Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ







  Για 12 κριτσινάκια με την ίδια  ζύμη από τα ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ "ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ" ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΖΥΜΗ  ΠΙΤΣΑΣ:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή 
  • 2/3 φλιτζάνι (155ml) χλιαρό γάλα 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 250 γρ αλεύρι για πίτσα ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτάλι  της σούπας ελαιόλαδο
ΓΕΜΙΣΗ :
  • 2 κουταλές βούτηρο ή ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο από ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτηρο ή  ελαιόλαδο, 
  • 1 φλιτζάνι (100 γρ.) Τεμαχισμένο τυρί μοτσαρέλα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας 
  •  1/2 φλιτζάνι (50γρ) τριμμένο παρμεζάνα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού  πιπερι ασπρο και κόκινο  εγώ   ξέχασα  να το  προσθέσωωω ..όποιος  βιάζετε  ..αυτά  παθαίνει  ) 
  • και  ελιές κομμένες  σε  καρεδάκια  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη πίτσας:Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε 1/3 του φλιτζανιού (80ml ) χλιαρό γάλα .(Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό υγρό, θα σκοτώσει τη μαγιά.) Προσθέτουμε  τη ζάχαρη και αφήνουμε  να φουσκώσει για 5 λεπτά. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει, πράγμα που σημαίνει ότι η ζύμη είναι ζωντανή.
  2. Σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμιξης  ή  στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή  προσθέτουμε  το αλεύρι,  το μίγμα της  μαγιάς και το υπόλοιπο 1/3 φλιτζάνι (75ml) χλιαρό  γάλα  που έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζύμώνουμε .(Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη ζύμη με το χέρι.) Μόλις η ζύμη αρχίσει να μαζεύτε, προσθέτουμε  το ελαιόλαδο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης. Μεταφέρουμε την  ζύμη σε καθαρό πάγκο εργασίας και κόβουμε  σε 2 ίσα μέρη. Σχηματίζουμε κάθε ζύμη σε μια σφαίρα, απλώνουμε  γενναιόδωρα  λάδι σε κάθε  ζύμη  και τα βάζουμε σε ξεχωριστές τσάντες zip-lock. Αφήνουμε τηζ ύμη όλη την νύχτα αργή ωρίμανση και για μέγιστη και καλυτερη γεύση.
  3. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε  τη ζύμη από το ψυγείο. Αφήνουμε  το να ανέβει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, προτού δημιουργήσουμε τα κριτσίνια 
  4. Για να φτιάξουμε  τα ψωμιά :Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 220 ° C 
  5. Κόβουμε τις ελιές σε  καρεδάκια και  της αφήνουμε πάνω σε  καθαρό χαρτί ή πετσέτα  να φύγουν τα περίσσια  υγρά .
  6. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο  (25x30cm). Απλώνουμε  το μισό από τον πολτό σκόρδου σε όλη τη ζύμη. Πασπαλίζουμε περίπου το μισή μοτσαρέλα και το Parmigiano-Reggiano στο μισό της ζύμης. Ψεκάστε ¼ κουταλάκι μαύρου πιπεριού. Διπλώνουμε  τη ζύμη στο μισό για να καλύψετε τα τυριά. Πασπαλίζουμε λίγο περισσότερο τυρί μοτσαρέλα στην κορυφή και κόβουμε τη ζύμη σε 6 λωρίδες. Περιστρέφουμε σε σπίρα  κάθε λωρίδα και τα τοποθετούμε  σε ένα  ταψί  με αντικολλητικό χαρτί . Ψήνουμε  για 15-18 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Επαναλάμβάνουμεμε την υπόλοιπη ζύμη και το τυρί
 
  1.   











Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ "ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ" ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ




 Ετοίμασα ζύμη για πίτσα για αυτή την φορά έβαλα γάλα αντί για νερό και μου περίσεψε σχεδόν μισή να την βάλω στην κατάψυξη .
Τελικά όχι δεν την αποθήκεύσα στην κατάψυξη..είχα στο ψυγείο την αγαπημένη μου παρμεζάνα και λίγη ακόμα μοτσαρέλα απο την πίτσα και έφτιαξα μερικά 'κριτσίνια'!!
 Η ζύμη πίτσας διάβασα σε  πολλά σάιτ μαγειρικής όχι ελληνικά  ..γίνεται εκ των προτέρων και αποθηκεύετε στο ψυγείο για αργή και κρύα διαδικασία ζύμωσης .Βλέπετε,η ζύμη αναπτύσσει τη μέγιστη γεύση μέσα από την αργή άνοδο του κρύου περιβάλλοντος . 
Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επιβράδυνση της ζύμης.Αν θέλετε μπορείτε να μην ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία αλλά να αφήσετε την ζύμη να ξεκουραστεί για 40-45 λεπτά και προχωράτε στην διαδικασίας εκτέλεσης .
Θα σας πάρει λιγότερο από 10 λεπτά να  την ετοιμάσετε και να την βάλετε στο ψυγείο. 
Το ψημένο σκόρδο και το ωμό σκόρδο είναι σαν τη μέρα και τη νύχτα. Το ακατέργαστο σκόρδο είναι πικάντικο,ενώ το ψημένο σκόρδο είναι πολύ πιο ήπιο και γλυκύτερο. Κάθε φορά που ψήνετε ένα φαγητό στο φούρνο,βάζετε1-2 κεφάλια σκόρδου τυλιγμένα σε ένα φύλλο λαδόκολλα, και ξανά τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο φύλλο και όταν είναι έτοιμα και  κρυώσουν  τα καθαρίζετε και τα πολτοποιήστε και τα αποθηκεύετε κάνοντάς τα  πολτό σε γυάλινο μικρό μπολ με λάδι  

  ΥΛΙΚΑ: 

ΓΙΑ  ΖΥΜΗ  ΠΙΤΣΑ:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή 
  • 2/3 φλιτζάνι (155ml) χλιαρό γάλα 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 250 γρ αλεύρι για πίτσα ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουτάλι  της σούπας ελαιόλαδο
ΓΕΜΙΣΗ :
  • 1σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη ή ψημένη
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο ή λάδι από ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ
  • 1 φλιτζάνι (100 γρ.) τριμμένα τυρί μοτσαρέλα ή ότι άλλο τυρί  θέλετε 
  • ¼ φλιτζάνι (50 γρ) τριμμένο τυρί  παρμεζάνα ή ότι άλλο τυρί θέλετε
  • ½ κουταλάκι του γλυκού  πιπέρι άσπρο και κόκκινο 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη πίτσας:Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε 1/3 του φλιτζανιού (80ml ) χλιαρό  γάλα .(Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό πολύ το υγρό , θα σκοτώσει τη μαγιά.) Προσθέτουμε  τη ζάχαρη και αφήνουμε  να φουσκώσει για 5 λεπτά. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει, πράγμα που σημαίνει ότι η ζύμη είναι ζωντανή.
  2. Σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμιξης  ή  στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή  προσθέτουμε  το αλεύρι,  το μίγμα της  μαγιάς και το υπόλοιπο 1/3 φλιτζάνι (75ml) χλιαρού γάλακτος που έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζύμώνουμε .(Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη ζύμη με το χέρι.) Μόλις η ζύμη αρχίσει να μαζεύτε , προσθέτουμε  το ελαιόλαδο. Η ζύμη μας  πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης.
  3. Την μεταφέρουμε σε  λαδωμένο καθαρό μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει μακριά από ρεύματα σε ζεστό μερος  ,μεσα στο φούρνο της κουζίνας και βάλτε και ένα μπόλ με  βραστό  νερό μεσα (βοηθάει  να έχει υγρασία η ζύμη μας )

    για 30-40 λεπτά και  να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο της 
  4. Eπειδή έπρεπε να φύγω από το σπίτι και να λείψω πάνω από 2 ώρες και αν άφηνα την ζύμη σε  ζεστό μέρος να  ξεκουραστεί όταν θα γύριζα το μόνο σίγουρο ήταν ότι  δεν θα έβρισκα ζύμη μέσα στο μπολ θα ξεχίλιζε.Έκανα το εξής  παρακάτω  :    
  5.   Μεταφέρουμε την  ζύμη σε καθαρό πάγκο εργασίας και κόβουμε  σε 2 ίσα μέρη. Σχηματίζουμε κάθε ζύμη σε μια σφαίρα, απλώνουμε  γενναιόδωρα  λάδι σε κάθε  ζύμη  και τα βάζουμε σε ξεχωριστές τσάντες zip-lock. Αφήνουμε τη ζύμη όλη την νύχτα ή  την μέρα ανάλογα να  κάνει αργή ωρίμανση και θα  έχουμε την μέγιστη και καλύτερη γεύση.
  6. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αφήνουμε  το να ανέβει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, προτού δημιουργήσουμε τα κριτσίνια 
  7. Ετοιμάζουμε τον πάγκο μας  ..
  8. Για να φτιάξουμε  τα φωμάκια  :Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 220 ° C 
  9.  Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο  (25x30cm). Απλώνουμε  το μισό από τον πολτό σκόρδου σε όλη τη ζύμη. Πασπαλίζουμε περίπου το μισή μοτσαρέλα και την παρμέζάνα  στο μισό της ζύμης. Πασπαλίζουμε με  λίγο πιπέρι άσπρο και λίγο κόκκινο. Διπλώνουμε  τη ζύμη στο μισό για να καλύψουμε  τα τυριά. Πασπαλίζουμε λίγο περισσότερο τυρί μοτσαρέλα στην κορυφή και κόβουμε τη ζύμη σε 6-7 λωρίδες. Περιστρέφουμε σε σπείρα κάθε λωρίδα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και  τα  αλείφω  με  λίγο  γάλα. Ψήνουμε  για 15-18 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Επαναλάμβάνουμε  με  την υπόλοιπη ζύμη και το τυρί
  1. Τρώγονται πολύ  γρήγορα και δεν προλαβαίνουν  να κρυώσουν ..



  2.   
    Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΕΛΙΟΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ








Νηστίσιμα κριτσίνια με ελιές με μερικές αλλαγές  από την υπέροχη συνταγή ,  ΤΥΡΟΚΡΙΤΣΙΝΙΑ 
Πάμε  να τα  φτιάξουμε  για  να  συνοδεύει  τον πρωινό μας  καφέ και  γιατί όχι  για  όλες τις  λιγούρες  μας  στην διάρκεια της  ημέρας στην  νηστεία  των  Χριστουγέννων.
. Εγώ  πρόσθεσα σε μερικά  ντοματούλα και τυριά  με ρίγανη, και σταφίδες  μουλιασμένες σε  κονιάκ και ταχίνι με σοκολάτα  κουβερτούρα, έκανα  δυο δόσεις  γιατί μια  δεν μας φτάνει ...

ΥΛΙΚΑ :

550-580 γρ  αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις  περίπου  ή 4 κούπες ( ρίχνουμε  σιγά  σιγά  το αλεύρι όχι όλο μαζί )
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μέλι
150 ml νερό χλιαρό
150 χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ ταχίνι 
100 ml λάδι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξερή  μαγιά 7-9 γρ ή  25 γρ φρέσκια  μαγιά

ΓΕΜΙΣΗ :

  1. Ελιές κομμένες σε  κομμάτια  
  2. Kαρεδάκια ντομάτας χωρίς τα σποράκια ,τυρί φέτα τριμμένη και  κεφαλογραβιέρα και  λίγη ρίγανη 
  3. Xαλβά με ταχίνι και σταγόνες σοκολάτας 
  4. Σταφίδες μουλιασμένες σε νερό με μια  κουταλιά της σούπας κονιάκ 
Ζαχαρόνερο ή μέλι ή πετιμέζι με νερό για  το τέλος 
Σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους της αρεσκείας  σας

1 φλιτζάνι 140 γρ αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ανακατεύoυμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά και το χλιαρό νερό και  το αφήνουμε  να  φουσκώσει για 15 λεπτά 
  •  Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι,το λάδι,το ταχίνι,το μέλι και το αλάτι και συνεχίζουμε να  ζυμώνουμε  με τα χέρια μας ή στον αρτοπαρασκευαστή .
  • Ζυμώνουμε μια  μαλακή και ελαστική ζύμη ελαφρώς λιπαρή που ελαφρά κολλάει στα  χέρια μας, προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι,εάν είναι αναγκαίο.
  •   Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ,καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει 30-40 λεπτά 


 
  • Μεταφέρουμε την ζύμη σε  αλευρωμένο  πάγκο εργασίας .
  • Και στην συνέχεια μοιράζομαι την ζύμη σε  κομμάτια ίσου  βάρους  35-45 γρ  ανάλογα  πόσο  μεγάλα  τα  θέλουμε και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν .
  • Ανοίγουμε τα κομμάτια  ζύμης  σε πολύ λεπτό φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω και βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και κλείνουμε με τα χέρια μας και  ρολλάρουμε  και τα  δίνουμε το σχήμα  που βλέπουμε στις φωτογραφίες 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175-180 βαθμούς. 
  •  Εγώ έκανα  το σχέδιο  της  φωτογραφίας  που βλέπετε το είδα  στο ίντερνετ και μου άρεσε σαν ιδέα .
  •  Τοποθετούμε σε ένα ταψί με χαρτί  ψησίματος  τα  περνάμε  με ένα πινέλο με το διαλυμένο πετιμέζι με νερό  και ψήνουμε  για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν  και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους
  • Αφαιρούμε  από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
  • Τρώγονται ζεστά -φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν το  τραγανό  τους , αλλά  και την επόμενη  μέρα  είναι εξαιρετικά

                                                                                             Καλή  μας  όρεξη.







 
Ως την επόμενη φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Μαλακιά,σπιτική πίτα...  είναι  γευστική και ελαστική 



ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φακελάκι  μαγιά ξηρή ή 25 γρ μαγιά  νωπή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι  ζεστό νερό χλιαρό 
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό γάλα χλιαρό 
  • 2 κουταλιές  της σούπας γεμάτες γιαούρτι πρόβειο   
  • 1 κουτάλι  σούπας λάδι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 3 φλιτζάνι και 1/2 φλιτζάνι λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή  μισό  για  ψωμί  και  μισό  για όλες τις χρήσεις  (βλέπε σημείωση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
    1. Διαλύουμε την  μαγιά σε  3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό, και την ζάχαρη  και αφήνουμε 10 λεπτά να αφρίσει .
      Σε ένα μεγάλο μπολ {εγώ το έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή }ή ( ένα μπολ ηλεκτρικού μίξερ που είναι εξοπλισμένο με το γάντζο ζύμης), ανακατεύουμε  την μαγιά ,τη ζάχαρη, το γάλα, το λάδι, το γιαούρτι ,το αλάτι και ένα φλιτζάνι του αλεύρου μέχρι να ενωθούν καλά.
    2. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Θα τραβιέται μακριά από τις πλευρές του μπολ για να σχηματίσει μια μπάλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς μαλακιά στην αφή της .Ζυμώνουμε τη ζύμη για 1-15 λεπτά μέχρι να είναι μαλακιά και λεία.
    3. Τοποθετούμε  τη ζύμη σε ένα ελαφρώς βουτηγμένο μπολ και καλύπτουμε με λιπαρή διαφανή μεμβράνη .να αυξηθεί μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου μια ώρα περίπου.
    4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε  οκτώ ίσα κομμάτια 100 γρ. Καλύπτουμε  με ένα πανί ή μεμβράνη και αφήνουμε τα κομμάτια ζύμης να ξεκουραστούν για 15-20 λεπτά (αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γλουτένης έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το άνοιγμα της σε πίτες,( εγώ ξεχάστηκα και τα αφήσω περισσότερο )και δεν είχα κανένα πρόβλημα ,άνοιξαν ακόμα και με τα χέρια  μου ..
    5.   Ανοίγουμε ένα κομμάτι κάθε φορά, σε ένα ελαφρώς λιπαρό ή αλευρωμένο πάγκο, κυλήστε τη ζύμη πάχους περίπου 0,50 -1 εκατ σε ένα μεγάλο κύκλο, με διάμετρο περίπου 9-10 εκατ
    6. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια  κουταλιά λάδι ή αν τις  θέλουμε τις τηγανίζουμε  χωρίς  λάδι σε μέτρια φωτιά  Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, μαγειρεύουμε την  πίτα για 2-3 λεπτά στην πρώτη πλευρά μέχρι να φουσκώσει και να φουσκώσει. Αναποδογυρίστε το με ένα ζεύγος λαβίδων και μαγειρεύουμε  τη δεύτερη πλευρά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα σε 2-3 λεπτά το καθένα ανά πλευρά.
    7. Μεταφέρουμε την πίτα σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Επαναλάμβάνουμε  με την υπόλοιπη ζύμη στοιβάζοντας κάθε ζεστή πίτα πάνω από την άλλη και καλύπτοντας τες  με την πετσέτα.
    8.  Η  πίτα αφού μαγειρευτεί, μπορούμε να κρυώσει  και να καταψυχθεί σε ζίπ-λοκ σακουλάκια τροφίμων με εξαιρετικά αποτελέσματα και όταν τις χρειαζόμαστε της αφήνουμε  να έρθουν σε  θερμοκρασία δωματίου και τις  ζεσταίνουμε σε τοστιέρα και τις απολαμβάνουμε   .  
    9. Σερβίρεται καλύτερα την ημέρα που μαγειρεύετε,αλλά μπορεί να ζεσταθεί απαλά την επόμενη μέρα, εάν χρειαστεί.
    Έκανα  διπλή δόση  γιατί  η  μια δεν μας  φτάνει ......

    Σημειώσεις:

    • Oπως και με όλες τις ζύμες , ποτέ δεν χρησιμοποιώ από  την αρχή  όλο το ποσό του αλεύρου που ζητάει η συνταγή . (εκτός αν δίνετε το ακριβές βάρος και χρησιμοποιήσω την ζυγαριά της κουζίνας μου) αλλά και πάλι  δεν θα το προσθέσω όλο από την αρχή αλλά θα το προσθέτω σε δόσεις ..
    •  Επειδή η υγρασία, η θερμοκρασία και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο αλεύρι χρειαζόμαστε στις ζύμες  μας .
    • Δεδομένου ότι δεν έχω πάντα αλεύρι για ψωμί  ή για όλες τις χρήσει  για αυτή τη συνταγή, πολλές φορές έχω χρησιμοποιήσει το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό ολικής αλέσεως, με καλά αποτελέσματα. 
    •  Επίσης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά αντί για στιγμιαία, αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει στο μείγμα ζάχαρης / νερού μέχρι να είναι αφρώδες το μείγμα 


    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.