Σελίδες

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΜΑΛΑΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




                        Δεν ξέρω για σας αλλά με αυτή την ζέστη δεν έχω κέφι ούτε για ζυμαράκια , ούτε για να ανάψω φούρνο , αλλά έκανα μια προσπάθεια σήμερα  σε κάτι πολύ εύκολο και γρήγορο ..έφτιαξα μαλακά ψωμάκια και μαρμελάδες ροδάκινο και βερύκοκο εδώ ... για τις απογευματινές λίγούρες μετά το μπάνιο στην θάλασσα ... οι μικρές μου πεινάνε πολύ μετά  και  έπρεπε  να  φτιάξω  .. Ετοίμασα   λοιπόν  τριπλή δόση και τα αποθήκευσα σε σακουλάκια ζιπ -λόκ ,και τα έβαλα στην καταψυξη ... κοπιάστεεε είναι τέλεια.. δείτε τι ίνες έχουν μέσα  τα ψωμάκια... σαν τσουρέκια...  Εβαλα  το αγαπημένο  μου  κεφί  πολυ φτιάχνω  δεν είχα  να  βάλω πιο πολύ  μου το  ξόξεψαν  οι  μικρές ..και  έβαλα  και γάλα , εσάς   αν σας  φοβίζει  το κεφίρ ,,βάλτε μονο  γάλα   θα  έχετε  και πάλι  πολυ καλό αποτέλεσμα ...

ΥΛΙΚΑ: 

 440 γρ  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις .(εγώ  έβαλα  αλεύρι για  τσουρέκια που είχα  στο  ντουλάπι  μου και συμλήρωσα  και  με  αλεύρι για όλες τις χρήσεις   και λίγο παραπάνω   (65 γραμμάρια έως 110 γραμμάρια )ανάλογα   το  αλεύρι  και  το  μέγεθος  του αυγού .
Γάλα χλιαρό 360 ml   (εγώ  έβαλα    160 ml  γάλα  και  200ml   κεφίρ σπιτικό   δικό  μου  σε  θερμοκρασία  δωματίου )
1 μεγάλο αυγό 
 Βούτυρο λιωμένο 60 γρ (4 κουταλιές της σούπας)
 2 κουταλιές της σούπας  Ζάχαρη
1 φάκελάκι  ξηρή μαγιά ή 25 γρ  νωπή μαγιά 

1-1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι  
      1 κρόκο  αυγού  χτυπημένο   με 2 κουταλιές της σούπας νερό  ή  γάλα 
    σουσάμι ή  παπαρουνόσπορο 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  όπως    πάντα  τον   εμπιστεύομαι   απόλυτα  για  το  ζύμωμα   πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια   μου. 
    • .Βαζουμε  στο  κάδο  του   το γάλα , τη ζάχαρη,  την  μαγιά στη συνέχεια πρόσθετουμε  και  αφήνουμε  λόγο  να   φουσκώσει στην συνέχεια  προσθέτουμε  και  το αυγο   σε  θερμοκρασία δωματίου  ,το  κοσκινισμένο αλεύρι  λίγο  λίγο  και  άφηνουμε  για  το τέλος   το κεφίρ  ,  βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε   πρόγραμμα  ζυμώματατος και   προσθέτουμε   και  το  λιωμένο  κρεμώδες  βούτηρο  ..( εγώ  αυτη  την  φορά   δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που  ζητούσε  η συνταγή  και  έβαλα   40 γρ   βούτηρο  και   20  ml  λάδι   ελιάς )   προσθέτουμε   και  το  αλατι  και το υπόλοιτο  αλεύρι  λίγο  λίγο και έχουμε   μια πολύ αφράτη  και   μαλακιά  και  απαλή ζυμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια  μας . 
    •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου  το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα  διαρκεί  15  λεπτά . και  το  ζύμωσα  δύο  φορές σύνολο   30  λεπτά .  

    •  Αν το  ζυμώσουμε   με  τα χέρια  μας    η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε  τη μαγιά με το  150ml γάλα, αφήνουμε  για  10 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά  και  στην  συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και  το αυγό ,
       το κεφίρ   και ανακατεύουμε και   σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος  το  λιωμένο  βούτηρο ,και  ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ  ώρα   μπορούμε   και αντέχουν φυσικά  τα χεράκια μας . 
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε    να   ξεκουραστεί  για  1 σχεδόν   ώρα    σε   ζεστό   μέρος  ή   σε φούρνο  που τον  έχουμε   ανάψει στους   40 -50  βαθμούς  για  15λεπτα  και  τον εχουμε  σβήσει  ..

    •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12   κομμάτια από περίπου  100  γραμμάρια το καθένα. Της   δίνουμε   σχήμα  με  τα   χέρια- παλάμες κουνόντας  την κυκλικά   πάνω  στον  πάγκο  της  κούζίνας , ή ανοίγουμε  με τον πλάστη  την ζύμη  σε πιτούλες και μετά τις  μαζέυουμε σε   ρολό  και τα βάζουμε σε ταψί   για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος
    • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 50 -60  λεπτά). 
    •  Αν θέλουμε    για  το  τέλος  βουρτσίζουμε με  ένα  πινέλο τον κρόκο  και   λίγο   γάλα   και  ρίχνουμε  σουσάμι   
    •  Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους   κελσίου  ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου περίπου  15-18    λεπτά, σε φούρνο με αντιστασεις μέχρι να  ροδίσουν ελαφρά
    •  Μόλις   τα  βγάλουμε  από  το  φούρνο μας   τα  σκεπάζουμε με  μια καθαρή πετσέτα, θα  τα βοηθήσει να κρατηθούν    μαλακά 

     
     
     
                                               Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

                              Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια  για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
     

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου