Σελίδες

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΜΠΕΡΙ



Φέτος είπα να φτιάξω συνταγές από το παλιό μπλοκάκι της μαμάς  μου, για  τα  χριστουγεννιάτικα  μας  γλυκά .
 Εκεί υπάρχουν  συνταγές  που καταχωρούσα  εγώ για  να τις  έχει η μαμά  μου ,
 Βρήκα την παρακάτω  συνταγή  για κουραμπιέδες της αγαπημένης  μου θείας , αδερφή της μαμάς μου .
Λέω εδώ είμαστε θα την δοκιμάσω ,η θεία μου υπέροχος άνθρωπος και φυσικά από τις καλύτερες μαγείρισσες, σίγουρα η συνταγή της θα είναι από τις πετυχημένες,άλλωστε οι παλιές νοικοκυρές έχουν τις καλύτερες  συνταγές  είναι εξακριβωμένο αυτό .   
Ψάχνοντας όμως για  καινούργιες  τεχνικές και μυστικά για τον καλό κουραμπιέ στον ίντερνετ έπεσα πάνω σε  αυτή εδώ την συνταγή .
Ίδια συνταγή με αυτή που μου έδωσε η θεία μου το 1995 κουραμπίεδες της θείας μου   ( πω πω 25  χρόνια ...... πολλά  δεν είναι .. ?), η  μόνη διαφορά  τους  ότι  δεν έχει την κανέλα .αλλά πρόσθεσα φιστίκια αιγίνης ολόφρεσκο που μου έφερε μια φίλη μου και μερικά κραμπερι που άφησαν οι μικρές μου στο ντουλάπι ...τα αγαπάμε πολύ στην οικογένεια μου .💖👪
 




ΥΛΙΚΑ:

500 γρ βούτυρο αγελαδινό και αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος (έβαλα φρέσκο  από τοπικό τυροκομείο) σε θερμοκρασία δωματίου 
70-90 γρ. ζάχαρη αχνή
20 γρ μπεικιν πάουντερ 
250 γρ φιστίκια αιγίνης με την φλούδα 
800 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 βανίλιες -ζάχαρη με άρωμα λεμόνι🍋
1 κρόκο αυγού 
ξυσμα από λεμόνι 🍋
1 φλιτζάνι του καφέ τσίπουρο ή κονιάκ  (ότι σας αρέσει)  
60 γρ κράμπερι (προαιρετικά)
ζάχαρη αχνή για επικάλυψη


Εκτέλεση :
  • Ετοιμάζουμε τα φιστικια αιγίνης τα  καβουρδίζουμε σε φούρνο στους 120 βαθμούς ή σε  ένα  αντικολλητικό τηγάνι για όχι πολύ ώρα ίσα να πάρουν ένα χρωματάκι και να βγάζουν το λαδάκι τους  και στην συνέχεια  αφού κρυώσουν με  το μαχαίρι τα κόβουμε στα 3 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος του 
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα δύο είδη βουτύρου και τα χτυπάμε μέχρι  να  και να ασπρίσουν και  να  γίνουν κρέμα , το αυγό και το τσίπουρο και το ξύσμα  .
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι λίγο - λίγο έτσι  ώστε να  ελέγχουμε να  μην  μας  σφίξει πολύ  η ζύμη  και  το μπέικιν και κατόπιν την βανίλια. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα φυστίκια  και τα κράμπερι και τελειώνουμε το ζύμωμα με μια  σπάτουλα και στην συνέχεια με τα χέρια, αλλά ελαφρά  Αφήνουμε λίγο την ζύμη μας το ψυγείο καλυμμένη  με μια  μεμβράνη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, σε μικρές μπαλίτσες ίσου μεγέθους 30-35 γρ το καθενα και με το δάχτυλο τους  πατάμε  ελαφρά να κάνουν μια μικρή λακκούβα ή  τους κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα  που μας αρέσουν και τους βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς για  20-30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος  πάντα του κουραμπιέ μας σε φούρνο με αντιστάσεις .θέλουμε να πάρουν ένα ξανθό χρωματακι ..μόνο ..να μην ξεροψηθούν ..και σκληρίνου
  • Βγαζουμε  από το  φούρνο  τα  κουραμπιεδάκια και αφού κρυώσουν 3-4 λεπτά μεταφέρουμε στην λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν εντελώς και τους βουτάμε σε μπολ με άχνη και μετά τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη-ζάχαρη και τους τοποθετούμε σε πιατέλα ή κουτί    


  • Λίγα  μυστικά  που  θα  μας  βοηθήσουν  ..
1 Μυστικό :  Δεν βάζουμε στο multi τα αμύγδαλα θα γίνουν σκόνη ή θα κοπούν σε μικρά και μεγάλα κομμάτια, που δεν το θέλουμε.

2 Μυστικό: Το τέστ για να ξέρουμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο και δεν θέλει άλλο αλεύρι είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε σε μπαλάκι και το κόβουμε με το χέρι μας στη μέση. Είναι έτοιμο όταν χωρίζει με την πρώτη το ζυμάρι ‘χωρίς να τραβάει’

3 Μυστικό : Στο κέντρο κάθε κουραμπιέ κάνουμε μια λακουβίτσα με το δάχτυλο μας για να πιάσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη.

4 Μυστικό: Θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα και γίνουν από ‘ξανθοί’ λιγάκι ‘μελαχρινοί’.

5 Μυστικό: Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη και όχι σφιχτή

6 Μυστικό: Τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε η ζάχαρη που πέφτει ανάμεσα τους να κολλάει στο γύρω γύρω κάθε κουραμπιέ.

7 Μυστικό: Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.

8 Μυστικό :Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αν πάλι να τους φτιάξουμε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήσουμε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες.

9 Μυστικό :Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμείξετε τα υλικά. Χτυπάμε  στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέτουμε το αλεύρι κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι ,και σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου.


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου