Σελίδες

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΛΟΥΚΟΥΜΟΨΩΜΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ


Προσθήκη λεζάντας




  Σε  μια  μετάθεση  που είχαμε με  την οικογένεια  μου  για  3 χρόνια  στο  Βέλγιο ..  εκεί συγκατοικούσαμε  στην  πολυκατοικία  με  μια  τούρκικη οικογένεια .. και  σε ένα   τσάι  που μας  κάλεσαν είχαν  ανάμεσα στα  εδέσματα  τους  και κρουασάν  γεμιστά  με  λουκούμι ήταν  πεντανόστιμα .. .. ψάχνωντας   στο ίντερνετ  βρήκα  εδώ   : http://sladkoisoleno.blogspot.gr/   πήρα  λοιπόν  την ιδέα  και έφτιαξα  και εγώ αυτό  το  γιορτινό  ψωμάκι  για  τις  ημέρες  των  Χριστουγέννων  και όχι  μόνο !   Πάμε   λοιπόν  να το φτιάξουμε   ..



ΥΛΙΚΑ:

600γρ  αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις 'η και  για  τσουρέκια
250ml  ζεστό γάλα
25 γρ   φρέσκια μαγιά  ή  1 φακελάκι  ξερή  μαγιά
 90  γρ  ζάχαρη καστανή
90γρ  μαλακό βούτυρο(εγώ  έβαλα  λάδι )
2 αυγά
μια  πρέζα  αλάτι
1  βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα  πορτοκάλι
1 κρόκο αυγού και  3-4   κουταλιές  γάλα  για το  τέλος
λουκούμι  με  άρωμα  τριαντάφυλλο και καρύδι
καρύδια  τριμμένα  για  το  τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ανακατεύουμε το γάλα με 1   κουταλιά  ζάχαρη και 2 κουταλιές  αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.Σε ένα  μπόλ  κοσκινίζουμε  το αλεύρι και  κάνουμε  μια  λακουβίτσα  και προσθέτουμε τα  υπόλοιπα  υλικά  μας  , και ζυμώνουμε  για 10 λεπτά   μια   μαλακή ζύμη και αφράτη  ζύμη .Αφήνουμε  σκεπασμένη  σε ζεστό μέρος μακριά  από κρύα  ρεύματα να διπλασιαστεί .Ε γω  την ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή όπου και εκεί  φούσκωσε  .
  •  Απλώνουμε  την   ζύμη  σε αλευρωμένο  πάγκο εργασίας και την ανοίγουμε  φύλλο με πάχος 0,50-cm και  με  φόρμα  κοπής  κόβουμε  κύκλους    8-  10  εκατ   .Τοποθετούμε  4  κύκλους τον ένα  δίπλα στο άλλο και στο   ένα άκρο τοποθετούμε δύο λουκούμια  ( αν  είναι  μεγάλα τα κόβουμε  στην  μέση)  και τυλίγουμε  το  λουλούδι  μας  όπως  φαίνεται  στις  φωτογραφίες  .

  •  Κόβουμε   με ένα κοφτερό μαχαίρι στην  μέση  τα λουλουδάκια  όπως   φαίνετε  στην φωτογράφια  πιο πάνω  και τα  τοποθετούμε  με την κομμένη  πλευρά  προς  τα κάτω  σε  ταψί  με λαδόκολλα 
  • Αφήνουμε   να φουσκώσουν  σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν  σε μέγεθος , και  τα  αλείφουμε  με τον διαλυμένο κρόκο αυγού  με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε  με  τριμμένο καρύδι  και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο 160 - 170 βαθμούς  ανάλογα  με τον  φόυρνο  μας!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου