Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ



  
Την πρωτοχρονιά ανήμερα η μαμά μου κάθε χρόνο μας έφτιαχνε όσο είμαστε παιδιά αλλά και ακόμα συνεχίζει να φτιάχνει σπανακοτυρόπιτα για βασιλόπιτα .
Εδώ η συνταγή της
Εγώ στο σπίτι μας  φέτος ετοίμασα μια κοτόπιτα βασιλόπιτα και την κόψαμε  το βράδυ της παραμονής του νέου χρόνου .
Αφράτη,ζουμερή όσο μας  αρέσει  και πολύ νόστιμη η κοτόπιτα μας!!
Πάμε  στην  κουζίνα  μου να την φτιάξουμε



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗ ΖΥΜΗ  ΓΙΑ  1 ΤΑΨΊ  3Ο-32  ΕΚΑΤ :

3 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου ( 1 κούπα αλεύρι 140 γρ )
25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ
1 κουταλιά  κοφτή του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
250-300 χλιαρό νερό όσο πάρει
60 ml λάδι
Νισεστέ και αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπόλ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια για 15 λεπτά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.  
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια,τα βάζουμε σε ένα σκεύος λαδωμένο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν,και τα ανοίγουμε μετά φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε


       
 ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :

1/2 κοτόπουλο και 1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 αυγό
1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά 
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι  και  20 γρ βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας τραχανά σταρένιο ή 2 κουταλιές της  σούπας σιμιγδάλι
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ τυριά ρεγγάτο και γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και το κοτόπουλο αφού πρώτα το ζεματίζουμε  μόνο του και το κρεμμύδι ολόκληρο,αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν και να μείνουν με  λίγο ζουμί σχεδόν 1/2 κούπα. 
  • Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια,
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το κοτόπουλο,αλάτι και πιπέρι,ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές να μαραθούν,και προσθέτουμε και τα καρότα,τον μαϊντανό και το ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε να πάρει μια βράσει και τέλος προσθέτουμε τον τραχανά .
  • Αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το αυγό καλά χτυπημένο και τα τυριά μας και ανακατεύουμε .
  • Και ανάβουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμους  στην συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα μας ,στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί 1 φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μας και στην συνέχεια λαδώνουμε και στρώνουμε πάλι 1 φύλλο ίσο με το ταψί και ξανά πάλι 1 ακόμα φύλλο και ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα,όταν τελειώσουν στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο προς τα μέσα , φτιάχνουμε την πίτα  6-8  φύλλα σύνολο και λαδώνουμε και από πάνω πάλι ένα φύλλο ίσο με το ταψί και λαδώνουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και κόβουμε την πίτα μας ακτινωτά,εγώ  το  ξέχασα αυτή την φορά να το κάνω
  • ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 20 λεπτά και  μόλις  πάρει χρώμα  κατεβάζουμε  το φούρνο στους  170 -180  βαθμούς για  άλλα 30-40 λεπτά    

Προσοχή μην το κόβετε  πολύ μικρά κομμάτια  το κοτόπουλο  γιατί  θα λιώσει τελείως  το κοτόπουλο .  

Έμενα οι μικρές μου δεν θέλουν να  φαίνεται το κοτόπουλο  και το  έκοψα αρκετά λεπτό .             




   
 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

ΔΙΧΡΩΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ








 Άλλη μια ζύμη που την ετοίμασα τις ημέρες των γιορτών,αρωματική ζύμη brioche με  άρωμα πορτοκάλι και  κακάο .Γεμάτα ίνες και αφράτα ,την ζύμωσα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά και με αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή πρωτείνη ..
Πάμε στην κουζίνα μου να την  ετοιμάσουμε ..

ΥΛΙΚΑ  :

Για  Ζύμη άσπρη :

180 ml ζεστό φρέσκο γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ και μια κουταλιά ζάχαρη
90 ζάχαρη ή 60γρ ζάχαρη και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη   εδώ
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
60 ml λάδι ελαφρύ ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή και αλεύρι για τσουρέκια για ακόμα πιο τέλειο αποτέλεσμα ..
ξύσμα από 1μέτριο πορτοκάλι 
1βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα λεμόνι 
1 αυγό + 2 κουταλιές νωπό γάλα για το τέλος  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Στο μπολ διαλύουμε το  ζεστό γάλα, ζάχαρη και μαγιά. Περιμένουμε  10  λεπτά για να ενεργοποιηθεί τη μαγιά. Προσθέτουμε στόν κάδο του μίξερ ή αρτοπαρασκευαστεί  τα αυγά, το λάδι και το ξύσμα και την βανίλια 
  •  Σταδιακά προσθέτουμε τοκοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να διαχωριστεί από τα τοίχωματα του μπολ.
  • Η ζύμη έιναι μαλακιά με ελαστική και κολλάει στα χέρια μας. Την βάζουμε σε λαδομένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για να αυξηθεί ο όγκος της σε φούρνο κλειστό όπου μέσα έχουμε βάλει ένα  πυρέξ με βραστό νερό 
  •  Ρίχνουμε την φουσκωνένη ζύμη μας σε καθαρό και αλευρομένο πάγκο εργασίας και με λίγο λαδάκι ανοίγουμε την ζύμη  με τα χέρια μας  ή με το πλάστη  σε ορθογώνιο όπως φαίνετε στις παρακάτω φωτογραφίες  και το κλείνουμε σε φάκελο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό  για  2-3 φορές ακόμα . 
  • Στη συνέχεια μοιράζουμε  την ζύμη σε 8 κομμάτια 120 γρ και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά ακόμα 
  •  Στην συνέχεια ξαναμοιράζουμε την ζύμη των 120 γρ σε 2 κομμάτια των 60 γρ


Ζύμη σοκολάτας  : 

180 ml ζεστό φρέσκο γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ  και μια κουταλιά ζάχαρη
90 ζάχαρη ή 60γρ ζάχαρη και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη εδώ
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
60 ml λάδι ελαφρύ ή βούτηρο (εγώ έβαλα μισό και μισό )
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για τσουρέκια για να έχετε ακόμα πιο τέλειο αποτέλεσμα  
30 γρ κακάο διαλυμένο με 2 κουταλιές γάλα 
ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι 
1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι
1 αυγό + 2 κουταλιές νωπό γάλα για το τέλος  

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Στο μπολ διαλύουμε το  ζεστό γάλα, ζάχαρη και μαγιά. Περιμένουμε  10  λεπτά για να ενεργοποιηθεί τη μαγιά. Προσθέτουμε στόν κάδο του μίξερ ή αρτοπαρασκευαστεί  τα αυγά, το λάδι και το ξύσμα και την βανίλια και το κακάο
  •  Σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να διαχωριστεί από τα τοίχωματα του μπολ.
  • Η ζύμη έιναι μαλακιά με ελαστική και κολλάει ελαφρά στα χέρια μας . Την βάζουμε σε λαδομένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για να αυξηθεί ο όγκος της σε φούρνο κλειστό όπου μέσα  έχουμε βάλει ένα πυρέξ με βραστό νερό 
  •  Ρίχνουμε την φουσκωνένη  ζύμη μας σε καθαρό και αλευρομένο πάγκο εργασίας και με λίγο λαδάκι ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια μας ή με το πλάστη σε ορθογώνιο όπως φαίνετε στις παρακάτω φωτογραφίες και το κλείνουμε σε φάκελο και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό για  2-3 φορές ακόμα 
  • Στη συνέχεια μοιράζουμε  την ζύμη σε 8 κομμάτια 120 γρ και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούμ για  15 λεπτά ακόμα .Στην συνέχεια ξανα μοιράζουμε  την ζύμη των 120 γρ σε 2 κομμάτια των 60 γρΠαίρνουμε  ένα κομμάτι από την άσπρη ζύμη το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε κορδόνι και ένα κακαό και το ανοίγουμε και αυτό σε  κορδόνι και στην συνέχεια πλέκουμε σε πλεξούδα όπως φαίνετε στις φωτογραφίες παρακάτω αλλά μπορούμε και εδώ να δούμε πως γίνεται το σχέδιο. 
  • Τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με  αποσταση το ανα τσουρέκι από το άλλο, τα αφήνουμε να φουσκωσουν ,για 20 λεπτά σκεπασμενα με μεμβράνη. Και τα αλείφουμε με αυγό και λίγο γάλα με ένα πινέλο. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά και μόλις πάρουν λίγο χρώμα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 και  ψηνουμε για άλλα 7-10 λεπτά ανάλογα το φουρνο μας . 







  



























Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ ΠΙΤΣΑ





 Ζύμη στην κατάψηξη έχω πάντα.. την  βγάζω από το πρωί στην συντήρηση και έρχετε σε θερμοκρασία δωματίου ..ετοίμάζω το παρακάτω σχήμα και την ψήνω .. αλλά μου άνοιξε και  χάλασε το σχήμα της,βιαζόμουνα 
και δεν έκλεισα καλά την ζύμη και με το φούσκωμα χάλασε το σχήμα της.Αφράτη και μαλακιά πίτσα .Φυσικά αυτό δεν μας  χάλασε την απολάυσαμε 
Την ιδέα την πήρα από εδώ

 ΥΛΙΚΑ  :
550-580  γρ αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
20 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι  του γλυκού  αλάτι
30 ml λάδι 
1 φακελάκι 7 γρ ξερή μαγιά
150 ml γάλα 
150 ml  νερό 
2 κουταλιές γιαούρτι  
Διάφορα τυριά της επιλογής σας και  γαλοπούλα ή οτι  άλλο  της  επιλογής  σας  .    
Λίγο γάλα για το  τέλος  
Σουσάμι
1 κουταλιά  έξτρα παρθένο ελειόλαδο για την λαδόκολλα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    
  •  Κοσκινίζουμε το  αλεύρι  μας πρώτα σε ένα  μπόλ .Ανακατέυουμε στον  κάδο  του  αρτοπαρασκευστή ή  του  πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την  μαγιά, με μια σπάτουλα . Προσθέτουμε στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε τη  ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη  
  • Προσθέτουμε το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά , απαλή και λεία, ζυμώνουμε σε προγραμμα  για  15 -20  λεπτά .Μια  ακόμα χρήσιμη πληροφορία για  όσους το ζύμωσουν στο χέρι  καλό θα ήταν  να ενεργοποιήσουν την  μαγιά  με το χλιαρό  γάλα και δυο-τρείς  κουταλίες σούπας αλεύρι σε ένα μπόλ για 20 λεπτά περίπου και μετά  να προχωρίσουν  στο ζύμωμα ..
  • Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε εκεί την ζύμηκαι την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε κα  ξεκουραστεί και να διαπλασιαστεί ο όγκος της για 1 ώρα μέσα σε ζεστό  περιβάλον  
  • Ανοίγουμe την ζύμη με τον πλάστη πάνω σε  αντικολλητικό χαρτί σε σχήμα κύκλου 40-45 εκατ και πάχος 0,50 με 1 εκατ,στην συνέχεια κόβουμε ακτινωτά την ζύμη όπως φαίνετε στις παραπάνω φωτογραφίες γεμίζουμε μετα υλικά της αρεσκείας μας  και κλείνουμε την ζύμη  με τα χερια μας . Προσοχή  στο κλείσιμο  μην σας  ανοίξει όπως  η δική  μου .Την βρέχουμε με λίγο γάλα  και την ψήνουμε σε καλά προθερμαζμένο  φούρνο  στους 180 βαθμούς για 30 περιπου λεπτά 





Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές











Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΖΎΜΩΜΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ








Ευτυχισμένο το Νέο Έτος !!! 
 Αποφάσισα οι πρώτες δημοσιεύσεις για το 2018 να είναι εύκολες και γρήγορες  συνταγές ..μια  και ο χρόνος  είναι περιορισμένος
Στην οικογένεια μου αγαπάμε  πολύ τις τηγανίτες -λαλαγγίτες .Την  επόμενη μετά  την πρωτοχρονιά  έφτιαξα τις  τηγανίτες  για   να τις απολαύσουμε όλοι  η οικογένεια το πρωινό .Τις ετοίμασα με  μια εύκολη ζύμη χωρίς ζύμωμα Οι ζύμες χωρίς ζύμωμα είναι η αδυναμία  μου.  Την  ιδέα την πήρα  από  εδώ  και  τις πρόσθεσα μόνο λίγη ζάχαρη                            


ΥΛΙΚΑ :
400  γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml. ζεστό νερό
100 ml ζεστό γάλα (αν  θέλουμε   να τις  κάνουμε  νηστίσιμες   βάζουμε   όλη την  ποσότητα  νερό )
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
20 γρ  νωπή μαγιά ή  7-8 γρ  ξερή μαγιά
1 κουταλιά σούπας λάδι
1/4 κουταλάκι  του γλυκού ξύδι ή  χυμό από φρέσκο λεμόνι 

Λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε 100 ml. ζεστό  νερό, διαλύομαι την νωπή μαγιά την  ζάχαρη και 2 κουτάλια σούπας αλεύρι. Αφήνουμε  το να αυξηθεί για  15 λεπτά 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε  και το αλάτι .Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια παχιά και  κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά ,όπως φαίνετε στις  φωτογραφίες ή αν θέλουμε την αφήνουμε στο ψυγείο 10-12 ώρες  και την ετοιμάζουμε  την άλλη  μέρα ! 
  •  Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει,να  ξεκουραστεί για  30-40 λεπτά  και να διπλασιαστεί σε όγκο της, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε το μπολ μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθή­κες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλ­λά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.  
  • Βγάζουμε τη ζύμη  μια  μαρίζ  από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι 
  • Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Και  την  μοιράζουμε  σε 7-8 κομμάτια  ίσου  βάρους , όπως  φαίνεται  στις  φωτογραφίες  παρακάτω  .
  • Τα αφήνουμε να  φουσκώσουν καλά σκεπασμένα για  15 ακόμα λεπτά και  στο  διάστημα  αυτό ετοιμάζουμε  το  τηγάνι  με  λάδι να  ζεσταθεί
  • Την ανοίγουμε με  τα δάχτυλα  μας  πιτούλες 0,50 εκατ και  σε μόλις  το λάδι ζεσταθεί  όσο πρέπει  τηγανίζουμε για  2-3  λεπτά  σε  χαμηλή φωτιά  από την  μια μεριά  και  γυρίζουμε  από την άλλη   ψήνουμε  και από την άλλη  για  άλλα 3-4 λεπτά ,μόλις  είναι  έτοιμες  τις  βγάζουμε  και τις  αφήνουμε  σε   χαρτί  να   φύγουν τα πολλά  λάδια και  τις  απολαμβάνουμε  με μέλι και καρύδια  ή  και  σκέτες  με  τυράκι  και  ζαμπόν γαλούλα ή αν  θέλουμε τις  γεμίζουμε πρίν τις  τηγανίσουμε  με τυρί φέτα  , τις  κλείνουμε  καλά και τις  τηγανίζουμε .
  •  Έκανα  διπλή  δόση  γιατί  ποτέ  δεν μας  φτάνουν . 

Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

                                                                                            ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΥΓΕΙΑ

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ









 
                  Ένα ακόμα εύκολο κέικ με άρωμα  λεμόνι και  φυσικό χυμό λεμονιού,αφράτο και πολύ νόστιμο που με τα καρύδια και την σοκολάτα και το άρωμα της κανέλας έγινε μια υπέροχη μυρωδάτη βασιλόπιτα !Πάμε να το φτιάξουμε ...γρήγορα και ευκολα  ..την ιδέα την πήρα από τα αγαπημένα μας κείκ  που όλη η οικογένεια τρώει εδώ και εδώ
 
ΥΛΙΚΑ :
250 γρ, βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά μεσαία
500 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ γιαούρτι
20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
350 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από λεμόνι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100 ml με χυμό λεμόνι 
100 γρ καρύδια τριμμένα  
100 γρ σοκολάτα τρούφα ή σταγόνες
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  λεμόνι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .Σας δίνω μερικά μυστικά για την επιτυχία της βασιλόπιτας..

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28 εκατ  βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την κανέλα
  • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο για 3-4 λεπτά στην συνέχεια τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για 3-5 λεπτά με το μίξερ,στην συνέχεια προσθέτουμε και το γιαούρτι,το ξύσμα, τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3  λεπτά .

  • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι,τα στερεά υλικά λίγο λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και την σοκολάτα.

  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα,τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε  στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη  μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε  κατά την αρέσκειά μας 



Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
                                                Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Kαλή χρονιά και ευλογημένη !!!





Αγαπημένοι φίλοι!
Ευχόμαι  η νέα χρονιά να φέρει υγεία, αγάπη,, αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα ελπίδα για  τον καθένα  ξεχωριστά !
Ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα σβήσει τα άσχημα, και στην θέση  του θα φέρει καλές και ευτυχισμένες στιγμές και  θα φέρει πολλά χαμόγελα σε όλους μας !
Καλή  , ευλογημένη και  ευτυχισμένη χρονιά!



Θα είμαστε και πάλι κοντά σας μετά τα Φώτα, με πολλά πολλά πλάθω ζυμαράκια .