Σελίδες

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΤΣΕΠΑΚΙΑ-ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ


 


ΥΛΙΚΑ:






  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 1 φλιτζάνι κεφίρ  σε  θερμοκρασία δωματίου
  •  1/4  φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 
  •  1  αυγό   και  ένα κρόκο
  • 20 γρ  φρέσκια  μαγιά  ή  1φακελάκι  στιγμιαία μαγιά   7-9 γρ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (όχι πολύ γεμάτα) 
  •  1 κουταλάκι του γλυκού μέλι 
  • Αλεύρι για  όλες  τις  χρήσεις   εγώ χρησιμοποίησα   5 και  1/2   φλιτζάνια αλεύρι περίπου ανάλογα  το  μέγεθος  των αυγών  μας .
  • σκορδόλαδο (προαιρετικά ) ή  λάδι  για  το βουτύρωμα  τις    ζύμης 

  • 1  φλυτζάνι    αλεύρι    =140   γρ
    1  φλυτζάνι  για  υγρά :  νερό  ή   γάλα =240  ml
    ΓΙΑ ΤΟ ΤΈΛΟΣ :
    • 1 ασπράδι αυγού  (εγώ  δεν είχα  να  βάλω  άλλο  αυγό  και  τα  πέρασα  μόνο  με  γάλα )
    • 2 κουταλάκια του γλυκού νερού η   γάλα 
    • 1 πρέζα αλάτι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Στον  κάδο  του αρτοπαρασκευαστή  ή σε   ένα μπολ διαλύουμε  τη μαγιά   στο  ζεστό νερό  με  το μέλι , και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι   και  το κεφίρ  σε  θερμοκρασία  δωματίου και  το αυγό ,και τον κρόκο  χτυπημένα.
    •  Συνεχίζουμε και σταδιακά προσθέτουμε   λίγο  λίγο  το αλεύρι με το αλάτι, ζυμώνουμε  για  15 λεπτά έχοντας  μια  μαλακιά ζύμη  και  ελαφρά   να  κολλάει  στα  χέρια  μας  .
    • Την αφήνουμε   να  ξεκουραστεί  και να   διπλασιάσει τον  όγκο  της ,σε  ζεστό  περιβάλλον.
    •  Μετά από μια ώρα, μεταφέρουμε τη ζύμη σε  πάγκο εργασίας  με αλεύρι , μοιράζουμε  την ζύμη  σε 12-14  ίσα κομμάτια  90-100 γρ το καθένα  .
    • Πλάθουμε  την  ζύμη με τα  χέρια μας και τις  δίνουμε  το σχήμα  που βλέπουμε   στις  φωτογραφίες ή όποιο  σχέδιο  θέλουμε  εμείς και  τα βάζουμε στο ταψί, με λίγη απόσταση μεταξύ  τους 
     
    • Βουρτσίζουμε  την επιφάνεια με ασπράδι καλά χτυπημένο  με λίγο λίγο νερό και  λίγο αλάτι  ή με λίγο  λίγο    γάλα  και πασπαλίζουμε με  λίγο σουσάμι .
    • Και  σε  προθερμασμένο  φούρνο  τα  ψήνουμε  στους 200 βαθμούς  για  20-30   λεπτά   μέχρι  να πάρουν  ένα  ωραίο  χρυσό  χρώμα  
                                    Και  απολαύστε  τα    όποια   γεύση   εσείς θέλετε.. ,,, εμείς  όπως  βλέπετε  τα  δοκιμάσαμε   και  με  μερέντα  αλλά  και με  τυριά  -ντομάτα- μαρούλι....

     
                                                                                   ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ  ΤΑ .
    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου