Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΕΣ

Εμείς εδώ στο ''πλάθω ζυμαράκια  με  τα  δύο χεράκια "δεν φτιάχνουμε  μόνο ζυμαράκια  όπως   διαβάζετε  καιρό τώρα  στις  συνταγές  που  ανεβάζω,αγαπάμε  να φτιάχνουμε  και μαρμελάδες με  φρέσκα  φρούτα .
Μια από  αυτές  είναι η μαρμελάδα βερίκοκο και   η μαρμέλαδα φράουλα.
 Αυτή την φορά  ετοιμάσαμε  μαρμελάδα φράουλα..έπεται  η συνέχεια .. 
Καιρό τώρα  έβλεπα τα κασεδάκια  με  τις  φράουλες  στον πάγκο  της  λαικής,τις  αγόραζα ..τις   τρώγαμε  μέχρι  και την τελευταία   και  δεν κατάφερνα  να τις  ετοιμάσω,δεν είχα χρόνο  να  καθίσω να τις μαγειρέψω .
Σήμερα  όμως επιτέλους  την ετοίμασα..  και  την δοκιμάσαμε  μια  φέτα  φρέσκο  ζεστό  ψωμάκι  με   σταρένιο  αλεύρι και  σπιτικό κεφίρ  εδώ !!!!
Mμμμμμμμμμμμμμμμμμ  άρωμα  και γεύση, δεν  παίρναμε  τα  χέρια μας  από το  ψωμάκι  και  το  μπολάκι  με  την μαρμελάδα,την  τρώγαμε  με το κουτάλι  .
Θα δείτε  ότι  έχει  κομμάτια  μεγάλα  , έτσι  μας  αρέσει να την τρώμε την βάζουμε  σε σπιτικό  γιαούρτι  που φτιάχνω, στην φέτα  ψωμιού και  ακόμα  πάνω σε  γλυκάκι -παγωτό ,τσιζ κέικ που φτιάχνω ,την τρώμε  για  πρωινό, βραδινό, ακόμα  και  σε  μπισκοτάκια . Στα  υλικά  που  γράφω  έχω  μια   ποσότητα  ζάχαρης,εμείς πάντα  θα την  φτιάξουμε  με  πολύ πιο λίγη ζάχαρη .. 350 - 400 γρ /1κιλό 




ΥΛΙΚΑ :

1  και  1/2 κιλό  φράουλες
700-750 γρ  ζάχαρη  (ίσως  και περισσότερο  ανάλογα  πόσο  γλυκεία  την  θέλετε  και άγλυκες  είναι  οι φράουλες)
χυμό από  ένα  μέτριο λεμόνι
 1 βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα  λεμόνι 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Διαλέγουμε  τις ώριμες και  πιο  γερές φράουλες.Τις πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε το κοτσάνι
  • Τις αφήνουμε για 15 λεπτά σε μια λεκάνη με νερό ώστε να δούμε αν κάποια είναι κάπου χτυπημένη. Αν είναι, σε εκείνο το σημείο θα γίνει άσπρο.. 


  •  Κόβουμε τις φράουλες  στη μέση ,και  τις  αφήνουμε  σε  μια  τρυπωτή  κατσαρόλα  να  στραγγίξουν τα πολλά  νερά
  •  Μετράμε   με  την ζυγαριά  της  κουζίνας   ή   αν  δεν έχουμε  με ένα ποτήρι την ποσότητα που έχουμε   και ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη. Δηλαδή για 1 κιλό  φράουλες   500 γρ  ζ'αχαρη ή   κάθε  2  ποτήρια από  το φρούτο, θα χρειαστούμε 1 ποτήρι ζάχαρη.



  • Αφού  τις  πλένουμε  και τις  ζυγίσουμε πόσα γραμμάρια  ή  ποτήρια  είναι τις  τοποθετούμε σε  μια φαρδιά κατσαρόλα  φράουλες -ζάχαρη -φράουλες -ζάχαρη-φράουλες-ζάχαρη τις  αφήνουμε για  4-5 ώρες να  βγάλουν  τα ζουμιά τους και τις  βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας που και που με ξύλινη κουτάλα ή ένα  σύρμα  για 10 -15 λεπτά αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο με  ένα  κουτάλι όσο  βράζει  .
  • Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά, μπορούμε   με  την βοήθεια  της τρυπητή κουτάλας  ή   με  την  κουτάλα για  πουρέ  να  τις  βοηθήσουμε λίγο, δεν  θέλουμε να γίνουν τελείως  πολτός ,μας αρέσει να έχει  κομμάτια  η μαρμελάδα μας .Αν σας αρέσει ο πολτός  λιώστε  τες  .
  • Στη  συνέχεια 4-5 λεπτά πριν τη σβήσουμε ρίχνουμε 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού,θα  βοηθήσει  στην οξύτητα  της  μαρμελάδας  .
  • Για  να  είμαστε σίγουρη  ότι έχει  δέσει  η μαρμελάδα  μας, βάζουμε  στην κατάψυξη 1-2 πιατάκια να κρυώσουν για 2-3  λεπτά   βάζουμε  στην  συνέχεια  μια μεγάλη  κουταλιά  από την μαρμελάδα  και  την αφήνουμε   1-2 λεπτά  να κρυώσει   και  με  το κουτάλι ή το δάχτυλό μας ( προσοχή  μην κάψετε το δάχτυλό  σας )κάνουμε μια  γραμμή  μέσα  στην μαρμελάδα  όπως φαίνεται  στην παρακάτω φωτογραφία αν  δεν ενωθεί η μαρμελάδα ...  είναι  έτοιμη αν όχι την βράζουμε λίγο ακόμα  .

  •  Τη βάζουμε σε βαζάκια  που  πιο  πριν τα έχουμε βράσει  μαζί  με  τα  καπάκια  τους( πάντα  καινούργια  καπάκια  χρησιμοποιούμε ) σε  κατσαρόλα με  νερό  ή αποστειρώσει σε  ζεστό  φούρνο 150  βαθμών για 15 λεπτά και αφού τα γεμίσουμε τα σκουπίζουμε με  λίγο χαρτί κουζίνας τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να παγώσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου