Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΘΕΡΑΣ


 Μεγάλη  Τετάρτη   σήμερα  , οι ετοιμασίες  για  τις  λιχουδιές  του  Πάσχα  σχεδό έχουν φτάσει στο τέλος  τους ,έμεινε  το  βάψιμο  των κόκκινων αυγών  για  αύριο,και   η μαγειρίτσα  της  Ανάστασης , και φυσικά  το  σούβλισμα  του οβελία  την  Κυριακή  του  Πάσχα..
Μέρες  τώρα   κοίταγα  το  παλιό μπλοκάκι  συνταγών  της  μαμά  μου . όπως  έχω πει και πιο παλιά  εκεί   έχει  συνταγές 30  -40  χρόνων ..   όπως  βλέπετε  οι μικρές  μου  στα  πρώτα  τους  χρόνια  πήραν  το  τετράδιο  της  μαμάς  μου, που να τους  χαλάσει χατίρι    η μαμά  μου    και  μάθαινα  τα  πρώτα  τους  γράμματα  .. να  ναι  καλά  τα   αστεράκια    μου   στόλισαν το   τετράδιο  συνταγών  της   γιαγιάς  τους , με  τα  υπέροχα  γραμματάκια  τους .











           Μια  τέτοια  είναι  και  η σημερινή   συνταγή  για  τα  πασχαλινά   μας  κουλουράκια ...
 Είναι  η συνταγή    της   συμπεθέρας  μας  πεθερά  της  αδερφούλας  μου  ..  της   κυρίας  Βέρας  . Την έφτιαχνε  η μαμά  μου  στα  παιδικά  μου χρόνια   και το σπίτι  γέμιζε  μυρωδιές .. Εκανα  μετατροπή   τα  υλικά  σε  γραμμάρια  και ml  ...  Πάμε   να  την  φτιάξουμε    

Εδώ  η   συνταγή  με  τα  υικά





ΥΛΙΚΑ :

6 αυγά
250 γρ. βούτυρο
500 γρ  ζάχαρη
1 ποτύρι  χυμό  πορτοκαλίου   φρέσκο ( 250  ml )
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 και   1/2   κιλού  αλεύρι για όλες  τις χρήσεις περίπου ανάλογα  το  μέγεθος  των αυγών
1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ
2  βανίλιες -ζάχαρη με  άρωμα  πορτοκάλι
1 φακελάκι  αμμωνία   (20 γρ)
½ κ.γ. αλάτι


ΕΚΤΕΛΣΗ :
  • Βγάζουμε  'ολα  τα  υλικά  από  το  ψυγείο  να  έρθουν  σε  θερμοκρασία   δωματίου  .
  • Χτυπάμε  πρώτα   το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. με  το  μίξερ
  • Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζουμε   το χτύπημα .
  • Σε  ένα μπολ  προσθέτουμε   στο   χυμό  την   αμμωνία  , προσοχή  θα  αφρίσει , το κρατάμε  πάνω από  το μπόλ  με το  μέιγμα βούτυρου και  ζάχαρης και  αυγών   και συνεχίζουμε   το χτύπημα  και   το ξύσμα., τις  βανίλιες και το αλάτι  
  •  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά  αλεύρι κοσκινισμένο,το αλάτι , το  μπέικιν πάουντερ.
  •  Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτουμε  το αλεύρι μέχρι να κολλάει η ζύμη στα χέρια. ελάφρά

  • Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι απαλή  και μαλακή, ίσα -ίσα  να  κολλάει  λίγο  στα  χέρια  μας  .Την αφήνουμε  να  ξεκουραστεί  για  κανα  20  λεπτο , θα  σφίξει  ΄οσο πρέπει   .
  • Χώρίζουμε  την ζύμη  σε μικρά μπαλάκια  των  40 -50  γρ  και   πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10' -20', ανάλογα με το μέγεθος.


  •  Αλείφουμε  τα πασχαλινά κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αυγού που  έχουμε  διαλύσει  με λίγο γάλα    για να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. 
Έβαλα   φρέσκο  βουτυράκι  από  ένα  τοπικό  τυροκομείο   της   περιοχής  μας   και  αυγουλάκια  φρεκότατα   από το χωριό
  • Ψήνουμε  στους 200 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Έτοιμα.
     









  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η αμμώνια θα αρχίσει να μυρίζει -δεν  τρομάζουμε  είναι φυσιολογικό. Μόλις τα κουλουράκια ψηθούν δεν θα υπάρχει ίχνος μυρωδιάς.
 


Μερικά  μυστικά για  τελεια και  γευστικά  κουλουράκια :

 1. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
2. Επίλεγουμε   καλής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς αυτές θα σου χαρίσουν  επιθυμητό  αποτέλεσμα. Δεν  μην ξεχνάμε  να ζυγίζουμε  προσεκτικά όλα τα υλικά! Οι σωστές αναλογίες στη ζαχαροπλαστική είναι βασική προυπόθεση για ένα  τέλειο  γευστικό αποτέλεσμα
3. Για   τραγανό αποτέλεσμα τότε χτύπάμε  πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια πρόσθετουμε   τα υπόλοιπα υλικά
4. Για να βγουν τα κουλουράκια αφράτα θα πρέπει να προσέξουμε  το ζύμωμά τους. Ζύμωνουμε   τα ελαφρώς και φρόντιζουμε  να ρίχνουμε  τα αλεύρι  λίγο  -λίγο 
5. Φυσικά δεν  ξεχνάμε   να προσθέτουμε   στη συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ώστε να δώσουμε   στα κουλουράκια μας  έξτρα γεύση
6. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα άφηνουμε  τη ζύμη  μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα
7. Για τέλειο ψήσιμο και αποτέλεσμα, φρόντιζουμε κάθε φορά που πλάθουμε ένα κουλουράκι να παίρνουμε  πάντοτε την ίδια ποσότητα ζύμης
8. Τοποθέτούμε  τα κουλουράκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί (αφού τα έχεις αλείψει με αυγό) και ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.




Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

                                                                                            Καλή  Ανάσταση  και   Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ








 ΥΛΙΚΑ:

3  φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις  χρήσεις   και ακόμα  κουταλίες 
1 και 1/4 φλυτζάνια  ζάχαρη
230  ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλυτζάνι  γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια  κακάο  με 2 κουταλές γάλα  ή   100 γρ σοκολάτα
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι αλάτι
Σταγίνες  σοκολάτας
Ολόκληρα αμύγδαλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί  σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, βγάζουμε από τη φωτιά και να κρυώσει . ή  ομογενοποιούμε το κακάο  σε  κρέμα  μαζί με το γάλα  σε  ένα  μπόλ
 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ  και το αλάτι . Αφήνω στην άκρη. 
  •  Σε ένα μικρό μπόλ, ανακατεύουμε  το γάλα και τη βανίλια μαζί. Αφήνουμε  στην άκρη.
  •  Σε ένα μεγάλο  μπόλ χτυπάμε  το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι  να  γίνουν  κρέμα περίπου 5  λεπτά.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να  ενωθούν , περίπου  για 30-50  δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτουμε  1/3 του μίγματος αλευριού και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1/2 του μίγματος γάλακτος και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα ύλικά μας . Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα .. Ανακατετεύουμε έως ότου όλα  τα υλικά ενσωματώθούν και έχουμε  μια απαλή και  λεία  ζύμη που δεν κολλάει στα  χέρια μας  .
  • Αφαιρούμε 2/3 της ζύμης από το μπολ ανάμιξης  αφήνουμε  και να   ξεκουραστή  στην συνέχειαα  και προσθέτουμε τη λειωμένη σοκολάτα στο υπόλοιπο 1/3 της ζύμης και ανακατεύουμε  σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.Αφήνουμε στην άκρη.  


  •  Σε μια  επιφάνεια εργασίας και σε  μια  λαδόκολλα  παίρνουμε ,  1/2 από την ανοιχτόχρωμη ζύμη  και ανοίγουμε  σε μια επιφάνεια εργασίς  φύλλο  20 χ 10  εκατ  και  πάχος  1  . Αφήνω στην άκρη.
  • Τοποθετούμε τη μισή  ζύμη σοκολάτας πάνω από την  ανοιχτόχρωμη ζύμη.αφού  της δώσουμε  την  μορφή  κορδονιού όπως  φαίνετε στις  φωτογραφίες .
  • Τυλίγουμε την  ανοιχτόχρωμη ζύμη  γύρω από τη ζύμη σοκολάτας  σε  ρολλάκι  . Επαναλάμβάνουμε και ίδιο  για  υλικά  και έχουμε  2 ρολλά
  •  Τυλίγουμε   με  λαδόκολλα και  τα  ξεχνάμε   για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο
  • Προθερμάνουμε  το φούρνο στους 200  βαθμούς, βγάζουμε  την ζύμη  από το  ψυγείο .
  • Κόβουμε τη ζύμη σε φέτες πάχους περίπου 1  εκατ
  •  Τοποθετούμε δύο φέτες δίπλα-δίπλα. Πιέζουμε απαλά τη ζύμη στο κέντρο μαζί, έτσι ώστε οι δύο μπισκότα γίνονται ένα.
  •  Τσιμπάμε μια γωνία κάθε κομμάτι για να σχηματίσουμε  τα αυτιά.
  • Τοποθετούμε  μια  σταγόνα  σοκολάτας στο κέντρο  της  καφέ ζύμης   για τα μάτια και ένα  ολόκληρο αμύγδαλο ανάμεσα στις φέτες για ράμφος. Ετοιμη   η σοφή   μας  κουκουβάγια  .
  • Ψήνουμε  για 8-12 λεπτά. Αφαιρούμε από φύλλα ψησίματος αμέσως και αφήνουμε  πάνω σε σχάρα το να κρυώσουν 
  • Αποθηκεύουμε α cookies σε ένα σφραγισμένο Tupperware   χωρίζοντας  με λαδόχαρτο. Μην τα στοιβάζετε άμεσα το ένα πάνω στο άλλο (ξέρω ότι έκανα στην εικόνα, αλλά μετά το μετάνιωσα!). Τοποθέτησή τους μπορεί να χαλάσει τα μάτια τσιπ σοκολάτας για να κολλήσει με τα άλλα μπισκότα, το οποίο θα χαλάσουν την εμφάνιση των ματιών.
  • Σημείωση: Μπορόυμε  να παγώσουμε  τα  ρολλά μέχρι και ένα μήνα, τυλίξτε την ζύμη με μεμβράνη ,και  με  σφιχτά στο φύλλο αλουμινίου,και στην  την κατάψυξη. Αφήνουμε τη ζύμη στην  συντήρηση   στο ψυγείο για μια  νύχτα 

    H συνταγή  είναι  από  εδώ 
  •  






  • Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

                                                                                 Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....


Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΤΑ


ΥΛΙΚΑ :
500-600 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας (προαιρετικά)
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγο γλυκάνισο ή 1 φακελάκι
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)
1 κουταλιά  σούπας μέλι
1  κουταλιά  ταχίνι  και

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, απο την αναγραφόμενη ποσότητα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας απο την ζάχαρη και 4 κουταλιές απο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος (στο φούρνο, στους 30-40 βαθμούς) για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
  • Με 2 κουταλιές της σούπας απο το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες.  Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με τογλυκάνισο.
  • Σε μια μεγάλη λεκανίτσα, βάζουμε το υπόποιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι,  το μέλι και το ταχίνι , την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες. Κατόπιν, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγια και το νερό.
  • Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λίγο αφράτη που δεν κολλά στα χέρια.
  • Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω για το ζύμωμα. Ετσι προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, όσο βλέπουμε ότι χρειάζεται.
  • Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε την ζύμη, να φουσκώσει για 2 ώρες (στον φούρνο στους 30-40 βαθμούς).
  • Οταν πλέον φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια μεγέθους μεγάλου μανταρινιού (τα ζύγισα και ήταν 100-105 γραμ.)    Απο κάθε μπαλίτσα, κρατάμε ένα μικρό κομματάκι, το οποίο το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι που το χωρίζουμε στη μέση.
  • Το υπόλοιπο, το πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι (το μέτρησα 11 εκατ). Το πατάμε ελαφρά απο πάνω για να πλατύνει και με το ψαλίδι της κουζίνας μας, κόβουμε το κάτω μέρος κάθετα στη μέση, δημιουργώντας τα πόδια. (Αν θέλουμε τα αφήνουμε στρογγυλά απο την κάτω μεριά, ώστε να μοιάζουν σαν φασκιωμένα. Εγώ επειδή τα μοιράζω στα μικρά μας, τα φτιάχνω έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο ανθρωπάκια).
  • Βάζουμε τα 2 κορδονάκια δεξιά κι αριστερά χιαστή, στερεώνοντάς τα απο την κάτω πλευρά του ψωμιού. Στο πάνω μέρος, που είναι το κεφάλι καρφώνουμε τα γαρυφαλλάκια.    Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για 30΄.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.
ΕΒΑΛΑ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΙΝΕΛΙΑ  ΛΙΓΟ ΜΕΛΙ  ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΑΧΙΝΙ
 


ΤΗΝ  ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑ  ΑΠΟ ΤΟ  ΣΑΙΤ..
http://koukfamily-cook.blogspot.gr/εδω

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ [ 1 ]

Μερικές   ιδέες για  τσουρέκια.... πλεξούδες , κουλούρες , ατομικά  μικρά  τσουρεκάκια
  1. Σχέδιο   για τσουρέκια ..

2.   Σχέδιο   για τσουρεκάκια


3.    Σχέδιο   για τσουρεκάκια

4.      Σχέδιο   για τσουρεκάκια

 


5.Σχέδιο   για τσουρέκια

 6 .    Σχέδιο   για  τσουρέκια







7.Σχέδιο  για τσουρέκια .




8.                                           Σχέδια  για  τσουρέκια


    9.                                                       Σχέδια  για τσουρέκια .



 10 .                                           Σχέδιο  για  τσουρέκια 



11.                                                      Σχέδιο  για τσουρέκια









 12.
Σχέδιο  για τσουρέκια  .





13.                                                              Σχέδια  για τσουρέκια



                                             
     14.                                  Σχέδιο  για  τσουρέκια