Σελίδες

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ



Τα αγαπημένα μου τσουρέκια  για την περίοδο αυτή ..νηστίσιμα ...Εδώ η συνταγή φτιαγμένα σε μικρά ατομικά τσουρεκάκια με σταφίδες αυτή  την φορά και με γάλα αμυγδάλου και φυσικά προζυμάκι φτιαγμένο από τα βράδυ την προηγούμενης μέρας ..

ΥΛΙΚΑ:

 650 γρ αλεύρι για τσουρέκια  ίσως και λίγο παραπάνω 50 γρ ακόμα ανάλογα το αλεύρι
40 γραμμάρια μαγιά  νωπή ή  2  φακελάκια ξερή  μαγιά 
160-180 γρ ζάχαρη ή 140 και 40 γρ  ιμβερτοποιημένη ζάχαρη
5 γρ αλάτι 

150 ml χλιαρό νερό 
100 ml φρέσκο χυμό  πορτοκαλιού
ξύσμα  από πορτοκάλι
100 ml γάλα αμυγδάλου 
1 βανίλια -ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
60 ml λάδι  ελιάς και 40
 ml  καλαμποκέλαιο  και  10-20 ml ακόμα καλαμποκέλαιο  για  το  ζύμωμα - τραβήγματα
5 γρ κακουλέ  
5 γρ μαχλέπι 
νεράκι ζεστό και λίγο μέλι για  το  τέλος ή αμύγδαλογαλα 
φυλέ  αμυγδάλου και λίγη καστανή  ζάχαρη για το τέλος 
150 γρ σταφίδες μουλισμένες σε ζεστό με λίγες σταγόνες κονιάκ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Από το προηγούμενο βράδυ  ..Σε ένα μπολ ρίχνουμε 150  ml  ζεστό νερό , 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 5_6  κουταλιές της σούπας από το αλεύρι  που ζυγίσαμε και  κοσκινίσαμε και διαλύουμε την  μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά και  αφήνουμε όλη την νύχτα στο ψυγείο 
  • Την επόμενη μέρα το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου 
  •   Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι (κρατάμε λίγο και  το  προσθέτουμε προς το τέλος ίσως και να μην το χρειαστούμε)προσθέτουμε  σταδιακά και τα άλλα υλικά  την υπόλοιπη  ζάχαρη, το χυμό , το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου την  μαγιά ,το  ξύσμα, την βανίλια, το αλάτι  και το λάδι ,το κακουλέ ,το μαχλέπι και το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε για 15  λεπτά  μια  μαλακιά,ελαστική ζύμη που κολλάει στα χέρια  μας  ελαφρά  
  • Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες μας πάνω σε λίγο χαρτί κουζίνας και τις προσθέτουμε στο ζυμάρι μας και ζυμώνουμε για 2_3 λεπτά ακόμα ίσα να ενσωματωθούν στο ζυμάρι μας 
  • Παίρνουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε  πάνω σε  λαδωμένο  πάγκο και βάζουμε λάδι στις  παλάμες μας και τις κάνουμε  ζυμώματα - τραβήγματα και την βάζουμε σε μπόλ λαδωμένο και  λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια  της  ζύμης  και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 2-3 ώρες .
  • Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτα..
    •  Μεταφέρουμε τη ζύμη σε  λαδωμένη ή αλευρωμένη  επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 11_12 μέρη των 140 _150 γρ την ζύμη μας.
    •  Και δίνουμε το σχέδιο του φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
    •  Μεταφέρουμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά. 
    • Στη συνέχεια  περνάμε  με  ένα  πινέλο λίγο λαδάκι με λίγο γάλα  αμυγδάλου ή μέλι διαλυμένο σε  ζεστό νερό και  πασπαλίζουμε  με φυλέ αμυγδάλου ή  σουσάμι και καστανή  ζάχαρη .
    • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα .







    Μείνετε συντονισμένοι.................
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
     Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου