Σελίδες

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΛΑΓΟΥΔΚΙΑ




ΥΛΙΚΑ:
1 και μισό κούπα χλιαρό νερό 

1 κούπα ζεστό φρέσκο ​​γάλα(εγώ έβαλα κεφίρ σε θρμοκρασία δωματίου,λόγου νηστείας δεν το ξοδεύουμε όλο )

1/4 κούπα ελαιόλαδο  

2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά  

60 γρ ζάχαρη και 30 γρ  ιμβερτοζάχαρη ή 90 γρ ζάχαρη  
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
800-900 γρ αλεύρι περίπου
πετιμέζι διαλυμένο  με νεράκι χλιαρό για το τέλος ή αυγό διαλυμένο με γάλα )
σουσάμι καβουρδισμένο 
ηλιόσπορα ή άλλα σποράκια της αρεσκείας σας .  


Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε)  και ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη μας για 15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδωμένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 100-120 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αφήνουμε για 20-35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν τραγανά και μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα   γεμίσουμε με τυράκια,σταφίδες,σταγόνες  σοκολάτας  .







Εως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου