Σελίδες

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ











Πριν μερικές  μέρες  χάζευα σε  μερικές  φωτογραφίες  από ένα  ταξίδι μας  στην μακρινή  Αμερική..  



Θυμήθηκα  κάτι υπέροχα τετράγωνα  ψωμάκια που είχαν  βουτυρένια και αφράτη υφή που τρώγαμε εκεί  σε  κάποιες αλυσίδες εστιατορίων .  Έφτιαξα  και εγώ τα  ψωμάκια  αυτά και  τα  κοριτσάκια  μου  τα  ονόμασαν  μαξιλαράκια .. 
Όλοι  γνωρίζετε πόσο  μου αρέσει να  ετοιμάζω ζυμαράκια, ακόμα  και τώρα  το καλοκαίρι  που υποφέρουμε από την ζέστη  εγώ εκεί στην κουζίνα  μου  να ετοιμάζω ζεστά ψωμάκια φρέσκα και  γεμάτα με άρωμα. Δεν υπάρχει  τίποτα σαν  αυτό . Λατρέψω την μυρωδιά του φρεσκοκομμένου  ψωμιού είναι  μια  θεραπευτική  εμπειρία  για  μένα .Πάμε  να  τα φτιάξουμε ..Κράτησα ζύμη  και την έχω στο  ψυγείο , θα  την  ετοιμάσω αύριο  το πρωί ..θέλω  να  δω  την ζύμη πως  θα   λειτουργήσει  μέσα  σε  κρύο περιβάλλον 

ΥΛΙΚΑ :

  • 2 φλιτζάνια  χλιαρό γάλα (480  ml )
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό  νερό  (120ml 
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ μαγιά νωπή 
  • 1/2 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (100 γρ) 
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη ακόμα  για  το φούσκωμα της μαγιάς 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας  βούτυρο  σε θερμοκρασία δωματίου , μαλακό σαν κρέμα (45 γρ )
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 7 φλιτζάνια για κάθε χρήση αλεύρι (980-1000 γρ ) 
  • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο για  το τέλος 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  όπως πάντα  τον   εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια   μου. 
  • .Διαλύουμε τη μαγιά με το  χλιαρό  νερό ,αφήνουμε για 10 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά Βάζουμε  στο  κάδο  του το γάλα , τη ζάχαρη,την φουσκωμένη  μαγιά ,στη συνέχεια προσθέτουμε και  τα αυγά  σε  θερμοκρασία δωματίου , το  κοσκινισμένο αλεύρι  λίγο  λίγο  και  αφήνουμε για  το τέλος το 1 φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε πρόγραμμα  ζυμώματα τος και  προσθέτουμε και  το  λιωμένο  κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα που ζητούσε  η συνταγή  και  έβαλα 25 γρ βούτυρο  και 20  ml  λάδι ελιάς ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι  και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια  μας . 
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου  το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα  διαρκεί 15  λεπτά και  το  ζύμωσα  δύο  φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το  ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε  τη μαγιά με το  χλιαρό  νερό ,αφήνουμε  για  10 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά  και  στην  συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη και  τα  αυγά ,το γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος  το  λιωμένο  βούτυρο ,και  ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ  ώρα  μπορούμε και αντέχουν φυσικά  τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα  σε ζεστό   μέρος  ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50 βαθμούς για 15 λεπτά  και  τον έχουμε  σβήσει  ..
  • Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τον μοιράζουμε σε  δυο όπως  φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες Ανοίγουμε  με το πλάστη την ζύμη σε ορθογώνιο  πάχους 1-1/2 εκατ και  με ένα  ρολό κοπής  πίτσας κόβουμε  τετράγωνα  ή ορθογώνια  κομμάτια .Επαναλαμβάνουμε  το ίδιο  και στο άλλο κομμάτι ζύμης . βγαίνουν  περίπου  30  κομμάτια. 
  • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 50 -60  λεπτά). 
  •  Αν θέλουμε για  το τέλος τα περνάμε  με  λίγο γάλα και ρίχνουμε  σουσάμι   
  •  Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμούς  Κελσίου     ανάλογα το  φούρνο μας για περίπου περίπου  15-18 λεπτά,μέχρι να  ροδίσουν ελαφρά
  • Λιώνουμε το  βούτυρο  και αφού κρυώσει  τα  βουρτσίζουμε  όσο  ακόμα είναι ζεστά  
  •   Σερβίρουμε τα  ψωμάκια  με  μαρμελάδα της αρεσκείας μας ,μερέντα ,ακόμα και τυράκι κίτρινο και  ζαμπόν  γαλοπούλας 

Και καλή μας όρεξη !

Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου