Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΠΙΤΕΣ ΑΛΑΔΩΤΕΣ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ









Πιτούλες φτιάξαμε πάλι σήμερα  ..πιτούλες φτιαγμένες με αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή πρωτεΐνη,αφράτη αλλά και ελαστική
Τις ψήσαμε και στο τηγάνι χωρίς  να βάλουμε καθόλου λάδι ,και στο  φούρνο  όπου φουσκώνουν σαν μπαλόνια και στην μέση παραμένουν κούφια ,που αν τις κόψουμε στην μέση μπορούμε να τις γεμίσουμε με ότι  γέμιση θέλουμε .... εμείς τις  γεμίσαμε με σπιτικό γύρο κοτόπουλο και πατατούλες και σος γιαουρτιού ,ντομάτα...  δεν σας περιγράφω άλλο .....  μου πέφτουν τα σάλια .....και είναι και αργά να μπω στην κουζίνα μου  να ετοιμάσω μια να  την απολαύσω   !!!








ΥΛΙΚΑ:

350 γρ νερό  χλιαρό
7 γρ μαγιά ξερή ή 25 γρ νωπή μαγιά
20 γρ ζάχαρη
15 γρ αλάτι
300 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τη μαγιά και την  ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτά μια μαλακιά που δεν κολλάει και  απαλή ζύμη σαν το αυτί μικρού παιδιού . (εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή για 15  λεπτά ).Αν η ζύμη μας είναι πολύ κολλώδες προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι  ή αν είναι ξερή προσθέτουμε 1-2 κουταλιές  νερό  
  •  Στη συνέχεια μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδομένο μπολ και την αφήνουμε  να  ξεκουραστεί  και να ανέβει  για  45 λεπτά  με  1 ώρα.
  • Οταν  πια  ξεκουραστεί  και  ανέβει  η ζύμη μας  κόβουμε κομμάτια ίσου μεγέθους την  ζύμη  περίπου το καθένα 90 γρ και με λίγο αλευράκι στα χέρια μας ή με λίγο λαδάκι, τα δίνουμε σφαιρικό σχήμα,  τα αφήνουμε για 30 λεπτά ή ακόμα και 1 ώρα να  πάλι  σκεπασμένα .
  • Ανοίγουμε τις μπάλες ζύμης σε πιτούλες  πάχους 3-4 mm και διάμετρο 18 εκ με τον πλάστη και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι αν κολλάνε στα χέρια μας και τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά  
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ:
  • Σε αντικοληιτικό  τηγάνι  χωρίς  λάδι  ψήνουμε  σε  σιγανή  φωτιά ..  (π.χ. αν η κουζινα έχει  1-9 στο 6-7 ) για 3-4  λεπτά και απο  της 2 πλευρές  Και  έτοιμες!! Τιςσκεπάζουμε με μια πετσέτα όσο συνεχίζουμε το ψήσιμο 
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ:
  • Προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς και σε ένα ταψί  χωρίς να  βάλουμε λάδι,μόνο το βρέχουμε με λίγο νερό(αυτό βοηθάει να δημιουργηθούν ατμοί που θα βοηθήσουν να φουσκώσουν οι πίτες μας ) προσθέτουμε 2-3  πίτες ανάλογα το μέγεθος του ταψιού
  • Ψήνουμε τις πίτες μας με κλειστό τον φούρνο χωρίς να τον ανοίξουμε για 5-6 λεπτά και χωρίς να τις γυρίσουμε .
  • Οι πίτες θα αρχίσουν στο 2 λεπτό ψησίματος να φουσκώνουν σαν μπαλόνι και πρέπει να παραμείνουν απαλές,και όταν αρχίσουν να πάρουν χρώμα τις  βγάζουμε από το φούρνο και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο
  • Οι πίτες τρώγονται καλύτερα φρεσκοψημένες αλλά μπορεί και να φαγωθούν  και την μέρα αφού πρώτα τις αποθηκεύσουμε σε σακουλάκια τροφίμων καλά κλεισμένες 









Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι 
συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου