Σελίδες

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ







ΥΛΙΚΑ:
10 πράσα  μεγάλα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ξερά
1 κούπα γάλα
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
5 κουταλιές σούπας  Τραχανά σταρένιο  γλυκό 
2-2,5 κούπες τριμμένα τυριά  (φέτα ,κεφαλογραβιέρα, κίτρινα  τυριά και ότι  άλλο θέλετε ) εγώ  βάζω κυρίως  φέτα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι  (προαιρετικά ανάλογα  το  πόσο  αλμυρά είναι τα  τυριά )
Πιπέρι
ΦΥΛΛΟ

 
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ:
200 γρ. αλεύρι αλεύρι σκληρό
400 γρ  αλεύρι μαλακό
4-5 κουταλιές  της σουπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σουπας τσίπουρο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει
Επιπλέον 1/3 κούπας ελαιόλαδο
νισεστέ για  το άνοιγμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε τα  κρεμμύδια και τα πράσα, και τα κόβουμε πρώτα κατά μήκος και μετά σε κομματάκια 2 εκατ και τα πλένουμε  .
  •   Αφού τα πλένουμε πολύ καλά τα βάζουμε με το νερό που θα κρατήσουν στο πλύσιμο σε μια  κατσαρόλα, στην αρχή σε μεγάλη θερμοκρασία.
  • Μόλις αρχίσουν να   αχνίζουν  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να μαραθούν και να βγάλουν τα  υγρά τους. Όταν έχουν σχεδόν απορροφήσει όλα τα υγρά, προσθέτουμε το γάλα και  αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να το απορροφήσουν και  αυτό, περίπου 20 λεπτά και στο τελευταίο 10 λεπτό προσθέτουμε  και τον  φουσκωμένο με λίγο νερό τραχανά,ψιλοκόβουμε και  το μαϊντανό.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και  αφήνουμε να κρυώσει (10-15 λεπτά).  Προσθέτουμε το λάδι, το μαϊντανό, τα τριμμένα τυριά.Όσο το μείγμα είναι ακόμη  ζεστό προσθέτουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.
  •  Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση (λαμβάνοντας υπόψη για το αλάτισμα πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας).
  • Ζυμώνουμε  όλα  τα υλικά  της ζύμης μας έτσι ώστε να έχουμε  μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
  • Χωρίζουμε  τη ζύμη 7-8   μέρη και τα  ανοίγουμε  φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 35 Χ 35 εκ. περίπου. Λαδώνουμε  το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε  το ένα φύλλο, το λαδώνετε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο
  • Απλώνουμε  μέσα ένα  μέρος  της  γέμισης  και από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο λαδώνουμε και το τέταρτο το λαδώνουμε  και τέλος απλώνουμε  και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και μετά βάζουμε και τα τρία τελευταία φύλλα  λαδονοντάς τα  πάλι .
  • Ρίχνουμε υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε  την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια χωρίς να  χαράξουμε  τα φύλλα της βάσης)
  • Την ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45–50 λεπτά περίπου.




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου