Σελίδες

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΛΑΓΑΝΑ ΤΗΣ ΒΑΝΑΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

 Κάθε  χρόνο θα φτιάξω  στην   κουζίνα  μου για  την Καθαρή  Δεύτερα και θα δοκιμασουμε  πολλές  συνταγές  με  λαγάνες , αγαπάμε  αυτό  το  ψωμάκι   πολύ .    Είπα  να δοκιμάσω  και την υπέροχη  συνταγή  της  φίλης Βάνας  από  το  FB  τη συνταγή   την   πήρα  από     εδώ  
Πάμε   να την  φτιάξουμε   ..

 




ΥΛΙΚΑ :
200γρ  αλεύρι χωριάτικο κίτρινο
 800γρ αλεύρι Μαλακό
 20γρ  αλάτι
 50γρ  ζάχαρη
 40γρ  μαγιά
50γρ  βούτυρο φυτικό  ή αν θέλετε λάδι ελιάς
50γρ  ταχίνι
650γρ νερό
Σουσάμι  και  μαυροκούκι  για πασπάλισμα


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο   κάδο   του  αρτοπαρασκευαστή   ή  του  μίξερ  ή   με το χέρι σε μια λεκάνη,και κάνουμε μια ζύμη μαλακιά  και απαλή   που να μην κολάει στα χέρια μας. Εδώ θα σας έλεγα και 2-3 λεπτά περισσότερο ζύμωμα   καλό  θα έκανε  στην  ζύμη .. όσο περισσσότερο  ζυμώνουμε   τόσο  πιο  καλά  ... 
  • Αφήνουμε το ζυμάρι σε μια λαδωμένη λεκάνη καλά  σκεπασμένη  με   διαφάνη  μεμβράνη  και  καθαρή  πετσέτα    να ξεκουραστεί για 40 λεπτά  μακριά  από  ρεύματα  και αμέσως μετά κόβουμε σε δύο κομμάτια ίσου   βάρους , τα πλάθουμε σε μπάλες   και τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν και να  διπλασιάσουν  τον   όγκο  τους για 45 λεπτά σκεπασμένα  με   διαφανή μεμβράνη και με  μια  καθαρή  πετσέτα σε   ζεστό   χώρο μακριά  από  ρεύματα .
  • Μετά το τελεύταιο φούσκωμα της  ζύμης   ανοίγουμε την κάθε μπάλα με τα χέρια, όπως  ανοίγουμε την πίτσα, πατώντας  αφού   πρώτα   λαδώσουμε  τα δαχτυλα μας ώστε να ανοίξει   η ζύμη  μας   σε  παχος ενος δαχτύλου, και τα τοποθετούμε σε ενα   τάψι, με  λαδόκολλα  .
  • Αλοίφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι  και   μαυροκούκι  όλη την επιφάνεια.Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά και  ψήνουμε σε προθερμσμένο  φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Στα πρώτα 20 λεπτά η θερμοκρασία είναι στα 220    και στα δεύτερα 20 λεπτα κατεβαζουμε   στους 190-200 βαθμούς, εξαρτάται   πάντα  απο τον φούρνο μας.
  • Αφού   ψηθούν  ψεκάζουμε με νερό και της  αφήνουμε σε  μια σχάρα να κρυώσουν  και στην συνέχεια  τις απολαύανουμε  με  τον υπέροχο   χαλβά  και  ελίτσες .

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου