Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ



Ψωμάκι ζεστό με τραγανή κόρα .. ίσα -ίσα  που πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία   το ένα καρβέλακι . Εφτιαξα διπλή δόση  ..το άλλο το κατασπάραξαν οι μικρές   .Πάμε να το  φτιάξουμε..... Εδώ  θα βρούμε και το βίντεο 
 

Η ζύμη μας μετά από 3 ώρες .....


ΥΛΙΚΑ :

 2 φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (290 γρ)

1 φλυτζάνι γεμάτο αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα (150 γρ)

1 και 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό  (350  ml)

1 κουταλάκι γλυκού ξερή μαγιά  

1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι  

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3  κουταλιές σούπας λάδι  

1/2  κουταλάκι σούπας μέλι ή ζάχαρη 

Αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα μαζί με για όλες τις χρήσεις για  τον πάγκο  

και θα χρειαστούμε ένα σκεύος- γάστρα  μαντεμένια  ή πυρέξ 


οι μεζύρες -κούπες και τα κουτάλια   που χρησιμοποιώ  σε όλες τις  ζύμες και τα γλυκά  μου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε   και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το μέλι   ή ζάχαρη, το ξύδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά . Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 20 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. 
  2. Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με λαδωμένα χέρια με λίγο καλαμποκέλαιο από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο ή βαμβακερή πετσέτα  (βαμβακερή  όχι πετσετέ  ) . Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι  . Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη διαφανή και με άλλη πετσέτα και   σκεπάζουμε τη ζύμη  με  μια  ακόμα πετσέτα  . Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε μέσα σκεπασμένο το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε το ψωμί να κάψει καλά. 
  3.   Βάζουμε ένα άδειο δοχείο ψησίματος στο φούρνο δέκα λεπτά πριν από το ψήσιμο και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό στην κατσαρόλα , με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό
  4. Έπειτα από 15 λεπτά το βγάζουμε από τον φούρνο και καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα .
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, το σκεπάζουμε ξανά και το βάζουμε στον φούρνο για 30-40  λεπτά . Το βγά­ζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον.  .
  6.  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε  το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να  το  κόψουμε  . 

Η συνταγή  είναι  από  εδώ  Πηγή
με  μερικές  δικές  μου αλλαγές  ..



Το ψωμάκι της φωτογραφίας είναι της φίλης Ελένη Τζομπανάκη  

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου