Σελίδες

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ME TAXINI KAI ΧΑΛΒΑ




 


.
Nηστεία..και η μισή οικογένεια  νηστεύει...  ο χαλβάς είναι αγαπημένος  όλων  μας . Αποφάσισα  να  ετοιμάσω την αγαπημένη ζύμη μου πάλι ...και να κάνω  κριτσινάκια χωρίς γέμιση που ήθελαν  τα  κοριτσάκια  μου .Μου ήρθε η ιδέα  να κάνω και μερικά  με  γεμιση ,χαλβά  και μερικά  με ελιές .
Είναι  η ζύμη  από τα  κουλούρια  Θεσσαλονίκης εδώ  , θα την βρούμε και  τα έκανα μικρά κριτσινάκια (μπαμπάτσικα  μου  βγηκαν  γιατί  βιαζόμουνα )και  τα  γέμισα αυτή  την φορά με χαλβά  και σοκολάτα  κουβερτούρα
 Κάνω πάντα  διπλή ή τριπλή  δόση  ... η μια  δεν μας  φτάνει, πιστέψτε  με 


ΥΛΙΚΑ:
1 φακελάκι  ξερή  μαγιά ή  25 νωπή  μαγιά
2 κουταλιές της σούπας  γεμάτες  μέλι
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό 
1/4 φλιτζανιού ταχίνι (60 γρ  )
2 κουταλιές  της  σούπας  λάδι
3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 και  1/2 φλυτζάνια αλεύρι περίπου( ρίχνουμε λίγο-λίγο το  αλεύρι όχι  όλο  μαζί )
χαλβά με κακάο  ή όποια γεύση σας  αρέσει  και  σταγόνες  σοκολάτας κουβερτούρας ή   τριμμένη κουβερτούρα   που έβαλα εγώ

ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  : 

 4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι  διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό(αν δεν μπορείτε να βρείτε  να το  αντικαταστήσει με 1 κουταλιά της σούπας μέλι)   
1 και 1/2  φλιτζάνι σουσάμι λευκό
1/4 φλιτζάνι μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους
  
1 φλιτζάνι αλεύρι   = 140 γρ
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μέλι, μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε  και αφήνουμε το μείγμα  σε ηρεμία για 15 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε  το ταχίνι, το αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι και να αρχίσει το ζύμωμα με τα χέρια σας ή  στον  αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια  μαλακή και ελαστική, ζύμη που  δεν κολλάει  στα  χέρια  μας , προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, εάν είναι αναγκαίο.
  •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε  με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο (ο χρόνος που πρέπει  να  φουσκώσει  η ζύμη  μας είναι μια ώρα και ένα μισή ). 
  • Προθερμαίνουμε  το  Φούρνο  μας στους  175-180  βαθμούς.  Όταν αυξηθεί η  ζύμη  μας  την τοποθετούμε  σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας  την κάνουμε ένα  ζυμαρένιο  φραντζολάκι  με  ένα  μαχαίρι  και  την κόβουμε τη  ζύμη μας σε κομμάτια,σ το μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 35 -45 γρ  και το καθένα το διαμορφώνουμε  σε μια μπάλα,  και  το πλάθουμε  σε κριτσίνι με τα  χέρια περίπου 11-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
  •  Εγώ έκανα  τα σχέδιο στις  φωτογραφίες  που βλέπετε τα είδα  στο ίντερνετ  και  μου άρεσαν  σαν ιδέα 
    Κόβουμε  στο μισό, αν  τα θέλουμε  πιο  μικρά και  τα  περνάμε μέσα  απο  το γλυκό σιρόπι- πετριμέζι .Τοποθετούμε  σε ένα ταψί καλύμενο ένα χαρτί  ψησίματος και ψήνουμε  για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν  και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους . 
  • Προσέξτε όμως  να  κλέινετε  καλά  τα  ρολάκια .. και  να βάζετε  την ένωση  από κάτω ..  γιατί  βγαίνει  η γέμιση  καθώς ψήνονται .
  • Αφαιρούμε  από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
  • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους  αν προλάβουν  να  μείνουν ..  σε  μας  δεν  μένουν  ...

 







Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ



 




 Ακαταμάχητες  σοκολατένιες  καρδιές  για  την  ημέρα  του αγίου Βαλεντίνου και  όχι  μόνο .. ένα  κέρασμα για  όλες τις  ώρες .Χρειάζονται  μόλις  20-30  λεπτά  για  τις ετοιμάσουμε
Εμείς  στην οικογένεια  μου δεν  μπορούμε  να  πάρουμε  τα  χέρια  μας  από αυτά  τα  σοκολάτακια  .Εύκολα , γρήγορα  και χωρίς  ψήσιμο ..  με  τα υλικά  του  κορμού-σαλάμι .
  φτιάξετα  και απολαύστε τα
ΥΛΙΚΑ:
  • 300 μπισκότα  πτι μπέρ (1 και 1/2  πακέτα)
  • 125 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
  • 40 γρ ακάο
  • 50 γρ ζάχαρη άχνη (αν τα θέλετε γλυκά )εγώ δεν έβαλα καθόλου άχνη 
  •  100 ml φρέσκο ​​γάλα ΄
  •  3/4  φλιτζάνι αλεσμένα καρύδια ή ότι άλλο  ξηρό καρπό σας αρέσει .Εγώ έβαλα  ένα  μείγμα με ότι είχα. ( Η μεζούρα  έχει χωρητικότητα 250 ml. 
  • 1 βανίλια με  άρωμα κανέλα 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
  • μια πρέζα αλάτι
  • 2 κουτάλια  σούπας κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας
  • 150 γραμμάρια σοκολάτας μαύρης σοκολάτας 
  • καρύδια για διακόσμηση ή  ζαχαρωτές καρδούλες
  •  200 γρ σοκολάτα για  το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Τρίβουμε τα μπισκότα με ένα μπλέντερ και τα ρίχνουμε  σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο αγελάδας  σε  μπεν μαρί  ή σε  φούρνο  μικροκυμάτων αφού το  έχουμε  κόψει σε κομμάτια. Προσθέτουμε αφού έχει κρυώσει στο μπολ με τα μπισκότα 
  3. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και τα αλεσμένα καρύδια και το κονίακ .Προσθέτουμε και κακάο στα υλικά του μπολ
  4. Προσθέτουμε και το φρέσκο ​​γάλα. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο ή να προσθέσουμε λίγο ακόμα,και στην συνέχεια  και την σοκολάτα  που λιώσαμε σε  μπέν μαρί
  5. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να αναμειχθούν όλα τα προϊόντα. Θα έχουμε  ένα πολύ νόστιμο μείγμα κακάο.  Μπορούμε  να δοκιμάσουμε αλλά μην το φάτε! χα  χα χα ...εμείς το φάγαμε  με  το κουτάλι ..όχι  εγώ  τα  κοριτσάκια  μου φυσικά ευτυχώς  που έκανα 2  δόσεις ..
  6. Από εδώ και στο εξής, αρχίζει το διασκεδαστικό μέρος. Σχηματίζοντας το γλυκό. Για να το κάνουμε αυτό, τοποθετούμε  σε ένα  πυρέξ-ή ταψί αντικολλητικό χαρτί .  
  7. Απλώνουμε το μείγμα σοκολάτας πάνω στο  χαρτί με την βοήθεια μιας μαρίζ . Είναι εύκολο.  Με μια μικρή σπάτουλα..σχεδόν πάχος 2 εκατ.
  8.  Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες και με  κουπάτ καρδιές σοκολάτας και τις τοποθετείτε για 1-2  ώρες στο ψυγείο.
  9. Λίγο πριν αφαιρέσουμε τις καρδιές από το ψυγείο, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί . Βυθίζουμε το κάτω μέρος, κάθε καρδιάς που είναι πιο λείο στη χλιαρή λιωμένη σοκολάτα. Βυθίστε το μέρος που ήταν στο χαρτί επειδή είναι ομαλό και όμορφο. Ενώ η σοκολάτα είναι ακόμα ζεστή, διακοσμήστε καρύδια τριμμένα ή ζαχαρωτά σε σχήμα καρδιάς . Εργαζόμαστε καθαρά και γρήγορα. Περιμένουμε μια ώρα και μπορούμε να δοκιμάσουμε Αποθηκεύουμε  τις καρδιές σοκολάτας στο ψυγείο.






 




Εδώ είναι μια άλλη συνταγή για σοκολάτα ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ-ΜΩΣΑΙΚΟ 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ ΤΡΟΥΦΕΣ







Ακαταμάχητες  σοκολατένιες  τρούφες   για  την  ημέρα  του αγίου Βαλεντίνου και  όχι  μόνο ..ένα  κέρασμα για όλες τις ώρες .
Εμείς στην οικογένεια  μου δεν  μπορούμε  να  πάρουμε  τα  χέρια  μας  από αυτά  τα  σοκολάτακια  .Εύκολα ,γρήγορα και χωρίς  ψήσιμο ..
φτιάξετα  και απολαύστε τα

ΥΛΙΚΑ:
  • 200 μπισκότα πτι μπέρ ( 1 πακέτο )
  • 80 γρ βούτυρο αγελάδας
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη(εγώ έβαλα λιγότερο εσείς αν θελετε βάλτε όλη την ποσότητα )
  • 2 κουταλιές κακάο
  •   100 ml φρέσκο ​​γάλα
  •   1/2 φλιτζάνι αλεσμένα καρύδια ή ότι άλλο ξηρό καρπό σας  αρέσει .Εγώ έβαλα  ένα  μίγμα με ότι είχα , (η μεζούρα έχει χωρητικότητα 250 ml. 
  • 1 βανίλια με άρωμα κανέλα 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
  • μια πρέζα αλάτι
  • 125 γρ σοκολάτας μαύρης σοκολάτας 
  • καρύδια για διακόσμηση ή αμύγδαλα ή τρούφα σοκολάτα ή χρωματιστή τρούφα για  το τέλος
  • 2 κουτάλια της σούπας κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Τρίβουμε τα μπισκότα με τα χέρια  μας σε κομμάτια και τα ρίχνουμε  σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ  .
  2. Λίωνουμε το βούτυρο αγελάδας σε μπεν μαρί  ή σε  φούρνο μικροκυμάτων αφού το  έχουμε  κόψει σε κομμάτια. Προσθέτουμε αφού έχει κρυώσει στο μπολ μετα μπισκότα 
  3. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και τα αλεσμένα καρύδια και το κονίακ.Προσθέτουμε και κακάο στα υλικά του μπολ
  4. Προσθέτουμε και το φρέσκο ​​γάλα και την σοκολάτα που την λιώσαμε σε μπέν μαρί  Μπορεί να μην χρειαστεί  ολόκληρο το γάλα ή να προσθέσουμε λίγο ακόμα.
  5. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να αναμειχθούν όλα τα προϊόντα,σαν το μείγμα του κιμά. Θα έχουμε ένα πολύ νόστιμο σοκολατένιο μίγμα. Μπορούμε να δοκιμάσουμε αλλά μην το φάτε! χα  χα χα ...έμεις το φάγαμε με το κουτάλι ..όχι  εγώ τα κοριτσάκια μου φυσικά ευτιχώς που έκανα 2 δόσεις ..
  6.  Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.Από εδώ και στο εξής, αρχίζει το διασκεδαστικό μέρος. Σχηματίζοντας το γλυκό. Παίρνουμε με το κουτάλι το μείγμα μας και το ζυγίζουμε 30-40 γρ του δίνουμε στρόγγυλο σχήμα βουτώντας τα χέρια  μας σε νερό ή σε λίγο καλαμποκέλαιοή κονιάκ και τα ρολάρουμε  τις τρούφες μέσα σε τρούφα σοκολάτας ή ξηρούς  καρπούς
                             Αποθηκεύουμε τις τρούφες στο ψυγείο για  μια  βδομάδα, αν προλάβουν  φυσικά  να μείνουν .
 



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ water roux/ tangzhong






Καρδούλες ψωμάκια  με  σταγόνες  σοκολάτας  για να  γλυκάνουμε  τον  Βαλεντίνο  μας  αλλά  και όλη την οικογένεια μας
Το water roux  επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 5 μέρη νερό και 1 αλέυρι
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί για να μείνει φρέσκο , μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε  τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το  Roux νερό  σε συνταγές  για  το  ψωμάκι μας  και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 9 ΨΩΜΑΚΙΑ 

Για το Water Roux
30 γρ αλεύρι 
150 γρ νερό 

Για τη ζύμη
480 γρ αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
200 γάλα
7 γρ μαγιά ξερή  ή 25 γρ νωπή 
80-90  γρ ζάχαρη ανάλογα  πόσο  γλυκό  το θέλετε 
50 γρ μαλακό βούτυρο σε  θερμοκρασία δωματίου 
1 κουτάλι της σούπας ιμβερτοζάχαρη εδώ
10 γρ αλάτι 
1/4 κουτάλι του γλυκού κανέλα
1 βανίλια -ζάχαρη με  άρωμα  κανέλα 
120 γρ  σταγόνες  σοκολάτας κουβερτούρας  ή σοκολάτας  γάλακτος   που τις  έχουμε ξεχάσει  για 7-8  ώρες  στην κατάψυξη να  παγώσουν
   

  EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Water Roux:
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι  και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε για 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν  έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή  φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή  της  μαγιονέζας .   Προσέξτε μην σας  κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε  να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή  το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε  με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε  λίγο περισσότερο.



ΖΥΜΗ:
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή , προσθέτουμε την μαγιά  που την έχουμε  διαλύσει  με  3 κουταλιές  αλεύρι πιο πριν και αφήνουμε φουσκώσει  (δείγμα ότι  η μαγιά  έχει ενεργοποιηθεί ) με το μισό γάλα 100 ml, τοWater Roux ,τη ζάχαρη, την ιμβερτοζάχαρη και όλο το υπόλοιπο γάλα κρατάμε λίγο .
  •  Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζεται το υπόλοιπο γάλα. 
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια  ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά  κολλάει .
  • Τρία λεπτά  πριν το  τέλος προσθέτουμε και τις παγωμένες σταγόνες σοκολάτας και  ζυμώνουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας ελαφρά  με  τα  χέρια  μας να ενσωματωθούν  οι σταγόνες στην ζύμη μας   
  • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια  καθαρή πετσέτα  και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της  ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για  15 λεπτά  στους 30  βαθμούς όχι παραπάνω  γιατί  η σοκολάτα  θα  μας  λιώσει και μετά  τον σβήνω και  ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για  μια  περίπου ώρα ..  
  • Aν θέλουμε  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και  τα  έχουμε φρέσκα  ένα  πρωινό κυριακάτικο για  την οικογένεια  που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε  έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου 
  • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε κομμάτια των 100 γρ και δίνουμε σχήμα  που θέλουμε . 
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για  30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με λίγο γάλα  τα βουρτσίζουμε..
  • Ψήνουμε σε  θερμοκρασία 180 βαθμούς για  20-30 λεπτά
Όταν τα  βγάλουμε η κρούστα  τους  είναι αρκετά τραγανή  και αν θέλουμε τα σκεπάζουμε για  λίγο με καθαρή  πετσέτα , και  μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνουμε και αν προλάβουν  να μείνουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και στην κατάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε  από πιο νωρίς  να έρθουν σε  θερμοκρασία  δωματίου και μετά τα απολαμβάνουμε .
Εδώ  η σοκολάτα  έλιωσε  κατά   το  φούσκωμα μέσα σε  ζεστό  περιβάλλον .μετά  από δική  μου βιαστική κίνηση ..έβαλα  την ζ'υμη να  ξεκουραστεί -φουσκώσει μέσα  σε  ζεστό  φούρνο που μόλις  είχα  κλείσει  ενώ μαγείρευα άλλο  φαγητό ... και  η ζύμη  έγινε  σαν  μαρμπέ .. πολύ  νόστιμα  όμως  ...




 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ water roux/ tangzhong











 Το water roux  επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποεία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 .
Που περιέχει  5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί  να μείνει φρέσκο , μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε  τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το  Roux νερό  σε συνταγές  για  το  ψωμάκι μας  και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!
  
 ΥΛΙΚΑ :
120 γρ προζυμάκι (60 γρ νερό χλιαρό και 60 γρ αλεύρι και  7-9 γρ  μαγιά  ξερή  ή 25 γρ νωπή  και μια κουταλιά  της  σούπας  ζάχαρη )
480 γρ αλεύρι για  όλες τις χρήσεις 
100-120  γρ  ζάχαρ ανάλογα  πόσο ΄γλυκά τα θέλετε
1 αυγό μέτριο 
70 γρ μαλακό βούτυρο  (εγώ δεν είχα  και έβαλα  50 βούτηρο και 20 γρ  καλαμποκέλαιο )
50 γρ  γάλα
 5 γρ αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
1  βανίλια -ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
120 γρ  σταφίδες μουσκεμένες  σε  νερό με  λίγο  κονιάκ 
1 αυγό + 2 κουταλιές της σούπας γάλα για  το τέλος 
ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά )
    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το Water Roux:
30 γρ  αλεύρι
150 ml  νερo 
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν  κάθε  σβόλοι από το αλεύρι  και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν  έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή  φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή  της  μαγιονέζας .   Προσέξτε μην σας  κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε  να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή  το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε  με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε  λίγο περισσότερο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα  μπολ βάζουμε  60 γρ  νερό  χλιαρό και 60 γρ  αλεύρι και 7 -9 γρ  μαγιά ή 25 γρ  νωπή μαγιά και την ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε  να  φουσκωσει  όπως φαίνετε στην φωτογραφία  δέιγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιήθεί 
 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της  κουζινομηχανής , προσθέτουμε την μαγιά  που την έχουμε  διαλύσει  πιο πριν και έχει  φουσκώσει , τοWater Roux ,τη ζάχαρη, το αυγό την βανίλια ,την κανέλα και το ξύσμα  και το γάλα αλλά κρατάμε λίγο .
  •  Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζετε το υπόλοιπο γάλα. 
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια  ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά  κολλάει που όσο την ζυμώνουμε  έρθει και θα σφίξει .
  •  Δύο λεπτά  πριν  σταματήσουμε  το ζύμωμα ,  προσθέτουμε και τις σταφίδες  που τις  έχουμε βάλει πάνω σε  καθαρή  πετσέτα  να  στραγγιξουν τα  νερά  που  τυχόν θα  έχουν .. ζ'υμώνουμε  απαλά  με  τα χέρια μας  ,
  • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια  καθαρή πετσέτα  και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούνο της  ηλεκρικής κουζίνας αφού πρωτα τον έχω ανάψει για  15 λεπτά  στους 30 βαθμούς  και μετά  το σβήνω και  ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για  μια  περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασίασει τον όγκο της  
  • Aν θελουμε  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα  έχουμε φρέσκα  να  πρωινό κυριακάτικο για  την οικογένεια  που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για  καμιά ώρα περίπου  
  • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε κομμάτια των 80-100 γρ και δίνουμε σχήμα  που θέλουμε . 
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για  30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με αυγό που το διαλύσαμε με λίγο γάλα  και τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε  με  λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
  • Ψήνουμε σε  θερμοκρασία 180 βαθμούς για  20 -25  λεπτά ανάλογα το  φούρνο μας
Όταν τα  βγάλουμε  η κρούστα θα είναι τραγανή , τα σκεπάζουμε για  λίγο με καθαρή  πετσέτα και  αμέσως  θα  μαλακώσει  , και  μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνουμε και αν προλάβουν  να μέινουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και στην κτάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε από πιο νωρίς  να έρθουν σε  θερμοκρασία  δωματίου και μετα τα απολαμβάνουμε .



 




                                                         Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές