Σελίδες

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΙΜΒΕΡΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ




Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει στο μπλοκ μου με τα  ζυμαράκια αυτό το υπέροχο  υλικό που δίνει  ελαστικότητα και  την πιο αφράτη υφή στις ζύμες μου 
Είναι ένα πολύ γνωστό γλυκαντικό μεταξύ των σεφ ζαχαροπλαστικης .Εμποδιζειη επιβραδύνει την κρυστάλλωση σε παγωτά,γλασο,ganache,,Φοντάνα και αλλα .
Βοηθαει επίσης στη διατήρηση των φρέσκων αρτοπαρασκευασματων για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι αρκετά απλό να το φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι, με ζάχαρη, νερό και οξύ (κίτρινο οξύ ή χυμό λεμονιού)
Χρειαζόμαστε επίσης ένα καθαρο πινέλο ζαχαροπλαστικής για να καθαρίζουμε τα τυχοματα τις κατσαρόλας με νερό για αφαιρέσουμε τους τυχόν κρυστάλλους, ένα θερμόμετρο για την κουζίνα θα μας βοηθήσει για την σωστή μέτρηση της θερμοκρασίας του σιρόπιου .


ΥΛΙΚΑ:

500 γρ ζάχαρη
200 ml  νερό
1 κουταλάκι  γλυκού χυμό λεμόνι
Πηγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας.Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ανακατεύουμε πάλι . Και με ενα πινέλο καθαρίζουμε τα τυχοματα της κατσαρόλας, από τυχόν κρυστάλλους, γιατί αν μείνουν μόλις θα το αποθηκευσουμε θα μαςζαχαρώσει αμέσως.. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 .
  • Βράζουμε για 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 
  • Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο αφού κρυώσει που πιο  πριν  έχουμε  αποστειρώσει και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες
  •  Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ζύμες  brioche, ψωμi, ψωμάκια, κέικ ,παγωτά.
  • Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή..όταν η συνταγή μας ζητάει 180 γρ ζάχαρη, βάζουμε 120 γρ και 60 ιμβερτοζάχαρη.
  •   Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει στα γλυκά μας και στις ζύμες μας..ελαστικότητα στις ζύμες,υγρασία στα κέικ και στα παγωτά να μην κρυσταλλώνουν.Αφαιρούμε από την ποσοτητα της  ζάχαρης  5-10 %και αντικαθιστούμε με ιμβερτοζάχαρη  στα κέικ και στα παγωτά 


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.


2 σχόλια:

  1. Χωρις να ειμαι σιγουρη για την ακριβη ωρολογια νομιζω οτι η αναλογια στην αντικατασταση της ζαχαρης με ιμβερτοζαχαρη θα επρεπε να ειναι 1:2. Παραδειγμα
    1 προς 1 ειναι 60 ζαχαρη και 60 ιμβερτοζαχαρη = 120 συνολο
    1 προς 2 ειναι 60 ζαχαρη και 120 ιμβερτοζαχαρη = 180 συνολο
    1 προς 3 ειναι 60 ζαχαρη και 180 ιμβερτοζαχαρη = 240 συνολο .
    Ισως το σκεφτομαι λαθος γιατι δεν ξερω πως λεγεται καλα στα ελληνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή