Σελίδες

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΜΕ water roux/ tangzhong






Θα βρούμε πληροφορίες εδώ 
και εδώ
για το  Water Roux

 Το water roux  επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 5 μέρη νερό και 1 αλέυρι
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί για να μείνει φρέσκο , μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε  τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το  Roux νερό  σε συνταγές  για  το  ψωμάκι μας  και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 9 ΨΩΜΑΚΙΑ 

Για το Water Roux
30 γρ αλεύρι 
150 γρ νερό 

Για τη ζύμη
480 γρ αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
200 γάλα
7 γρ μαγιά ξερή  ή 25 γρ νωπή 
35 γρ ζάχαρη
50 γρ μαλακό βούτυροσε  θερμοκρασία δωματίου 
1 κουτάλι της σούπας ιμβερτοζάχαρη εδώ
10 γρ αλάτι 
 

  EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Water Roux:
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν  κάθε  σβόλοι από το αλεύρι  και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα αναψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε για 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν  έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή  φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή  της  μαγιονέζας .   Προσέξτε μην σας  κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε  να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή  το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε  με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε  λίγο περισσότερο.

ΖΥΜΗ:
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή , προσθέτουμε την μαγιά  που την έχουμε  διαλύσει  πιο πριν και φουσκώσει  (δείγμα ότι  η μαγιά  έχει ενεργοποιήθεί ) με το μισό γάλα 100 ml, τοWater Roux ,τη ζάχαρη, την ιμβερτοζάχαρη και όλο το υπόλοιπο γάλα κρατάμε λίγο .
  •  Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζετε το υπόλοιπο γάλα. 
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια  ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά  κολλάει . 
  • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια  καθαρή πετσέτα  και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούνο της  ηλεκρικής κουζίνας αφού πρωτα τον έχω ανάψει για  15 λεπτά  στους 30-40 βαθμούς  και μετά  το σβήνω και  ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για  μια  περίπου ώρα ..  
  • Aν θελουμε  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί.και  τα  έχουμε φρέσκα  ένα  πρωινό κυριακάτικο για  την οικογένεια  που είναι όλη μαζεμενη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε  έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου 
  • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε κομμάτια των 100 γρ και δίνουμε σχήμα  που θέλουμε . 
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για  30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με λίγο γάλα  τα βουρτσίζουμε..
  • Ψήνουμε σε  θερμοκρασία 180 βαθμούς για  20-30 λεπτά
Όταν τα  βγάλουμεη κρόστα  τους  είναι αρκετά τραγανή  και αν θέλουμρ τα σκεπάζουμε για  λίγο με καθαρή  πετσέτα , και  μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνουμε και αν προλάβουν  να μέινουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και στην κτάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε  από πιο νωρίς  να έρθουν σε  θερμοκρασία  δωματίου και μετα τα απολαμβάνουμε .

 






Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου