600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κούπα νερό χλιαρό
1/2 κούπα πετιμέζι
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή και φουντούκια
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 βανίλια(προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ βούτυρο και 30 ml λάδι ελιάς (αν το κάνουμε νηστίσιμο βάζουμε μόνο 60ml λάδι ).
2 φακελάκια μαγιά ξερή ή 50 γρ νωπή μαγιά
1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο ή γλυκό (ότι έχετε)
1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ
Ζύμη για το κέντημα :
350 γρ αλεύρι
Νερό όσο πάρει θέλουμε μια σφιχτή ζύμη
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από τα χεράκια μου.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό, με την ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά
- .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε βούτυρο και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου, την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και τις σταφίδες που τις έχουμε πρώτα φουσκώσει σε ζεστό νεράκι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας .
- Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά .
- Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει . Ετοιμάζουμε το ψωμάκι μας σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Εγώ είχα περισσότερες φωτογραφίες να σας δώσω αλλά μια λάθος κίνηση και τις έχασα από το σκληρό δίσκο μου.
- Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
- Αλείφω με νερό ή λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ολόκληρες καρύδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου