Τα τσουρέκια του πάσχα τελειώσαν....οι μικρές ήθελαν κρουασάν αρμυρά ..τελικά τις έπεισα να τα ετοιμάσω με σοκολατένια αυγά που είχαν μείνει από το πάσχα .και με βουτυράκι που έμεινε από τα τσουρέκια μπήκαν στην κατάψυξη για 2-3 ώρες πάγωσαν και μετά τα έτριψα με τον τρίφτη. Ένα εύκολο ζυμαράκι και τα κρουασάν .. έτοιμα ,,
ΥΛΙΚΑ:
780-800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 7-9 γρ ή 25 γρ φρέσκα μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού. αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ιμβερτοζάχαρη
200 ml νερό χλιαρό
200 ml. φρέσκο γάλα χλιαρό (εγώ έβαλα 100ml γάλα και 100 ml κεφίρ )
100 ml. λάδι
100 γρ βούτυρο παγωμένο τριμμένο στον τρίφτη
100 γρ σοκολάτα γάλακτος ή 70% κακάο ή κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και το νερό
- Σε μια κανάτα μέτρησης βάζουμε το νερό ,τη μαγιά και 1 κουταλιά ζάχαρη και χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι.ή μια μαρίζ
Αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και σχηματίσει ένα παχύ στρώμα αφρού πάνω από το υγρό. Θα είναι δροσερό και θα μυρίζει σαν μπύρα!
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ,μαζί με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και το λάδι ,στην συνέχεια την υπόλοιπη ζάχαρη και την ιμβερτοζαχαρη και ζυμώνουμε με τα χέρια μας .Εγώ τα έβαλα στον αρτοπάρασκευαστή με την σειρά που γράφω πιο πάνω
- Ζυμώνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια ομαλή, μαλακή ζύμη ,θα την μεταφέρουμε σε καθαρό λαδωμένο μπολ .
- Καλύπτουμε με μια καθαρή διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος, ή ακόμα σε ένα ζεστό φούρνο αναμμένο στους 30 βαθμούς και θα χρειαστεί 45-60 λεπτά ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η περιοχή,έμενα μου πήρε περίπου μια ώρα.
- Αδειάζουμε την ζύμη πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας .Στη συνέχεια, ισιώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό ή επιμήκη σχήμα. Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ίσου μεγέθους καθένα .. Μπορούμε να πάρουμε ακριβές βάρος των κομματιών της ζύμης χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριά
- Ανοίγουμε φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 50χ40 εκατ και τρίβουμε με τον τρίφτη το βούτυρο που είχαμε βάλει στην κατάψυξη να παγώσει και πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα και τυλίγουμε σε κυλινδρικό σχήμα, Το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για 30-40 λεπτά. Μετά βγάζουμε το ένα ρολό και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγο εργασίας και πατάμε με τα χέρια μας λίγο το ρολό να ανοίξει και με τον πλάστη ανοίγουμε λεπτό φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και κόβουμε με ένα κόπτη πίτσα τρίγωνα και τα τυλίγουμε σε σχήμα κρουασάν
- Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ένα φύλλο ψησίματος χαρτί αντικολλητικό. Καλύπτουμε το δίσκο χαλαρά με ένα φύλλο λαδωμένης μεμβράνης και αφήνουμε το στο ίδιο ζεστό μέρος για τουλάχιστον 40 λεπτά περίπου .
- Εν τω μεταξύ, προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς .Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε ένα πυρέξ _μπολ με μικρή διάμετρο με βραστό νερό στο κατώτατο σημείο του φούρνου και αφήνουμε να ατμοποιηθεί πριν βάλουμε τα κρουασάν να ψηθούν.Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και βουρτσίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης και ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμούς για 20 περίπου μέχρι να πάρουν ένα υπέροχο χρυσό χρώμα ..
- Όχι ότι διαρκούν πολύ στο σπίτι μου εξαφανίζονται πριν καν προλάβω να τα βγάλω από το φούρνο , για αυτό φτιάχνω πάντα 2 δόσεις η μια ποτέ δεν φτάνει πιστέψετε με
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Καλησπέρα! Εξαιρετικές όλες οι συνταγές σου. Στη συγκεκριμένη, στην εκτέλεση προσθετεις γιαούρτι ενώ στα υλικά δεν το αναφέρεις.θελω να κάνω τα κρουασάν κ μου λείπει αυτή η λεπτομέρεια. Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας ! Ναι έχετε δίκαιο έχω γράψει λάθος. Το γάλα έπρεπε να γράψω ..αν είδατε εγώ βάζω μισό κέφι και μισό γάλα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσείς βάλτε μόνο γάλα ...
ΑπάντησηΔιαγραφή