Σελίδες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ



 

Πριν μέρες έφτιαξα ένα ψωμάκι υπέρ αφράτο και νόστιμο  με αυτό το υπέροχο σχέδιο....πρέπει να σας το δείξω κάποια στιγμή .... 
 Προς το παρόν πάμε να ετοιμάσουμε τα τσουρεκάκια νηστίσιμα ...μου έμεινε λίγο αμυγδαλόγαλα ..από κάτι cookies νηστίσιμα που έφτιαξα ...Είναι υπέροχα για πρωινό μας.... Να σας πω όμως μια αλήθεια προσοχή όταν φτιάχνουμε πολλά πράγματα στην κουζίνα μας ...ξέχασα να προσθέσω το αγαπημένο μου ξύσμα και το κακουλέ,ευτυχώς που έβαλα 2 βανίλιες με άρωμα πορτοκαλιού 🍊. Είχαν αρκετό άρωμα ...και φαγώθηκαν ...  Προσοχή λοιπόν ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας πάνω στο πάγκο της κουζίνας μας και μετά ξεκινάμε ...και φυσικά μια-μια οι παρασκευές μας ...όχι όλες μαζί....
Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  
 Πάμε να τα φτιάξουμε λοιπόν ..

ΥΛΙΚΑ:

ΠΡΟΖΥΜΙ:

50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
20 γρ. ζάχαρη
120 ml χλιαρό νερό 
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

450 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ αλεύρι μαλακό (δεν είχα όλη την ποσότητα αλεύρι για τσουρέκια εσείς βάλτε όλη την ποσότητα αλεύρι για τσουρέκια )
250 ml νερό χλιαρό 
70 ml καλαμποκέλαιο και 30 γρ μαργαρίνη soft
100 ml γάλα αμυγδάλου 
50 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
220 γρ.ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
10 γρ. κακουλέ τριµµένο
10 γρ. μαχλέπι τριµµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ιν

Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.

  • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι,το γάλα και το υπόλοιπο χλιαρό νερό,τη µαστίχα,το µαχλέπι,το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι 
  • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
  • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
  • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι,μαργαρίνη και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη.Και όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
  •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

  • Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε 9_10  ίσα µέρη και φτιάχνουμε τα τσουρέκακια  σύμφωνα με  τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε ανάμμενο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα . Πασπαλιζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.*
  • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρεκάκια μας.Ψήνουμε τα τσουρεκάκια  μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
  • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
  1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
  3. *Εγώ να σας πω πως πριν τα ψήσω τα πέρασα με λίγο αυγό και νερό που είχα στο ψυγείο μια και το πρωί έκανα ένα αλλά ψωμάκι και περίσσεψε.  Και επειδή τίποτα δεν πετάμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ..το χρησιμοποίησα .Εσείς για το τελείωμα βάλτε γάλα αμυγδάλου. 
  4. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  






Μείνετε συντονισμένοι.................

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου