Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΕΛΙΟΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ








Νηστίσιμα κριτσίνια με ελιές με μερικές αλλαγές  από την υπέροχη συνταγή ,  ΤΥΡΟΚΡΙΤΣΙΝΙΑ 
Πάμε  να τα  φτιάξουμε  για  να  συνοδεύει  τον πρωινό μας  καφέ και  γιατί όχι  για  όλες τις  λιγούρες  μας  στην διάρκεια της  ημέρας στην  νηστεία  των  Χριστουγέννων.
. Εγώ  πρόσθεσα σε μερικά  ντοματούλα και τυριά  με ρίγανη, και σταφίδες  μουλιασμένες σε  κονιάκ και ταχίνι με σοκολάτα  κουβερτούρα, έκανα  δυο δόσεις  γιατί μια  δεν μας φτάνει ...

ΥΛΙΚΑ :

550-580 γρ  αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις  περίπου  ή 4 κούπες ( ρίχνουμε  σιγά  σιγά  το αλεύρι όχι όλο μαζί )
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι
150 ml νερό χλιαρό
150 χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ ταχίνι 
100 ml λάδι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξερή  μαγιά 7-9 γρ ή  25 γρ φρέσκια  μαγιά

ΓΕΜΙΣΗ :

  1. Ελιές κομμένες σε  κομμάτια  
  2. Kαρεδάκια ντομάτας χωρίς τα σποράκια ,τυρί φέτα τριμμένη και  κεφαλογραβιέρα και  λίγη ρίγανη 
  3. Xαλβά με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας 
  4. Σταφίδες μουλιασμένες σε νερό με μια  κουταλιά της σούπας κονιάκ 
Ζαχαρόνερο ή μέλι ή πετιμέζι με νερό για  το τέλος 
Σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους της αρεσκείας  σας

1 φλιτζάνι 140 γρ αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ανακατεύoυμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά και το χλιαρό νερό και  το αφήνουμε  να  φουσκώσει για 15 λεπτά 
  •  Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι,το λάδι,το ταχίνι,το μέλι και το αλάτι και συνεχίζουμε να  ζυμώνουμε  με τα χέρια μας ή στον αρτοπαρασκευαστή .
  • Ζυμώνουμε μια  μαλακή και ελαστική ζύμη ελαφρώς λιπαρή που ελαφρά κολλάει στα  χέρια μας, προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι,εάν είναι αναγκαίο.
  •   Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ,καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει 30-40 λεπτά 


 
  • Μεταφέρουμε την ζύμη σε  αλευρωμένο  πάγκο εργασίας .
  • Και στην συνέχεια μοιράζομαι την ζύμη σε  κομμάτια ίσου  βάρους  35-45 γρ  ανάλογα  πόσο  μεγάλα  τα  θέλουμε και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν .
  • Ανοίγουμε τα κομμάτια  ζύμης  σε πολύ λεπτό φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω και βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και κλείνουμε με τα χέρια μας και  ρολλάρουμε  και τα  δίνουμε το σχήμα  που βλέπουμε στις φωτογραφίες 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175-180 βαθμούς. 
  •  Εγώ έκανα  το σχέδιο  της  φωτογραφίας  που βλέπετε το είδα  στο ίντερνετ και μου άρεσε σαν ιδέα .
  •  Τοποθετούμε σε ένα ταψί με χαρτί  ψησίματος  τα  περνάμε  με ένα πινέλο με το διαλυμένο πετιμέζι με νερό  και ψήνουμε  για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν  και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους
  • Αφαιρούμε  από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
  • Τρώγονται ζεστά -φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν το  τραγανό  τους , αλλά  και την επόμενη  μέρα  είναι εξαιρετικά

                                                                                             Καλή  μας  όρεξη.







 
Ως την επόμενη φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Μαλακιά,σπιτική πίτα...  είναι  γευστική και ελαστική 



ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φακελάκι  μαγιά ξηρή ή 25 γρ μαγιά  νωπή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι  ζεστό νερό χλιαρό 
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα χλιαρό 
  • 2 κουταλιές  της σούπας γεμάτες γιαούρτι πρόβειο   
  • 1 κουτάλι  σούπας λάδι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 3 φλιτζάνι και 1/2 φλιτζάνι λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή  μισό  για  ψωμί  και  μισό  για όλες τις χρήσεις  (βλέπε σημείωση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
    1. Διαλύουμε την  μαγιά σε  3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό, και την ζάχαρη  και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει .
      Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε  την μαγιά ,τη ζάχαρη, το γάλα, το λάδι, το γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
    2. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
    3. Τοποθετούμε  τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
    4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε  οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε  με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα ,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
    5.   Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
    6. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια  κουταλιά λάδι ή αν τις  θέλουμε τις τηγανίζουμε  χωρίς  λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την  πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
    7. Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλάμβάνουμε  με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.
    8.  Η  πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε να κρυώσει  και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε  να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου και τις  ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
    9. Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.
    Έκανα  διπλή δόση  γιατί  η  μια δεν μας  φτάνει ......

    Σημειώσεις:

    • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
    •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
    • Δεδομένου ότι δεν έχω πάντα αλεύρι για ψωμί  ή για όλες τις χρήσει  για αυτή τη συνταγή, πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής αλέσεως, με καλά αποτελέσματα. 
    •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα 


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

    ΠΕΙΝΙΡΛΟΠΙΤΑ

    Μαλακό ζυμαράκι με γαλοπούλα   τυριά  και σπιτική  σάλτσα
















    ΥΛΙΚΑ:

    55Ο γρ αλεύρι ίσως και παραπάνω
    50  γρ ζάχαρη καστανή
    90 γρ βούτυρο 
    190 ml χλιαρό γαλα ή κεφίρ 
    7-9 γρ ξερή  μαγιά ή 25 γρ νωπή  μαγιά
    2 αυγά  ελαφρά  χτυπημένα
    8  γρ  αλάτι
    ζαμπόν  ή γαλοπούλα- τριμμένα  τυριά φέτα  τριμμένη ,  ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ




    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Διαλύουμε την μαγιά αν χρησιμοποιήσουμε νωπή στο χλιαρό  γάλα και αφήνουμε  10 λεπτά
    • Στον  αρτοπαρασκευαστή  έβαλα  όλα  τα υλικά  με την εξής  σειρά : χλιαρό γάλα ,τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά , ζάχαρη ,τη φουσκωμένη νωπή μαγιά ,το αλεύρι κοσκινισμένο  και το αλάτι  και  ζυμώνουμε για  λίγη ώρα, στην συνέχεια  προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε  μια μαλακιά και απαλή ζύμη . περίπου  για 20 λεπτά .
    • Τα έβαλα  σε πρόγραμμα  στον αρτοπαρασκευστή  που διαρκεί  15 λεπτά να ζυμωθούν  τα υλικά έτσι  ώστε  να έχουμε  μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει  στα χέρια  μας,και να φουσκώσει η ζύμη  μας την έβαλα  σε ένα καθαρό λαδωμένο μπολ και την άφησα να φουσκώσει για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα .
    • Αν  τα ζυμώσουμε στο χέρι διαλύουμε  την μαγιά  στο χλιαρό  γάλα και την  ζάχαρη .
    • Σε ένα  άλλο μπολ  ρίχνουμε το αλεύρι, ελαφρώς  χτυπημένα  αυγά .το αλάτι  και ρίχνουμε  το μαλακό σε θερμοκρασία βούτυρο για  15 λεπτά  έτσι  ώστε  να έχουμε  μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει  στα χέρια  μας . Σκεπάζουμε   την ζύμη μας  και την αφήνουμε  σε ζεστό μέρος  να  φουσκώσει !
    • 'Όταν φουσκώσει η ζύμη μας την ανατρέπουμε σε  μια αλευρωμένη επιφάνεια  εργασίας , και το κόβουμε  σε 16 -20  ίσα  κομμάτια , (αν έχουμε ζυγαριά  τα ζυγίζουμε  να είναι 40-45 γραμμάρια )Εμένα κάτι με έβγαλε  έξω από το πρόγραμμά  μου και τα έκανα  πιο μεγάλα αλλά  και πολύ πρόχειρα  σαν σχέδιο .
    • Παίρνουμε  κάθε κομμάτι  ζύμης  και το κάνουμε  με τα χέρια  μας  ένα  ομοιόμορφο στρογγυλό  μπαλάκι.
    •     Αφού τα  τελειώσουμε τα ανοίγουμε σε πιτουλες εύκολα  ανοίγουν με τα χέρια μας  διάμετρο 6-8 εκ και τα  πασπαλίζουμε με την σάλτσα  και την γαλοπούλα και τα τυράκια  μας  και λίγη ρίγανη, τα  βάζουμε το ένα  δίπλα  στο άλλο σε  ένα  ταψάκι 28-30 με λαδόκολλα  η καλά  βουτυρώνενο ταψάκι  μας  και τα τυλίγουμε  με σελοφάν και από πάνω μια πετσέτα  και  τα αφήνουμε  σε ζεστό μέρος  να φουσκώσουν  για  κανά μισά  ώρο .
    • Αφού  φουσκώσουν  ξανά τα περνάμε  με  το διαλυμένο  κρόκο αυγού με  το γάλα και  τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο    φούρνο 180 βαθμούς για  25  λεπτά .
    •  Αφού το ψήσουμε  βγάζουμε την πεινιρλόπιτα από το ταψί και τα περνάμε  με  λίγο βουτυράκι λιωμένο να  γυαλίσουν  και την βάζουμε το πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει  !!
    •  Εγώ  δε είχα άλλο αυγουλάκι και έβαλα  μόνο  γάλα  .συγχωρείστε  με έγιναν πολύ γρήγορα  τα  πεινιρλάκια  μου ,γιατί βιαζόμουν...  δεν είμαι ευχαριστημένη από την εμφάνισή τους αλλά ούτε  και από τις  φωτογραφίες μου .
    • Η γεύση τους  όμως είναι   η καλύτερη που θα  μπορούσε .......








    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    ΣΠΙΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ BURGER ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΑΚΙ










    Κάνει περίπου10-11 ψωμάκια  η συνταγή ,την πήρα  από εδώ    
    την  βρήκα σε  μια  ομάδα  μαγειρικής  στο  fb ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ - Η ΦΥΣΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΙΆ!  και  μου άρεσε το προζυμάκι. Οπως καταλαβαίνετε δεν έχασα την ευκαιρία να την φτιάξω . Πάμε λοιπόν στην κουζίνα,θα ξεκινήσουμε από το βραδάκι της μιας ημέρας και θα το  ετοιμάσουμε .. ζύμωμα και φούσκωμα μετά από 1 και 1/2 με 2 ημέρες .. 

    ΠΡΟΖΥΜΙ:


    ΥΛΙΚΑ :
    150 γραμμάρια ΠΡΟΖΎΜΙ
    Ανακατεύουμε 7-9  γραμ  ξερή μαγιά με 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 15 γραμμάρια νερού και 10 γραμμάρια καστανής ζάχαρης, αφήνουμε να διπλασιαστεί και στη συνέχεια τροφοδοτούμε πάλι με 50 γρ αλεύρι, 25 γραμμάρια νερό και 10 γραμμάρια καστανή ζάχαρη. και αφήνουμε διπλασιαστεί , η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 1 ημέρα και μισό σε θερμοκρασία δωματίου 21 βαθμούς Κελσίου


      ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
    400  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα το αλεύρι  και φυσικά  τα αυγά  σας  
    100 γρ αλεύρι αλεύρι για  ψωμί
    2 αυγά (108 γρ )
    190 γραμμάρια γάλακτος
    8  γρ αλάτι
    10 γρ καστανή ζάχαρη
    Και 80 γραμμάρια βουτύρου
     1αυγό  διαλυμένο με μια  κουταλιά  σούπας και μια  πρέζα αλάτι  για το τέλος 



    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Προσθέτουμε το αλεύρι και το προζυμάκι στο μπολ του μίξερ, όλα τα άλλα συστατικά εκτός από το βούτυρο ανακατεύουμε  και  αρχίζουμε  να ζυμώνουμε το μίγμα  μας ..  
    • Ζυμώνουμε ώστε  να έχουμε  μια  ομαλή  ζύμη , απαλή  και μαλακιά  σαν το λοβό ενός μικρου παιδιού  στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε και πάλι (ζυμώνουμε  πολύ ώρα  15-20 λεπτά  έτσι ώστε η ζύμη σας να αναπτυχθεί ωραία και να είναι μεταξένια απαλή -  Είναι το κλειδί για μαλακά ,και αφράτα ψωμάκια 
    • Βάζουμε  την ζύμη  μας σε καθαρό  λαδωμένο μπόλ  και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά  από ρεύματα και την αφήνουμε  να ξεκουραστεί -φουσκώσει .
    • Η ζύμη πρέπει να αυξηθεί  σε ογκο της  για περίπου 40% στο δοχείο, όχι περισσότερο,
    • Βγάζουμε  την ζύμη  μας  πάνω σε καθαρό αλυερωμένο πάγκο εργασίας της δίνουμε  σχήμα  στενόμακρης  φρατζόλας και με  μια κοφτερή  σπάτουλα κόβουμε 10-11 κομμάτια  ζύμης 100 γρ  σχεδον και  διαμορφώνουμε  με τα χέρια  μας   τα  ψωμάκια μας  .
    • Με ένα πινέλο τα  περνάμε με  το αυγό  καλύβουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε  να  φουσκώσουν  για  20-30 λεπτά
    • Προθερμαίνουμε του φούρνου στους  200  βαθμούς  και  βάζουμε  στο  φούρνο μας  ένα ταψί -πυρεξ  με ζεστό νερό (βοηθάει  να κρατηθουν μαλακά  τα  ψωμακια  μας  με  μαλακιά  κρουστα )και ξαναπερνάμε  με  το πινελο  το μίγμα του αυγού , πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορους / σουσάμι και ψήνουμε μέχρι  να πάρουν  ένα ωραίο και καφέ χρώμα   περίπου  30 λεπτά  
     
     

     


    Και καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές