζουμε ,  τον  ψήνουμε   και  φυσικά   τον  φάγαμε  μέσα  σε μια  ήμερα.. μέχρι  εδώ όλα  καλά ..
Στην  διάρκεια   της ημέρας,,γράφω  την συνταγή   και  φτάνω  στο σημείο   που πρέπει  να ανεβάσω τις  φωτογραφίες   , ψάχνω  το αρχείο  με τις  φωτογραφίες  ..  εδώ  οι  φωτογραφίες  εκεί .. οι  φωτογραφίες  ,,πουθενά   οι φωτογραφίες ...
 Έβαλαν  το χεράκι  τους  οι μικρές  και  μάλλον η  μικρή  πήρε και  μετέφερε  το αρχείο  χωρίς  να το καταλάβει   .....
Πριν μέρες  έψαχνα   κάτι  στα  αρχεία  μου .. και τσουπ   να  το αρχείο  με τις  χαμένες  φωτογραφίες   .. έτσι  λοιπόν   κατάφερα  και  τελείωσα   την  συνταγή  και σας  την παρουσιάζω   με  λίγη καθυστέρηση..
Κοπιάστε   λοιπόν    ....ΧΟ ΧΟ ..


 
 ΥΛΚΑ :

700 γρ αλεύρι  
25 γρ φρέσκια μαγιά  ή  1φακελάκι μαγιά  ξερή 
2 αυγά  και  1 ασπράδι
100 γρ ζάχαρη
250 ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml λάδι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι
λίγο μαχλέπι  και  λίγο  κακουλέ
ένα αυγό  με   γάλα   για  το τέλος

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Σε  ένα  μπολ  βάζουμε  τα  100 γραμμάρια αλεύρι,  προσθέτουμε και την μαγιά  και την  διαλύουμε  με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  σε 100ml χλιαρό  γάλα  ανακατεύουμε και  αφήνουμε  λίγο  να ανέβει  .
  • Στη  συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά με την  υπόλοιπη  ζάχαρη , το  αλάτι  και την βανίλιες   και τα ξύσματα  και ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας και σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και το μαχλέπι  και το κακουλέ .
  •   Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη γίνεται ελαστική  και μαλακή  .Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.{εγώ  τα  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή  με την σειρά  που αναφέρω  πιο πάνω  }
  •   Μόλις  η ζύμη φουσκώσει την αφήνουμε  σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας  και  την   κόβουμε σε  κομμάτια  και διαμορφώνουμε  το  σχέδιο  της  φωτογραφία .. εγώ  έκοψα  τα κομμάτια  εμπειρικά ..)
Παίρνουμε  χρώμα   κόκκινο   ζαχαροπλαστικής  και  μόλις  ψηθεί  με   ένα  πινέλο  βάφουμε  το  σκούφο  του κόκκινο.
 


 Παίρνουμε  χρώμα   κόκκινο   ζαχαροπλαστικής  και   λίγο  πριν ψηθεί  με   ένα  πινέλο  βάφουμε  το  σκούφο  του κόκκινο. και  βάζουμε   για  ελιές  ή  σταφίδες  για  μάτια  . Και  το  ψήνουμε 

  Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ



Έξω σήμερα η θερμοκρασία είναι κάτω του  μηδενός και χιονίζει, αυτή την στιγμή στην  πόλη μας γράφει το θερμόμετρο -8 πολύ   κρύο,και  η  βραστή  γίδα   είναι  ένα  τέλειο φαγητό για  τι κρύες  ημέρες του χειμώνα .
Είναι  από τα  κρέατα η γίδα  που δύσκολα  τα  βάζω στην κουζίνα μου για  μαγείρεμα... λίγο η  μυρωδιά  της λίγο πόσο σκληρό κρέας είναι.
Η πεθερά μου έδωσε  μια  σακούλα  κρέας  από  γίδα  ..έπαθα  σοκ ..λέω τώρα  τι γίνετε Ελένη,πως την μαγειρεύουμε τώρα ..
Ψάχνοντας έπεσα πάνω σε αυτή την συνταγή εδώ 
Αποφάσισα  ότι  θα  μαγειρέψω έτσι την  γίδα .
Πάμε να  την  φτιάξουμε  ..λοιπόν στην κουζίνα  μου  

ΥΛΙΚΑ :
 2 κιλά γίδα μπούτι
3-4 πατάτες
3 καρότα
1 μεγάλη σελινόριζα
αλάτι – πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού για να προσθέσουμε στο τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει την γίδα σε μερίδες.
Την πλένουμε πολύ καλά και την βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει σε μπόλικο νερό.
Μόλις πάρει μια πρώτη βράση, αδειάζουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο,τόσο όσο να καλύπτει αρκετά το κρέας.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός ξαφρίζουμε, και μετά χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει .
Συνήθως η γίδα χρειάζεται 2,5 με 3 ώρες μέχρι να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα. Θα το καταλάβετε ότι είναι έτοιμη, όταν το κρέας ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο.
Αφού μαγειρευτεί, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τις μερίδες του κρέατος και σουρώνουμε τον ζωμό, ώστε να μην υπάρχει μέσα του κάποιο τυχόν κοκαλάκι.
Ρίχνουμε τον ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα λαχανικά πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ακόμη.
Σερβίρουμε στα πιάτα μας τον πλούσιο ζωμό με 1-2 κομμάτια κρέας και όσα λαχανικά προτιμάμε.
Περιχύνουμε με μπόλικο λεμονάκι και καλή μας όρεξη!


Καλή επιτυχία

 


                                                                      Και  καλή   μας όρεξη ! 
Ως την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .    

                      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!


Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

Υπέροχη γιορτινή σαλάτα..... πατατοσαλάτα  ..η αγαπημένη μας με απλά υλικά .
 Την συνταγή την έχω  από  το 1992  μου την  έδωσε η κυρία  Bέτα  ..  

 




ΥΛΙΚΑ:
 1 Κιλό  πατάτες  βρασμένες  με την φλούδα  τις καθαρίζουμε και μετά της  κόβουμε σε μικρά κομματάκια ή κομμένες και βρασμένες στον ατμομάγειρα
4 μεγάλα  καρότα  καθαρισμένα  κομμένα  σε μικρά  τετράγωνα  κυβάκια  ή  στον τρίφτη  του  κρεμμυδιού
λίγο μαϊντανό  ψιλοκομμένο 
1 μικρό  βαζάκι  μαγιονέζα
Αλάτι.....κατά  βούληση
Πιπέρι μαύρο ή άσπρο
2 κουταλιές σούπας  μουστάρδα
2 κουταλιές  λάδι 
2 μέτρια  κρεμμύδια κομμένα  σε φέτες
2-3 φρέσκες  κόκκινες  και  πράσινες  πιπεριές κομμένες  σε φέτες λεπτές

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΌ :
2 αυγά βρασμένα σφιχτά
2 πιπεριές  πράσινες  ψημένες στο  φούρνο
1-2 ντομάτες  κομμένες σε  ροδέλες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Αφού ετοιμάσουμε όλα  τα υλικά τα  βάζουμε  σε ένα  μπολ  τα  ανακατεύουμε μαζί  και  τα  αφήνουμε  καμία  ώρα  να σταθούν  στο ψυγείο  για  να ενωθούν  τα υλικά  μας  και  μετά  σερβίρουμε !!

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ :
Ψήνουμε  τις πιπεριές ,σε  φούρνο  τις  αφήνουμε  να κρυώσουν , τις  καθαρίζουμε και τις  κόβουμε  σε λωρίδες , έπειτα τις ραντίζουμε  με λίγο σκορδόλαδο ,ξύδι  και  λίγο  αλάτι ,
Σε  μια σαλατιέρα βάζουμε την  έτοιμη πατατοσαλάτα  και  της δίνουμε  επίπεδό  σχήμα ,τοποθετούμε  τις  ντομάτες  σε κύκλο  από  πάνω  τις  αλατοπιπερώνουμε,και  στην συνέχεια  στραγγίζουμε  τις  πιπεριές  από  τα  υγρά  τους  και τις τοποθετούμε πάνω από τις  ντομάτες .
Στην συνέχεια  καθαρίζουμε  τα  αυγά  και  τα  κόβουμε κάθετα στην  μέση  και μετά  ξανά  στην μέση,
Τα  τοποθετούμε πάνω  στην  πιπεριά  σαν  πέταλα  και  τους  κρόκους  από πάνω, λίγο  πιπέρι ..και έτοιμη ...

                                                                                   Και  καλή   σας  όρεξη  !     

                                                                              



                                                                                      Καλή  χρόνια και ευλογημένη

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ..ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


       Εύχομαι το 2017 να είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. Να έχουμε όλοι μας υγεία και ευτυχία.

Χαρούμενη, δημιουργική  χρονιά  για  όλους  .

 


"Χρόνια πολλά. Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος."