Σελίδες

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΑΛΑΚΑ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ






Μεγάλωσα μέσα στους αμπελώνες των γονειών μου,μικρούλα τα καλοκαίρια στις καλοκαίρινες διακοπές μας πηγαίναμε μαζί με τους γονείς μου και βοηθάγαμε και εμείς μαζί με την αδερφή  μου όσο μπορούσαμε στις εργασίες του .
Όταν πια τελείωνε το καλοκαίρι και στην θέση του έρχονταν το φθινόπωρο και αρχίζαμε τον τρύγο ( θέρος τρύγος  πόλεμος έλεγε ο μπαμπάς μου και ακόμα μας το λέει..κάθε χρόνο..) και τελείωνε το μάζεμα των σταφυλιών σειρά είχε τότε και το πάτημα των σταφυλιών, που θα γίνει ένα υπέροχο κρασί  που θα συνόδευε τα Κυριακάτικα τραπέζια μας αλλά και τα  γιορτινά τραπέζια της οικογένειας μας .
Αυτό ακόμα  γίνετε και τώρα πια  που μεγαλώσαμε και έχουμε φτιάξει και εμείς τις δικές μας οικογένειες μαζί έχουμε και τα  παιδιά μας ..η Βέρα μου , η Δήμητρα μου , η κόρη η Μάρω  και η μικρή Στελλίτσα μου βοηθάνε στο πάτημα των σταφυλιών όσο μπορούν.
Γίνετε μια μικρή γιορτή με φαγητό κρασί της προηγούμενη χρονιάς και πολυ τραγούδι και γιατί όχι και χορό στην αυλή  του σπιτιού της αδερφής μου σήμερα  .. οι γονείς  μο μεγάλοι δεν ασχολούνται πια κουράστηκαν .
Η μαμά μου μάζευε μούστο από την κάνουλα της στέρνας (μια πλαστική δεξαμενή για συλλογή συνήθως νερού της βροχής )σε  καθαρούς κουβάδες και από εκεί το έβαζε σε καθαρές κατσαρόλες ή σε ένα μεγάλο καζάνι με φωτιά,τον έβραζε με καθαρή στάχτη και τον περνούσε από λεπτές σίτες να φύγουν τα κατακάθια και τον μοίραζε σε καθαρά μπουκάλια και τον φύλαγε στον καταψύκτη ή έφτιαχνε πετιμέζι και το φύλαγε καλά κλεισμένο σε μπουκάλια και όταν τα χρειάζονταν τα έβγαζε και μας έφτιαχνε τα μυρωδάτα της μουστοκούλουρα από τη μυρωδιά τους καταλαβαίναμε με την αδερφή μου ότι ήρθε το φθινόπωρο και μαζί του θα έρθει και το άνοιγμα του σχολείου και τα  πρώτα φθινοπωρινά κρύα.
Tώρα  πια  οι  γονείς  μου μεγάλωσαν και  κουράστικαν , δεν μπορούν πλέον να  κάνουν  όλες  τις  παραπάνω  εργασίες  για  το πάτημα, και  το  μάζεμα  του  μούστου ,όλα  αυτές  τις  εργασίες τις  κάνει  η αδερφούλα  μου με τον άντρα  της  και  βοηθάμε  και εγώ  με  τον άντρα  μου  όσο  μπορούμε  .
 Ο μούστος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α,βιταμίνη C και σύμπλεγμα βιταμινών Β, ενώ περιέχει και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο,ο φώσφορος, το κάλιο και ο σίδηρος.
Αν τα κάνετε τα μουστοκούλουρα με πετιμέζι θα έχετε και το χρώμα.
Την βάζω όπως ακριβώς μου την  έδωσε η μεγάλη και αγαπημένη  αδερφούλα μου που της την έδωσε μια φίλη της από την Σμύρνη 
Ευχαριστώ αδερφούλα  μου γίνονται υπέροχα!!!!!!!!

KΑΘΑΡΙΣΜΑ ΜΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ 

ΥΛΙΚΑ :
  • 2-3 κουταλιές στάχτης (καλό είναι να την κοσκινίσουμε )  
  • 2 λίτρα φρέσκου μούστο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε τη στάχτη σε τούλι και το δένουμε σφιχτά δημιουργώντας ένα πουγκάκι. Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο το μούστο μαζί με το σακουλάκι της στάχτης σε μέτρια φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που στην επιφάνεια υπάρχει αφρός. Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα (τουλάχιστον πρέπει να πάρει 6-7 βράσεις) και κάποια στιγμή ο μούστος σταματά να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα (λούνι την λέει  η μαμά  μου )στην επιφάνεια.
  • Στη φάση αυτή πετάμε το πουγκάκι με τη στάχτη και κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κατασταλάξει για αρκετές ώρες
  •  Τον μεταγγίζουμε με προσοχή σε άλλο σκεύος και πετάτε τα κατακάθια (λούνι ). 
  • Αυτή η διαδικασία λέγεται καθάρισμα του μούστου, οι παλιές το λένε και κόψιμο και στις λαϊκές αγορές αυτή την εποχή κάποιοι πουλάνε κομμένο μούστο.
  • Τον καθαρό μούστο μπορούμε να τον φυλάξουμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες ή στην κατάψυξη για μήνες και να φτιάξουμε με αυτόν μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα. 
  • Αν όμως συνεχίσουμε να τον σιγοβράζουμε αυτός θα πυκνώνει και θα σκουραίνει μέχρι που στο τέλος θα πάρουμε ένα πηχτό σκούρο σιρόπι που είναι το πετιμέζι. Αυτό διατηρείται για χρόνια σε βάζο εκτός ψυγείου και είναι ένα καταπληκτικό προϊόν ισάξιο του μελιού.
Kαι μετά από τοσο καιρό ξανά με καινούρια συνταγή , χάλασε  η φωτογραφική μου μηχανή και τελικά είπα να φωτογραφίσω τα ζυμαράκια μου με το κινητό ,δεν είμαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα .Μέχρι να πάρω δωράκι στον εαυτό μου μια  καινούργια θα σας δέιχνω τις συνταγούλες  μου από το κινητό μου .

 Ο Κάμπος , τα σταφύλια στο αμπέλι ,πως γίνετε ο μούστος ....και  φυσικά  τα  μεζεδακια  μας  ..
 Η διαδικασία...το πάτημα... των σταφυλιων ..πώς γίνετε ο μούστος ....που  αργότερα  θα  γίνει ένα υπέροχο   κρασί .....

 Τ0 ποτύρι που χρησιμοποιώ  είναι 250 ml 
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 και 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο ανακατεμένο με καλαμποκέλαιο (επειδή είναι ελαφρύτερο)
  • 1 και 1/2 ποτήρι μούστο ή πετιμέζι (εγώ έβαλα 1 ποτήρι μούστο και 1/2 ποτήρι πετιμέζι τα ανακάτεψα μαζί να ενωθούν )
  • 1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη καστανή
  • 1  φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ)
  • 3 κουταλάκια γλυκού σόδα 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • μια πρέζα αλάτι 
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κιλό και 200-300 γρ αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις 
  • 1 ποτύρι καρύδια τριμμένα (προαιρετικά ) αγαπάω πολύ τα  καρύδια .
  • σουσάμι για  το τέλος   
Σημείωση  το ποτήρι που χρησιμοποιώ είναι  250 ml
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
  • Μπαίνουμε  στην κουζίνα μας αρχίζουμε  λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα, ρίχνουμε  σε ένα μεγάλο μπολ  το μούστο  πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, και γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ ,με προσοχή μπορεί  να  φουσκώσει και να μας χυθεί  και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη .
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε λίγο- λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά, ελαστική και λιπαρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας, δεν την παιδεύουμε πολύ γιατί η ζύμη θα μας  βγάλει  το λάδι .
  •  Αφήνουμε  την ζύμη να ξεκουραστεί για  30-40  λεπτά  
  • Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180°C.
  •  Την κόβουμε  σε κομμάτια
    και την ζυγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 40- 50 γρ. και τα πλάθουμε  σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου ή και μικρές πλεξουδίτσες
  • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
    Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
    Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15--17 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα, όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε  μούστο, η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώστε μόνο τα χεράκια σας και πλάστε τα!!!
  •  Προσοχή: εάν δεν έχουμε μούστο και έχουμε πετιμέζι βάζουμε μισό ποτήρι πετιμέζι και γεμίζουμε το υπόλοιπο με νερό ή  μούστο . Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα υλικό και προχωράμε στη συνταγή έχοντας πλέον 1 και 1/2  ποτήρι μούστο.
  • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτί για μπισκότα ή μπολ καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασία
  • Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με το αγαπημένο μας ρόφημα ή με έναν καφέ  ή  ένα ποτήρι δροσερό γάλα !!!
 
 



Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου