Σελίδες

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

ΠΙΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑ



Κολοκυθόπιτα γλυκεία με κόθρο ... έχετε ξανακούσει ?
Σίγουρα όχι...... 
Εμείς στο πατρικό μου σπίτι η μαμά μου την έφτιαχνε και συνεχίζει να την φτιάχνει ακόμα. Όταν θα την επισκεφτούμε μας την ετοιμάζει ...πάντα μοσχομυριστή ζεστή και πεντανόστιμη μας περιμένει η πίτα στο τραπέζι  .
Είναι μια συνταγή που δεν  θα  ήθελα να την  ξεχάσω και  να  μην  την  έχω στην  συλλογή  μου από την μαμά μου  .
Θέλω να πάει από την  μαμά  σε  μένα και στην συνέχεια  στις  κόρες μου 
Σε  αυτή  την  πίτα θα  αναρωτηθείτε  πως  είναι  δυνατόν η κολοκύθα που την ετοιμάζουμε πάντα σε  στριφτάρια ή και σε βρεχτεί πίτα με μπόλικη κανέλα και σταφίδες να την φτιάξουμε με  κόθρο .. και όμως γίνετε  ... για τα  δικά μας γευστικά γούστα είναι υπέροχη..μμμμμμμμμμμμμμ .
Δείτε μερικές συνταγές ακόμα Κολοκυθοπιτάκια αχιβάδες  και Στριφτάρια κολοκύθας
Εδώ η φαντασία και ο αυτοσχεδιασμός  της  μαμάς μου  για  να φάμε εμείς τα παιδιά, έπιασε.
 Μας άρεσε πάντα ο κόθρος στην πίτα και συνέχεια της ζητούσαμε , είναι πραγματικά  υπέροχη .
Σας έχω 2 συνταγές για το φύλλο ... για  μένα  και τα  δύο  είναι εξαιρετικά και δεν μπορώ να ξεχωρίσω πιο  από τα  δύο  είναι το καλύτερο 

ΓΙΑ ΤΟ 1  ΦΥΛΛΟ:

ΥΛΙΚΑ:
    500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      2  κουταλιά της  σούπας  ξύδι
        1/2 κ.γ αλάτι
          1 πρέζα ζάχαρη
            4-5 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο
              1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9  γρ
                Νερό χλιαρό όσο πάρει ανάλογα το αλεύρι μας πάντα
                Λάδι για το ράντισμα των φύλλων 

                ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

                  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.το ξύδι,το αλάτι,τη ζάχαρη,την μαγιά,το λάδι και ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό,ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια μας.
                  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σε  ζεστό  μέρος  μακριά  από κρύα ρεύματα ,
                  •  Κόβουμε την ζύμη μας σε  6  κομμάτια  και  ανοίγουμε  φύλλο  με  την βοήθεια  του  πλάστη  και με  νισεστέ  ανακατεμένο  με  λίγο  αλεύρι .Ανοίγουμε  6  φύλλα μεγέθους ανάλογα  με  ταψί  που θα χρησιμοποιήσουμε .
                  Έχω δοκιμάσει ζύμες με μαγιά και ζύμες με μπέικιν  πάουντερ ,για σπιτικό φύλλο στην κολοκυθόπιτα ,αλλά αυτή η ζύμη είναι το κάτι άλλο αφράτη ,τραγανή ακόμα και την τρίτη μέρα,νόστιμη !! 
                  Δοκιμάστε  την  .. για  κάθε  είδος γλυκείας  πίτας .γαλατόπιτα κολοκυθόπιτα ...  μπουγάτσα ακόμα και  σε  φύλο για  σπιτικό  φύλλο για  μπακλαβά .

                  ΓΙΑ ΤΟ  2 ΦΥΛΛΟ :
                  ΥΛΙΚΑ:

                  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις  περίπου
                  1 φλιτζάνι και 1/4  χλιαρό γάλα
                  5 κουταλιές τις σούπας  γιαούρτι  γεμάτες
                  2 αυγά
                  120  ml  λάδι
                  1 κουταλιά της σούπας  ξύδι
                  1 κουταλάκι  του  γλυκού αλάτι
                  1 φακελάκι  μπέικιν  πάουντερ
                  3/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
                  αλεύρι  και  νισεστέ για το άνοιγμα  των φύλλων
                  Λάδι για το ράντισμα των  φύλλων 

                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
                  • Βάζουμε  στον κάδο  του αρτοπαρασκευαστή  ή αν το ζυμώσουμε  με τα χέρια  μας  σε ένα  μπολ το γάλα  το γιαούρτι , το αλάτι, τη ζάχαρη τα αυγά και το λάδι  και το ξύδι και ανακατεύομε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλεύρι  μας και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ...μέχρι να  έχουμε μια ζύμη  απαλή  και   να κολλάει  ελαφρά στα χέρια  μας . Την αφήνουμε  να ξεκουραστεί  για 1 ώρα και 30 λεπτά !! 
                  • Στη  συνέχεια μοιράζουμε  την  ζύμη μας σε  κομμάτια  ίσου  βάρους  100  γρ και  τα  αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  ξανά  30  λεπτά  
                  • Ανοίγουμε  φύλλο λεπτό  με την  βοήθεια του νισεστέ και  λίγου αλεύρου 






                  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
                  • 1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί  (ανάλογα το μέγεθος του ταψιού σας πάντα η ποσότητα των υλικών μας )
                  • 200- 250 γρ ζάχαρης (ανάλογα   πόσο  ότι  τρώει  ο καθένα μας  )
                  • 200  ml  γάλα  ή με το μάτι την φτιάχνει πάντα  η μαμά μου 
                  • 2-3 κουταλιές  λάδι για την  γέμιση 
                  • 1-2 κουταλιές αλεύρι αν έχει η γέμιση μας  πολλά υγρά
                  • 2-3 κουταλιές  τραχανά  γλυκό  σταρένιο  ( μια  χούφτα  λέει η μαμα μου ) 



                  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                  • Kαθαρίζουμε κατά την μαμά μου την φλούδα της κολοκύθας και στην συνέχεια την τρίβουμε  την  κολοκύθα  στο χονδρό τρίφτη ή την κόβουμε  μικρά  κομμάτια , την  βράζουμε  λίγο να βγάλει τα ζουμιά της και με  ένα ποτηράκι νερό να μαλακώσει  ,ρίχνουμε  και το γάλα ,και τον τραχανά  και  αφήνουμε  να  βράσουν και  να σωθούν τα υγρά της , και να γίνει ένας πουρές 
                  • Εγώ την καθάρισα και την έκοψα κομμάτια και την έβρασα στην κατσαρόλα- ατμομάγειρα που έχω και την έκανα πουρέ με το μηχάνημα που  κάνω τον πουρέ πατάτας, Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και ρίχνουμε τον τραχανά και σε χαμηλή φωτιά τον φουσκώνουμε έχοντας την εστία της κουζίνας στο 3 (η κουζίνα  μου τα μάτια της έχουν 1-9),στην συνέχεια προσθέτουμε  και τον πουρέ της κολοκύθας και ανακατεύουμε.Αν έχει πολλά υγρά  προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι  
                  • Συνεχίζουμε προσθέτουμε τη ζάχαρη,και  αφήνουμε να κρυώσει .
                  • Ανάβουμε το φούρνο μας στις πάνω και κάτω αντιστάσεις
                  • Ανοίγουμε πάνω πλαστήρι ή μια επίπεδη επιφάνεια.. 5 φύλλα μεγάλα που πρέπει να προεξέχουν από το ταψί μας  και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί(εγώ βάζω πάντα σε όλες τις πίτες μου λαδόκολλα δεν θέλω να έρχετε η πίτα σε επαφή με το υλικό του ταψιού )1 φύλλο λαδώνουμε 2 φύλλο,λαδώνουμε 3 φύλλο ,4 φύλλο   προσθέτουμε την γέμιση με ένα κουτάλι ή  μια μαρίζ βοηθάμε να πάει σε όλο το ταψί μας  η γέμιση  και στην συνέχεια προσθέτουμε και το 5 φύλλο και λαδώνουμε και γυρίζουμε τα φύλλα μας που προεξέχουν σε κόθρο , θέλει μεγάλη δεξιοτεχνία ο κόθρος και που θα  μου πάει θα  τελειοποιήσω το κόθρο μου και εγώ κάποια στιγμή σαν την μαμά  μου  που είναι μαστόρισσα 
                  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς  κελσίου για  1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα 



                  Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
                  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

                  Δεν υπάρχουν σχόλια:

                  Δημοσίευση σχολίου