Σελίδες

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ - ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΟΣΤ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Την  αγάπη  μου  για  τα ζυμαράκια   πλέον  την   γνωρίζετε ..  καθημερινά  ψάχνω  συνταγούλες  με  ζυμαράκια.
Μια  μέρα  κάνοντας  τα  ψώνια μας  στο  μάρκετ έπεσα πάνω  σε  ένα  ψωμάκι .. και  διαβάζοντας   τα  υλικά παρασκευής    σοκαρίστηκα .. πόσα  αγνώστου  προελεύσεως  υλικά   αγοράζουμε  και  δίνουμε στα  παιδάκια  μας  να  φάνε  ..
Πήρα  λοιπόν την αγαπημένη  μου  συνταγή  για  μικρά ψωμάκια  -σαντούιτσακια  που φτιάχνω στα  παιδάκια  μου και  με  πολύ  φαντασία και  πολλές δοκιμές  κατάφερα να  δώσω  στο  ζυμαράκι  το  συγκεκριμένο σχέδιο ..  Ναι  κατάφερα  να κάνω  τις  δικά  μου  υγιεινά  και αφράτα ψωμάκια  για  τα σαντουιτσάκια  των κοριτσιών  μου   και  φυσικά  και  τα  δικά μας  !!
Πάμε  λοιπόν  να  τις  φτιάξουμε  μαζί  παρεούλα  :














 ΥΛΙΚΑ :
500 γρ   αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις   (άν θέλουμε   να τις  κάνουμε   πιο  υγιεινές  βάζουμε  250 γρ  αλεύρι  ολικής και  250 γρ  για  όλες  της  χρήσεις ..ή  και  αν θέλετε  να της  κάνετε  σταρένιες βάζετε  250γρ  αλεύρι κίτρινο  σταρένιο  και  250γρ  για όλες της  χρήσεις )
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1  κουταλιά  σούπας ζάχαρη 
1 αυγό
1 φακελάκι  στιγμιαία μαγιά ή 25 γρ   φρέσκια μαγιά
250   γρ    στραγγιστό γιαούρτι σε   θερμοκρασία  δωματιού 
70 γρ μαλακό βούτυρο
και  επιπλέον λίγο   λιωμένο  βούτυρο  για  το άλειμα   
 
ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ 
λίγο   γαλα 
Σουσάμι, μαύρο κύμινο, παπαρούνα ...
Γεμίστε  τα  με  ότι  σας  αρέσει :  αλλαντικά  , τυριά  ,  ακόμα  και  με  κρεατάκια  οπως  γύρο, ντομάτες  μαρουλάκια   και   διάφορα  ντιπ  -σαλάτες , μερέντα νε  ξηρούς  καρπούς και μπανάνα  ! Ότι  σας  αρέσει  !!!
Εδώ   θα   βρούμε   την υπέροχη σαλάτα   που  έχω  βάλει  εγώ στις  δικές  μου  φωλιές  
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βγάζουμε  το γιαούρτι έξω από το ψυγείο, ώστε να έρθει   σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν χρησιμοποιήσουμε  φρέσκια μαγιά,  την  διαλύουμε  μέσα  στο γιαούρτι.
  • Εγω  το  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστη .
  • Στο μπολ του αρτοπαρασκευαστή  κοσκινίζουμε  το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε. Κάνουμε   μια λακουβίτσα  και ρίχνουμε  το χτυπημένο   αυγό και  τη  μαγιά διαλυμένη στο  γιαούρτι ... αν χρησιμοποιείσουμε  ξερή   μαγιά, την  προσθέτουμε   αμεσως .
  • Ανακατεύουμε και όταν η ζύμη αρχίζει να  ξεκολάει απο τα τοιχώματα  του κάδου   ... συνεχίζουμε  να  ζυμώνουμε και    προσθέτουμε   τα  κομμάτια από το  μαλακωμένο    βούτυρο. Ζυμώνουμε  ακόμα   15 έως 20 λεπτά έως ότου η ζύμη είναι λεία και  αφράτη .
  • Μεταφέρουμε   σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και το  την  σκεπάζουμε .  Αφήνουμε     τη ζύμη να φουσκώσει , 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας (αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη πιο αργά σε ένα δροσερό μέρος  της  κουζινας   μην ανησυχείτε, αυτή η μεγάλη άνοδος θα δώσει μεγάλητερη γεύση στο  ψωμι  μας)
  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας   στους  200βαθμούς   . Ψήνουμε   το ψωμί για 25-35   λεπτά. Αφαιρούμε   το ψωμί από το φούρνο και γυρίζουμε  την   φόρμα  μας  επάνω σε σχάρα να κρυώσει  εντελώς.  
  •  θα χριεαστούμε  ένα  χάρακα και ένα   εργαλείο κοπής   για  ζύμες  -πίτσες  ...πάμε   να   τις κατασκευάσουμε :

  1.   ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ  ΤΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙΑ - ΨΩΜΑΚΙΑ  ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ :
  • Αφού    η  ζύμη  μας   φουσκώσει , την αδειάζουμε  σε καλά  αλευρωμένο   πάγκο  εργασιάς , την μοιράζουμε  σε  δύο  ίσα  κομμάτια    .
  • Παίρνουμε   το  ένα  κομμάτι  και  το  ανοίγουμε  φύλλο  πάχους  1  εκατ   και   φάρδους  50   φάρδος   και   υψος  22-26   εκατ  και  το    κόβουμε   απο το  φάρδος  σε  στενόμακρα  κομμάτια  φάδρος   10 εκατ  και  ύψος  22 -26  εκατ οπως  φαίνετε  στην φωτογραφία  ..
  • Τα  βουτηρώνουμε  με  το  λειωμένο   βούτηρο  και  με  μια  ουρά  από  μια  ξύλινη   κουτάλα  σημαδευύυμε  πατώντας  το  στην  μέση   του  φύλλου  μας  και  το  διπλώνουμε   στην  μέση . μεταφέρουμε σε    ταψί  που έχουμε    βάλει  λαδόκολλα   με  λίγη απόσταση  μεταξύ  τους  .     
  • Αφού τελειώσουμε   με  ολη  την  ζύμη  μας  ..  τα  αλείφουμε  με   λίγο  γάλα   και λάδι ,και  τα  τριπάμε  με ένα καλαμάκι  για  σουβλάκια συμμετρικά
  • Τα αφήνουμε   να   φουσκώσουν  για  15  λεπτά  και  σε  προθερμασμένο  φούρνο   στους  200   βαθμούς  τα  ψήνουμε   για 15- 20  λεπτά  περίπου   ανάλογα  το  φούρνο  μας


  • Πάντα  φτιάχνω  διπλή αλλά  και  τριπλή  δόση ..και  μόλις  κρυώσουν  τα  φυλάω  σε σακουλάκια  τροφίμων  τρία  -τρία    και  τα φυλάω στην κατάψυξη  και  όταν τα  χρειάζομαστε   τα   βγάζω και έρχονται   σε  θερμοκρασία  δωματίου και τα  γεμίζω  με  ότι υλικά  μας  αρέσουν !

Καλη  επιτυχία    και  απολαύστε  τες  !!

  • Έχει  και συνέχεια .. σε λίγες  μέρες  και  μια ακόμα  συνταγή    για  τσαντάκια -σαντουιστακια ..αυτή την  φορά  με   άλλα  υλικά... πάντα  αγνά  και  σπιτικά για  να ξέρουμε   τι ταΐζουμε  στα  παιδάκια  μας  αλλά και για  μας  τους  μεγάλους .

Μέχρι  τότε  μπείτε  στην κουζίνα σας  και  μαγειρέψτε -παίξτε με  τα ζυμαράκια  μαζί με τα παιδάκια  σας !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου