Σελίδες

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

ΨΩΜΑΚΙΑ ΣΑΝ ΒΑΜΒΑΚΙ


Νηστεία όμως ...μου ζήτησαν πάλι να τους φτιάξω ψωμάκια για hot dog,η υπόλοιπη οικογένεια τα απόλαυσαν, εγώ έφαγα τα ψωμάκια αυτά που είναι σαν βαμβάκι απαλά και αφράτα με μέλι και ταχίνι. 



  • ΥΛΙΚΑ:
    • 500 γρ αλεύρι δυνατό για  ψωμί και για όλες τις χρήσεις  σε αναλογία 1:1 (δείτε πιο κάτω μερικές συμβουλές για την αναλογία των δύο αλεύρων 
    • 30 γρ ζάχαρη
    • 10 γρ μέλι ή 1 κουταλάκι του γλυκού  
    • 300 ml χλιαρό νερό  (1 κούπα και 1/4 χλιαρό νερό)
    • 20-25 γρ  μαγιά  νωπή ή 1 φακελάκι 7-9 γρ ξηρή μαγιά
    • 30 γρ βούτυρο ..(2κουταλιές βούτυρο μαλακό) αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο vegan μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη .)
    •  1-1/4  κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε μια δοσομετρική κανάτα βάζουμε την 1 κούπα  χλιαρό νερό με 2 κουταλίες από το ζυγισμένο αλεύρι και την ζάχαρη .ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας για 5 λεπτά .
  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο το υπόλοιπο νερό,το μέλι ,το κοσκινισμένο αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά στη συνέχεια το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου αρκετά μαλακό  και έβαλα τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα ζυμώματος  για  μια ώρα και 30 λεπτά και στο τέλος του προγράμματος πήρα μια πολύ αφράτη και μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.
  • Αν το ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η ίδια που περιγράφω πιο πάνω παρα ζυμώνουμε για 5_10 λεπτά με τα χέρια μας 
  •  Αν χρειαστεί προσθέτουμε  μια  ή δύο κουταλιές αλεύρι ακόμα ..όχι περισσότερο θέλουμε μια ζύμη αρκετά μαλακια και απαλή και λεία  που κολλάει ελαφρά στα χέρια μας ..
  • Στη συνέχεια  μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο σκεύος .Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε  να φουσκώσει _ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά, σε ζεστό μέρος  ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς  για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..
  • Στην συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε  σχήμα  με  τα  χέρια- παλάμες  κουνώντας την κυκλικά πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας .
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη αν κολλάει λίγο η ζύμη χρησιμοποιούμε λίγο λάδι καλομποκέλαιο στο πάγκο εργασίας μας. Ανοίγουμε σε σχήμα οβάλ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες άρκετα λεπτό και με τις παλάμες μας το ρολάρουμε λίγο σφιχτά και του δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω  και τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος με απόσταση το καθένα ..1_2 εκατ.
  • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40 λεπτά).
  • Στη συνέχεια τα ψεκάζουμε με ένα μπουκάλι ψεκασμού με νεράκι σε θερμοκρασία δωματίου γενναιόδωρα τα φουσκωμένα ψωμάκια hot dog 
  • Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό πυρέξ με βραστό  νερό 
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου ανάλογα το φούρνο μας για περίπου 12-15 λεπτά. Να ροδίσουν ελαφρά όπως φαίνεται στις φωτογραφίες 
  • Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε στο πάγκο της κουζίνας και τα ψεκάζουμε ξανά με το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν .




Μερικά μυστικά:
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις καλής ποιότητας ..και αλεύρι δυνατό με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνη11_13%,σε αναλογία 1:1_1:2_2:1ανάλογα  την ποσότητα αλεύρων που έχουμε στο σπίτι σας 
  • Τα άλευρα έχουν διαφορετική συμπεριφορά ,μερικά είναι πιο στεγνά και γι'αυτό ίσως χρειαστεί μια κουταλιά ακόμα νερό .και αν η ζύμη είναι πολύ υγρή προσθέτουμε 1_2 κουταλιές της σούπας ακόμα αλεύρι 
  • Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό θα σκοτώσει την μαγιά μας,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νερό σε θερμοκρασία  δωματίου απλά μόνο θα αργήσει να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας .
  • Μπορούμε να διπλασιασουμε τα υλικά και να τα τριπλάσιασουμε .
  • Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο υγιεινά αντί για βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη .
  • Αν  θέλουμε να τα φτιάξουμε πιο μικρά μοιράζουμε την ζύμη σε μικρότερα κομμάτια 50_70 γραμμάρια το καθένα  και έχουμε περισσότερα έτσι ψωμάκια 16_18 κομμάτια .
  • Αν θέλουμε μπορούμε να τα καταψηξουμε σε σακούλες ζιπ _λοκ στην κατάψυξη για 1 μήνα 
  • Ένα μυστικό ακόμα για να δημιουργήσουμε ζεστό χώρο να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας ,βάζουμε μέσα στο  κρύο φούρνο μας ένα πιάτο με ζεστό νερό 2_3 κούπες προσθέτουμε και την δοσομετρική κανάτα με την μαγιά ,κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε την μαγιά να εχεργοποιηθει στον προτεινόμενο
  • Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μείγμα  με ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γίνει σαν  ζελεδάκι .Αφήνουμε να κρυώσει.  Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πινέλο βουρτσίζουμε με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ ελαφρώς ζεστό  

Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

2 σχόλια:

  1. Γιατί Βάζουμε στο φούρνο ένα μικρό πυρέξ με βραστό νερό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας ! Αν δείτε το κάνω σε όλες μου τις συνταγές, με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ατμό μέσα στο φούρνο μας και το ψωμάκι γίνετε αφράτο και μαλακό και δεν στεγνώνει κατά το ψησιμο .Προσοαθουμε δηλαδή να κάνουμε το σπιτικό μας φούρνο επαγγελματικό όσο γίνετε δυνατό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή