Σελίδες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ tangzhong-








Όταν γύρισαν τα κοριτσάκια  μου από το σχολείο...και τους  μύρισε το ζεστό ψωμάκι που ετοίμασα "πάλι ζεστό  ψωμάκι ετοιμάζεις σήμερα μαμά ?
Είμαι εθισμένη στην μυρωδιά  του ζεστού  ψωμιού ..και πραγματικά έχω μακρύ κατάλογο ψωμιών να  δοκιμάσω και έχω κάνει ένα μικρό ποσοστό 
Η φόρμα ψησίματος που χρησιμοποίησα είναι 20,5 εκατ χ 10,5 εκατ χ 9.5 εκατ
Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποιία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 5 μέρη νερό και 1 αλεύρι 
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί για να μείνει φρέσκο, μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για το ψωμάκι μας 
και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!
Ένα πεντανόστιμο ψωμάκι αφράτο και ελαστικό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ψωμάκια του τοστ που πουλιούνται στους γειτονικούς φούρνους της πόλεις μας.
Δεν θα μιλήσω για τα  ψωμάκια των σούπερ μάρκετ....δεν  θέλω να πιάσω αυτό το θέμα  
 Το αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 ώρες αν φυσικά προλάβει να μείνει τότε το κόψουμε λεπτές φέτες  με πολύ καλό μαχαίρι με δόντια 

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 9 ΨΩΜΑΚΙΑ  


Για το Water Roux 
50 γρ αλεύρι (1/3 φλιτζάνι)
φλιτζάνι νερό (250 γρ)

Για τη ζύμη 
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 
150 γρ  ολικής άλεσης αλεύρι 
110 ml γάλα 
100 γρ tangzhong
7 γρ μαγιά ξερή  ή 25 γρ νωπή  
36 γρ ζάχαρη 
40 γρ μαλακό βούτυρο σε  θερμοκρασία δωματίου  
6 γρ αλάτι  
  
  EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Water Roux: 
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα,ρίχνουμε  το νερό και το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι της κουζίνας ψήνουμε για 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα μείγμα που θα έχει την υφή της μαγιονέζας .Προσέξτε μην σας  κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.,το αφήνουμε  όμως να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά  το χρησιμοποιήσουμε  



ΖΥΜΗ: 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή,προσθέτουμε την μαγιά που την έχουμε  διαλύσει πιο πριν και φουσκώσει (δείγμα ότι  η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί ) με το γάλα 110 ml, το Water Roux ,τη ζάχαρη.
  •  Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά τα δύο είδη αλεύρων 
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά κολλάει για 15-20 λεπτά 

Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια  καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα,εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30-40 βαθμούς και μετά το σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για μια περίπου ώρα ..μπορεί και να κάνει και 2 ώρες να  φουσκώσει   
  • θέλουμε  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί.και  τα  έχουμε φρέσκα  ένα  πρωινό κυριακάτικο για  την οικογένεια  που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε  έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου 
  • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε 3 κομμάτια   και δίνουμε σχήμα μπάλας 
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για 15 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
  • Ανοίγουμε τα κομμάτια ζύμης με τα χέρια μας ή ένα μικρό πλάστη σε φύλλο οβάλ όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και του δίνουμε το παρακάτω σχήμα και αφήνουμε για 45 -60 λεπτά να ξεκουραστεί και να  διπλασιάσει τον όγκο της  
  • Η ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους 2 εκατοστών και την μαζεύουμε ρολό ο΄πως φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω και αφήνουμε για 45 -60 λεπτά να ξεκουραστεί και να  διπλασιάσει τον όγκο της  
  • Αλείφουμε με το πινέλο με αβγό και γάλα καλά διαλυμένο 
  • Ψήνουμε σε  θερμοκρασία 180 βαθμούς για 45 λεπτά σε αντιστάσεις,και αν μας πάρει  περισσότερο χρώμα το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο 
  • Βγάζουμε το ψωμί από την φόρμα μας και το ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει .
  • Όταν τα  βγάλουμε η κρούστα τους είναι αρκετά τραγανή και αν θέλουμε τα σκεπάζουμε για λίγο με καθαρή πετσέτα και μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνουμε και αν προλάβουν  να μείνουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και στην κατάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε από πιο νωρίς  να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τα απολαμβάνουμε με μαρμελάδα,, ταχίνι  και μέλι  ή ότι άλλο μας αρέσει !!




Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου