Σελίδες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ





Μια ποσότητα κακάο που έληγε ήταν η αιτία να  φτιάξω αυτά τα  νόστιμα μπουρεκάκια!

ΥΛΙΚΑ 
  • 550-600 γραμμάρια αλεύρι ίσως και  λίγο  παραπάνω ανάλογα το αλεύρι και  το πόσο μεγάλα είναι τα αβγά μας   
  • 2 αυγά μεγάλα 
  • 230 ml γάλα
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
  • 1/4 κουταλιού αλάτι
  • 50-70 γρ  ζάχαρη
  • 60 γρ μαλακό βούτυρο κομμένο σε μικρά  κυβάκια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι 
  • λίγη άχνη  για το τέλος
  • 1 αυγό για το τέλος με 2 κουταλιές γάλα  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ζεσταίνουμε τα 100ml το γάλα  μας  και διαλύουμε   τη  μαγιά μας  με το  1 κουταλάκι του γλυκού μέλι,αφήνουμε να  φουσκώσει για  10 λεπτά .
  •  Βάζουμε  το αλεύρι που πρώτα  το έχουμε κοσκινίσει  σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακούβα  στο κέντρο και προσθέτουμε  το  γάλα με μαγιά και μέλι στο κέντρο του αλευριού και αφήνουν  να ανέβει  για  10 λεπτά η ζύμη μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε  τα αυγά, τη ζάχαρη, το ζεστό  υπόλοιπο  γάλα και το αλάτι και ζυμώνουμε  προσθέτουμε  το μαλακό βούτυρο σπασμένο σε μικρά κομμάτια και   ζυμώνουμε  μια μαλακή ελαστική ζύμη
  • Εγώ τα  έβαλα στον αρτοπαρασκευστή .με την σειρά που αναφέρω παραπάνω .
  •  Το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 και 1/2 - 2 ώρες να διπλασιαστεί ο όγκος  της ζύμης
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 9-10 τεμάχια των 80-90 γρ 
  •  Ανοίγουμε  τη ζύμη πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας σε ένα φύλλο με πάχος  1 cm  περίπου 
  • Γεμίζουμε με την γέμιση που έχει κρυώσει στην άκρη της ζύμης και με  ένα κόφτη ζύμης πίτσας κατά μήκος όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες και κλείνουμε  
  • Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα  και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια  διαφανή  μεμβράνη  για μια ώρα.  Μετά τα βουρτσίζουμε με το διαλυμένο αυγό με το γάλα  και  ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 γρ  για 20-25  λεπτά ..  και αφού  μετά κρυώσουν  τα πασπαλίζουμε  με λίγη  άχνη 
1  ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

120 γρ φουντούκια τριμμένα  στο μπλέντερ πολύ καλά τριμμένα
4 κουταλιές σούπας γάλα ή και γάλα καρύδας
50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
4-5 κουταλιές σούπας κρυσταλλική  ζάχαρη
1  κουταλάκι γλυκού ρούμι  ή κονιάκ  ή  ξύσμα  από πορτοκάλι 
1 κουταλάκι γλυκού κακάο  σκόνη
1 κουταλιά κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε  τα τριμμένα φουντούκια με την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύομαι να μαλακώσει προσθέτουμε  το γάλα  και το κακάο μας προσθέτουμε και την σοκολάτα και ανακατεύουμε να γίνει ένα ωραίο  μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει 2-3 ώρες στο ψυγείο!!

2 Κρέμα σοκολάτας :
 ΓΕΜΙΣΗ:
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα  στο μπλέντερ
3/4 φλιτζάνι γάλα 
1/2 ζάχαρη κρυσταλλική (100γρ)
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ 
λίγο ξύσμα πορτοκάλι και λίγες σταγόνες ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά )
1/4  φλιτζανι κακάο  και (50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα την είχα στο ψυγείο και την πρόσθεσα στα υλικά μου)


  •  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  •  Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα   
  •  Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε 














Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου