Σελίδες

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ





           Τα χριστουγέννα αλλά και τη εβδομάδα της Τυρινής , το πάσχα και όχι  μόνο η μαμά  μου μας  έφτιαχνε  γαλατόπιτα .
Γαλατόπιτα ‘ξεσκέπαστη’, δηλαδή έχει μόνο φύλλα στον πάτο. Τέσσερα λεπτά φύλλα φτιάγμένα από τα χέρια  της  μαμά  μου . Όταν θέλαμε γαλατόπιτα να μας ετοιμάσει εκείνη μας ρώταγε με  φύλλα ή ξεσκέπαστη ?
"Την ξεσκέπαστη .. με  τα  λίγα  φύλλα  μην παιδεύσαι και κουράζεσαι  μαμά"..

 ΥΛΙΚΑ: Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα: χρησιμοποιούμε το  μισό ζυμάρι για  τα φύλλα μας και το άλλο  το βάζουμε σε  σακουλάκι τροφίμων ζιπ-λοκ  και στην καταψυξη μέχρι  την επόμενη φορά  που θα  φτιάξουμε  την επόμενη ξεσκέπαστη  γαλατόπιτα ...δηλ  την επόμενη εβδομάδατην βγάζετε από τον καταψήκτη στην συντήρηση να  ξεπαγώσει και την αφήνετε  μετά σε  θερμοκρασία δωματίου ωσπου να ετοιμάσετε  την κρέμα  ..όπως  καταλαβάινετε  μια φορά  την βδομάδα  θα  μπει στο  τραπέζι μας ..ή αν θέλετε  βάλτε  τα μισά υλικά 
  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι 
  • 2 κουταλιές σούπας  τσικουδιά  ή  ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκου αλάτι 
  • 300 ml  χλιαρό νερό ίσως  πάρει  και λίγο παραπάνω  ..ανάλογα το αλεύρι μας .
  • μια  πέζα  ζάχαρη
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 8  μπαλάκια. Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας.
Για την κρέμα:
  • 1και 1/2  λίτρο αγελάδινό  γάλα φρέσκο 
  • 3 αυγά  μέγάλα 
  •  2 βανίλιες 
  • 7-9 κουταλιες σούπας  ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας 
  • 7 κουταλιες σούπας  γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις) 
  • 3 κουταλιες σούπας  γεμάτες κορν-φλάουρ (μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα  η μαμά  μου δεν το έβαζε )
  • 1 και 1/2  κουταλιές  σούπας  γεμάτη βούτυρο
  • 1 καλή  πρέζα αλάτι 
  • λίγο ξύσμα  λεμόνι  (μου αρέσει να το προσθέτο στην κρέμα ..η μαμά  μου δεν το έβαζε )
Για την γέμιση των φύλλων:  
  • 50 γρ καστανή  ζάχαρη για πασπάλισμα 
  • κανέλα
  • κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο (προαιτετικά)
  • μισή κούπα καρύδι τριμμένο ελαφρά στο μούλτι 
  • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
  • 30 γρ  βούτηρο για  το ράντισμα  πριν το ψήσιμο και 
  • 1 αυγό χτυπημένο με  λίγο λαδάκι για το τέλος .
  • καστανή ζάχαρη και κανέλα για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Για την κρέμα:  Βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι κοσκινισμένο και το κορν-φλάουρ, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. 
  • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τις βανίλιες και τα αυγά,  το ξύσμα  και απλά ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να  κρυώσει ανακατεύοντας  της συνέχεια, να μην πιάσει κρούστα,και την σκεπάζουμε  με  διάφανη μεμβράνη  .
  • Για το φύλλο :
    Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του αρτοπαρασκεύαστή  ή σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τέλος λίγο χλιαρό το νερό το προσθέτουμε όμως σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης.
    Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
    Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6-8 μπαλάκια. Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια  διάφανη μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας.
  •  Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
  • Λαδώνουμε το ταψάκι μας  Νο 34-36 ή πιομικρό αν την  θέλετε  πιο χοντρή (έμενα μου έγινε λίγο  λεπτούλα λόγου οτι δεν είχα  περισότερο γάλα και  βαρέθηκα  να  ξαναπαώ μάρκετ )και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα  φύλλα  μας  .


  • Πρώτα ανοίγουμε το πρώτο μας  φύλλο, το απλώνουμε  στο ταψί  και συνεχίζουμε  με το  δεύτερο και το τρίτο πάντα  όμως  τα λάδωνουμε .
  • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη  και τα τριμμένα καρύδια.
  • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα , ρίχνουμε την κρέμα και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  • Με το φύλλο που περισσεύει στην άκρη του ταψιού φτιάχνουμε τον ‘κόθρο’,  διπλώνοντας το φύλλο προς τα μέσα
  • Αν πάλι θέλουμε μπορούμε να  γεμίσουμε με λίγο από το μίγμα την γέμισης για τα φύλλα, τα τυλίγουμε λίγο και σχηματίζουμε τον κόθρο στην άκρη του ταψιού.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο τον κόθρο και το υπόλοιπο το ρίχνουμε πάνω από την κρέμα, όπως και το αυγό χτυπημένο ελαφρά και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη  και κανέλα .

  • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

  • Και καλή μας όρεξη ..  



     
    Ως την επόμενη φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!
     


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου