Σελίδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

Ο ΤΟΠΟΣ  ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ... ΤΑ  ΑΜΠΕΛΙΑ  ΜΑΣ .. Ο ΚΑΜΠΟΣ  ΜΑΣ   ΕΝΑ ΜΙΚΡΌ  ΚΟΜΜΑΤΙ  ...




ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ  ΜΑΣ  ΚΑΙ ΟΙ  ΚΑΡΠΟΙ  ΤΟΥ


Το αμπέλι, ή κλήμα είναι αγγειόσπερμο φυτό, ανήκει δε στην τάξη των Ραμνωδών και στην οικογένεια των Αμπελοειδών, με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης. Το αμπέλι καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του, το σταφύλι, ενώ και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (ντολμάδες). Τα σταφύλια μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ή να χρησιμοποιηθούν είτε για γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) είτε για την παρασκευή σταφίδων, κρασιού, άλλων οινοπνευματωδών ποτών όπως το τσίπουρο και τελικά οινοπνεύματος (αιθανόλης).         Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Είναι η εποχή τους...Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζει η δουλειά στα αμπέλια. 
Στον τόπο μου αυτές τις μέρες  κανείς δεν ησυχάζει όλοι τρέχουν πάνω  -κάτω σαν τις μέλισσες .. 
Γεννήθηκα σε μια  περιοχή  ...όπου και  να ρίξεις το μάτι σου θα δεις αμπέλια ...από  μικρή ηλικία έτρεχα  μέσα στους  αμπελώνες... στην αρχή σαν παιχνίδι αλλά και όταν πια μεγάλωσα  βοήθαγα και εγώ και η αδερφή  μου τους γονείς μου στις δουλειές τα  καλοκαίρια  που δεν  είχαμε  σχολείο  .. 
Αγάπησα και αγαπάω τα  αμπέλια ακόμα  και σήμερα  που έχω  την δική  μου οικογένεια τα  επισκέπτομαι  και  φυσικά  όποτε  μπορώ βοηθάω τους γονείς  μου στις  δουλειές τους .
 Αγαπάω  τους  καρπούς  το ...  τα σταφύλια ,το  κρασί, ακόμα  και  τσίπουρο, τα  τρυφερά   αμπελόφυλλα  τους   που από αυτά  φτιάχνουμε τα  αγαπημένα  μας ντολμαδάκια
Θυμάμαι  την μητέρα μου  σε όλο  το αμπέλι να  ψάχνει  τα  πιο  τρυφερά  και  ωραία  και  καλοσχηματισμένα φύλλα  από τις κορυφές των  βλασταριών, να  τα  φτιάχνει σε 20-30..ένα   πάνω στο άλλο και  να  γεμίζει έτσι σακούλες  . 
 Αργότερα όταν μεγαλώσαμε και εγώ και η αδερφή μου μας έβαζε να  μαζέψουμε εμείς  και μας  έλεγε  προσέξτε  ," να  μαζεύετε τα  πιο καλοσχηματισμένα  και  τρυφερά φύλλα . 
Γυρίζοντας  μετά  στο σπίτι  δεν ησυχάζε αν δεν αποθηκεύει τουλάχιστον 800-1000 φύλλα σε πακέτα των 50 ή 100... τα  συντηρούσε πάντα σε πλαστικό μπουκάλι  ..
Τα αμπελόφυλλα συντηρούνται με πολλούς τρόπους...Στην περιοχή μας τα συντηρούμε ή στην κατάψυξη ή σε πλαστικό μπουκάλι.
Εγώ προτιμώ  όμως την κατάψυξη... 
θα σας δείξω πως  τα  διατηρώ  αργότερα.....λίγη  υπομονή να  πάω ξανά στο αμπέλι  να  μαζέψω φρέσκα  φύλλα  .. εδώ  θα  δούμε πως  τα  διατηρούν  στην κατάψυξη  . 
Πάντως όπως κι αν τα συντηρήσετε πρέπει να ξέρετε πάνω από όλα να μαζέψετε 
Από τα καινούρια βλαστάρια πάντα μαζεύουμετα  φύλλα  που  έχουν ανοιχτό  χρώμα  ...πάντα και  όχι τα  παλιά  σκληρά  φύλλα  
΄Όπως θα καταλάβατε για μένα αγαπάω  τα  ζυμαράκια  και  τα αμπέλια πολύ ...είναι ευλογημένα με καρπούς και φυσικά ήταν και  είναι πόρος ζωής για την οικογένεια μας  !!   http://plathozymarakiametadyoxerakia.blogspot.gr/2015/04/rche.html


Πάμε   τώρα  να  τα μαγειρέψουμε  ..







ΥΛΙΚΑ :
60 αμπελόφυλλα   τρυφερά 
700  γρ κιμάς   μοσχαρίσιος
2 μέτρια κρεμμύδια  ξερά   και 2-3  φρέσκα  κρεμμυδάκια
1   κούπα ρύζι  όχι  πολύ γεμάτη (Καρολίνα  )
αλάτι ,πιπέρι,
λίγη γλυκεία  πάπρικα  
1 αυγό
λίγο  ψιλοκομμένο  άνηθο
λίγο ψιλοκομμένο  φρέσκο  δυόσμο
 χυμός από  1  λεμόνι
2-3  κούπες νερό βρύσης
ή  φρέσκο σπιτικό  ζωμό  κοτόπουλου   (προαιρετικά )
1/2 κούπα ελαιόλαδο
μια  μικρή  σκελίδα σκόρδο    (προαιρετικά )

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ:
1  κουταλιά  ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι  ή  κόρν Φλάουερ
ζωμός από το φαγητό   1,1/2 -2  κούπες   ή  νερό χλιαρό
χυμός από  2 λεμόνια
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι και λίγο  πάπρικα  γλυκεία
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Πλένουμε  τα  φύλλα μας   πολύ  καλά  και τα κάνουμε  στοίβες ανά 20  και τα ζεματάμε σε  κατσαρόλα με νερό  που βράζει  για  ένα  λεπτό .. έτσι  ώστε  να αλλάξουν χρώμα  ή  χρησιμοποιούμε   από την κατάψυξη  που έχουμε   ετοιμάσει αμπελόφυλλα από την προηγούμενη  χρονιά    θα    δείξω   βήμα  -βήμα  πως   τα διατηρούμε   .
 




  • Κόβουμε  τα κρεμμύδια   μας  στο  μπλέντερ    .Βάζουμε  τα  παραπάνω   υλικά μας εκτός από το νερό ,το μισό από  το λάδι μας  σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε και  τα  αφήνουμε  10 λεπτά  στο  ψυγείο  να  δέσουν   τα  υλικά .
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε για βάση 4 -5 αμπελόφυλλα. Αρχίζουμε  τη  διαδικασία  του τυλίγματος . Παίρνουμε το φύλλο με την  μέσα  πλευρά  προς  εμάς  και  βάζουμε  μια κουταλιά γεμάτη  γέμιση στην άκρη του φύλλου μας   προσπαθούμε να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας όπως   φαίνετε   στις  φωτογραφίες  κλείνοντας  πρώτα  αριστερά  και δεξιά  και μετά σκεπάζουμε  με  τις  πάνω  άκρες να καλύψουμε  την γέμιση και ρολάρουμε   όχι πολύ σφιχτά, αλλά ούτε χαλαρά.
 

  • Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο  κυκλικά χωρίς να αφήνουμε κενά.       Μόλις τελειώσει  η πρώτη   στρώση  βάζουμε πάλι σκέτα φύλλα  από  πάνω   ,και τοποθετούμε πάλι  άλλη  μια  στρώση  από    τα υπόλοιπα ντολμαδάκια.       Όταν τελειώσουμε τοποθετούμε ένα πιάτο  ρηχό , και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια.
  • Ρίχνουμε 2,5-3  κούπες  νερό  τόσο  ώστε  να  καλύψει  τις  άκρες  του πιάτου ,  και το  υπόλοιπο  ελαιόλαδο και  το  χυμό λεμονιού. Βράζουμε για 30-40   λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά . Αφού βράσουν αφαιρούμε το ζουμί που έμεινε. Το βάζουμε σε ένα φλυτζάνι.   Συνήθως βγαίνει περίπου 1 φλυτζάνι. Εδώ  μπορούμε  να  τα  σερβίρουμε   ζεστά  και  να  τα  απολαύσουμε  αν δεν μας  αρέσει  η  σάλτσα .   

  • Πάμε  να  φτιάξουμε  τώρα  την   αγαπημένη μας  σάλτσα :
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα   προσθέτουμε   το  ζωμό και σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας. Όλα αυτά σε μέτρια φωτιά.  
  • Σε άλλο  μπόλ  χτυπάμε με   ένα  σύρμα    τους κρόκους ανακατεύοντας τα   καλά   με  το χυμό  λεμονιού  και όσο  ανακατεύουμε  ρίχνουμε    ζεστό ζωμό  από την  κατσαρόλα  έτσι  ώστε  να  έρθει  σε ίδια  θερμοκρασία με  το ζωμό  που έχουμε   στην κατσαρόλα . Προσθέτουμε το  ζεστό  μείγμα   στην  κατσαρόλα και ανακατεύουμε   να αναμειχθούν  τα  υλικά σε χαμηλή  φωτιά  και  αφήνουμε  πάνω στην φωτιά  την  κατσαρόλα  να  δέσει  η κρέμα  μας   περίπου  2-3  λεπτά ,στη  συνέχεια   προσθέτουμε  και  το λαδάκι  με  το  βούτυρο  και ανακατεύουμε,   για  να  δώσουμε  ένα  γυαλιστερό  χρώμα  στην  σάλτσα  μας , και για να πήξει  πιο  εύκολα . Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την  αραιώνουμε  με λίγο ζεστό ζουμί  αλλά προσέχουμε γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο
  • Τα σερβίρουμε  μαζί με την  σάλτσα και από πάνω  πασπαλίζουμε  με  λίγο  κόκκινο πιπέρι
  • Όταν χρειαστεί να ζεστάνουμε την σάλτσα και τα ντολμαδάκια ,τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί.
Καλή επιτυχία!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου