Σελίδες

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑ





Γαλατόπιτα ...τι να πω γιά  αυτή την πίτα.. έγκυος στην δεύτερη μου κόρη ..στο μακρινό Βέλγιο,στην πόλη Μονς . Μιλούσα στο τηλέφωνο με την μαμά μου...," Μαμά ξέρεις τι μου λείπει πιο πολύ..τόσο μακριά που είμαι... ?" "Τι κορίτσι μου μου λέει " Η Γαλατοπιτα σου βρε μάνουλα  μου μου λείπει ". Τι να κάνω? Θέλεις να σου φτιάξω μια και να σου την στείλω με το αεροπλάνο?".... Ανέβασα τα μανίκια μου ..πήρα αλεύρι ..και ευτυχώς είχα πάρει μαζί μου τον πλάστη μου ...λίγο γάλα.....και κάθησα και άνοιξα φύλλο έγκυος  4_5 μήνων ...σήμερα 12 χρόνια  την φτιάχνω σχεδόν μια κάθε μήνα..

 Αυτη την πίτα μας την έφτιαχνε η μαμά μου τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά το μεγάλο Σάββατο .. μοσχοβολούσε το σπίτι απο το υπέροχα αγνά υλικά ..που έβρισκε στο χωριό που μεγάλωσα !!

Περιμέναμε τα παιδάκια πάνω από το ταψί της φρεσκοψημένης γαλατόπιτας να γευτούμε τη  νοστιμιά και την μυρωδιά από φρέσκο πρόβειο ή αγελαδινό γάλα και φρέσκα χωριάτικα αυγούλακια Έμαθα να τη φτιάχνω και εγώ και προσπαθώ να προσεγγίσω την  υπέροχη γεύση της και το άρωμα  της. 
 Υπέροχα παιδικά χρόνια στο χωριό  ! Μας την έφτιαχνε επίσης και την  Κυριακή της Αποκριάς..  συνεχίζω ακόμα και εγώ στο σπίτι μου να φτιάχνω τέτοιες αναμνήσεις..σαν τις δικές μου ......

  • ΥΛΙΚΑ:
    Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα με τσίπουρο  γλυκάνισου 
      700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
          4_5 κουταλιές σούπας λάδι
            1 κουταλια της σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο 
              1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
                350 ml χλιαρό νερό (τα υγρα πρέπει να ειναι σε ποσοτητα τα μισα από τα στερεα , βέβαια παίζει ρόλο και το αλευρι που θα χρησιμοποιησουμε )
                  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη .
                • Αν σαν μείνει ζύμη ..εμένα πάντα μου μένει την αποθηκεύω σε σακούλα καλά κλεισμένη ζιπ-λοκ και στην κατάψυξη.  Όταν το χρειαστώ βγάζω την σακούλα με την παγωμένη ζύμη στην συντήρηση από την προηγούμενη μερα .. μοιράζω την ζύμη μου σε ισόποσα κομματια και ανοίγω φύλλο για την πίτα μου. ..
                Για την κρέμα:

                • 1 και 1/2 λίτρο αγελάδινό γάλα φρέσκο
                • 2 αυγά
                • 2 βανίλιες 
                • 8 _9 κουταλιές σούπας  ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα μας 
                • 14 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό ( 210γρ )( 1 κουταλιά =15γρ )
                • 4 κουταλιές σούπας  γεμάτες κορν-φλάουρ ( μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα η μαμά μου δεν το έβαζε έβαζε μόνοολη την ποσότητα  σιμιγδάλι ψιλό )
                •  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (40 γρ ) βούτυρο 
                • 1/4 κουταλάκι του γλυκού καλή αλάτι
                • Ξύσμα από λεμόνι 🍋
                • Για την γέμιση των φύλλων:

                • 2 _3 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη για πασπάλισμα 
                • 2 κουταλιές της σούπας  κανέλα
                • 1/2 κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο.(εγώ έβαλα τριμμένο μπαγιάτικο τσουρέκι  η γαλατοπιτα έγινε όλο αρώματα )
                • 1/2 κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
                • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
                ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
                  • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα να ζεσταθεί με την ζάχαρη .Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το σιμιγδάλι και το κορν- φλάουρ και το αλάτι ,τα προσθέτουμε σαν βροχή στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Την κρέμα την θέλω πιο ρευστή ,με το ψήσιμο έρχεται και δένει τόσο όσο ...
                    • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο,τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά,ξανά βάζουμε την κατσαρόλα στο σβηστό ζεστό μάτι και την αφήνουμε αλλά 2_3 λεπτά ακόμα ..θέλουμε  ημέρα κρέμα να μην είναι πολύ δεμένη να είναι σαν βελούδο ..λεία όσο πιο ρευστή η κρέμα τόσο πιο αφρατη θα είναι η κρέμα όταν ψηθεί 
                      • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι.
                        • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα,την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια.
                          • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα και ξανά τα 2 άλλα φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι) στην συνέχεια πάλι προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια και μετά ξανά πάλι τα άλλα 2 φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι).
                            • Αν θέλουμε στο σημείο αυτό χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο και την βρέχουμε με λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι.
                              • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.

                                Λίγα μυστικά ακόμα:

                                  • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά.
                                  • Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι.Ψήνω την πίτα σε πάνω και κάτω αντιστάσεις,στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα,έπειτα κατεβάζω στους 170 βαθμούς και συνεχίζω το ψήσιμο.Στα τελευταία 10 λεπτά κατεβάζω στο πιο χαμηλό σημείο του φούρνου και βάζω μόνο την κάτω αντίσταση,θέλω να ψηθεί πιο πολύ το κάτω φύλλο της πίτας μου να φύγουν τα τοίχον υγρά ... Αυτό το κάνω σε όλες μου τις πίτες .Σβήνω τον φούρνο και αφήνω την πίτα μου αλλά 10 λεπτά ακόμα ..και όταν αρχίσει να κρυώνει ο φούρνος την βγάζω και την αφήνω πάνω σε σχάρα,να κρυώσει..λόγου τις κρέμας πολλές φορές χάνει το τραγανό του το φύλλο κάτω στο ταψί λόγου των υδρατμών ..
                                  • Και για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!

                                    • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε !
                                    • Το ταψί που χρησιμοποίησα  είναι  38_40  εκατ εσείς ανάλογα  με το ταψί προσθέστε ή αφαιρέστε δόση  . 


                                     


                                    Και καλή  μας όρεξη !
                                    Ως την επόμενη φορά που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

                                    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

                                    Δεν υπάρχουν σχόλια:

                                    Δημοσίευση σχολίου