Σελίδες

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΕΦΙΡ ΓΙΑ tost

 Αφράτο ψωμάκι  με σπιτικό κεφίρ,μπορείτε  να  το κάνετε  και  με   κεφίρ  του  εμπορίου  απο τα μάρκετ.
Τρώγετε ψημένο με  τυράκι και  γαλοπούλα  ....τοστάκια αγαπημένα και  με βουτυράκι  και  μαρμελάδα..όπως  θα  δείτε  εδώ   





 Ένα  ακόμα   αφράτο  και  πολύ  γευστικό  ψωμάκι με  2 είδη  αλευριού   για   τοστ .Πριν καιρό  φτιάξαμε ένα  ακόμα  υπέροχο  ψωμάκι για  τόστ  με  βούτυρο        εδώ
Πάμε   να το  φτιάξουμε  ... το  Ψωμί  σίκαλης  η συνταγή  είναι με λίγες  αλλαγές από   εδώ

ΥΛΙΚΑ :
2/3  κούπας ή   160   ml  χλιαρό  νερό     
1 και 1/2 κούπα κεφίρ  σε θερμοκρασία δωματίου
6 κουταλιές της σούπας λάδι σχεδόν  μισή  κούπα
1   και  1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1  κουταλιά της σούπας  ζάχαρη καστανή και 1 κουταλιά  σούπας  μέλι
 5 κούπες  για όλες χρήσεις αλεύρι  και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι [1 κούπα  140 γρ αλεύρι  ]
 ή   για  να το  κάνετε  σταρένιο θέλουμε 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2  κούπες σταρένιο  κίτρινο  αλεύρι για  ζυμώματα  .
 2  φακελάκια  ξερή στιγμιαία μαγιά  ή 50 γρ νωπή  μαγιά 
και λίγο γάλα για  το  τέλος 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ετοιμάζουμε σπιτικό  κεφί εδώ  όπως  εγώ  στην παρακάτω  φωτογραφία ή   αγοράζουμε από  το μάρκετ έτοιμο  του  εμπορίου  .


  • Σε ένα μικρό  μπολ διαλύουμε  στο νερό την  μαγιά  και  2-3  κουταλιές αλεύρι και  την  ζάχαρη. Αφήνουμε να  φουσκώσει 2-3 ώρες  ή και περισσότερο .
  •   Σε ένα μεγάλο  μπολ  ανακατεύουμε  το  κεφίρ, το  λάδι , το αλάτι  και  το μέλι . Προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι και  την  φουσκωμένη  μαγιά, ανακατεύοντας και ζυμώνουμε για 8-10  λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και απαλή η  ζύμη   μας .Η  ζύμη  μας  να  είναι   μαλακιά   .
  • . Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό  και   ελαφρώς λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε  το μπολ και αφήνουμε  τη ζύμη να αυξηθεί  να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρες, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας.
  • Εγω  το  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή .

  • Μεταφέρουμε  τη ζύμη σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια εργασίας ή  πάνω σε αλευρωμένη  λαδόκολλα ,της  δίνουμε  το   παρακάτω  σχήμα και  την τοποθετούμε   σε  βουτυρωμένη ή με  λαδόκολλα  αντικολλητική φόρμα  και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να είναι ακριβώς κάτω από το χείλος του ταψιού, 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας .

  •  Μπορούμε  να  βάλουμε  την  ζύμη να αυξηθεί ακόμη πιο αργά σε ένα δροσερό μέρος  της  κουζίνας   μας ,μην ανησυχείτε όμως , αυτό  το μεγάλο χρονικό  διάστημα  για  της  άνοδου  της  ζύμης μας, θα δώσει καλύτερη  γεύση στο  ψωμί  μας .

  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας στους  200  βαθμούς. Ψήνουμε το ψωμί για 25-35   λεπτά. Αφαιρούμε το ψωμί από το φούρνο και γυρίζουμε  την φόρμα  μας  επάνω σε σχάρα να κρυώσει  εντελώς και το κόβουμε  φέτες  αφού περάσουν 3-4 ώρες . .




Το  ψωμάκι  με  μαρμελάδα   φράουλα 
Το  ψωμάκι  με  μαρμελάδα   φράουλα 

Απολαύστε τοστάκια  με  σπιτικό δικό σας  ψωμάκι  !!

Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές
μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου