Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΛΜΥΡΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

 



Καλό μήνα !
Και να άλλη μια συνταγή για τσουρέκι αρμυρό .Δείτε τι επιτυχία είχε ..φούσκωμα   ..τούμπανο το λένε τα κορίτσια μου ..Η γέμιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορούμε να γεμίσουμε το αρμυρο τσουρέκι μας με διάφορα είδη και αλλαντικά και τυριά ή αν θέλουμε περισσότερο τη γλυκιά εκδοχή,μπορείτε να γεμίσουμε με μαρμελάδα,κρέμα βανίλια ή σοκολάτα, ότι αγαπάει η όρεξη μας .. Η συνταγή είναι από εδώ Πλεχτό καρβέλι με γεύση πίτσας,πρόσθεσα λίγο γάλα μόνο. Οι κόρες μου το ήθελαν και σε πλεξούδα τσουρεκιου.Χατίρια δεν χαλάω ... 

ΥΛΙΚΑ:

  • 550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας .
  • 40 γρ μέλι ή ζάχαρη αν δεν θέλετε (2 κουταλιέςτης σούπας)
  • 1κουταλιά της σούπας ζάχαρη .
  • 50 γρ βούτυρο ή λάδι καλαμποκέλαιο (1/4 κουπας )
  • 1αυγό
  • 7 γρ αλάτι
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
  • 150 ml νερό χλιαρό
  • 100 ml γάλα χλιαρό 
  • Σουσαμι και λιναρόσπορο  
  • 1 ακόμα αυγό με δυο _τρεις κουταλιές νερό διαλυμένο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
  • λουκάνικο,τυρί,λαχανικά, διάφορες κρέμες, και ότι άλλη γέμιση θέλετε ..( εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,ζαμπόν,τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές, πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα ).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130 ml γάλα, και την ζάχαρη και 2 _4 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά (προσέχουμε να μην είναι καυτό το υγρό μας γιατί θα κάνει η μαγιά )το μείγμα μας πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα Μάγιας 
  • Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το νερό  το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο ..( εγώ  αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 20 γρ βούτυρο και 30 ml  λάδι  ελιάς  ή καλαμποκέλαιο ) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2-4 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  το αυγό ,το νερό  και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το  λιωμένο  βούτυρο εγώ αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και έβαλα 20  βούτυρο και 30 ml λάδι  ελιάς ή καλαμποκέλαιο )) και ζυμώνουμε όσο  πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και  προσθέτουμε  την γέμιση που θέλουμε και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  • Αφού ετοιμάσουμε και τα κομμάτια,αρχίζουμε και το κάθε κομμάτι-κορδόνι  το στρίβουμε δεξιόστροφα με τα χέρια, το ένα χέρι θα στρίβει δεξιά και το άλλο αριστερά ..το ίδιο κάνουμε και στα τρία κορδόνια. Πλέκουμε πλεξούδα προσεκτικά να μην μας ισιάξουν τα στριμμένα κορδόνια και το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά.
  • Στην παρακάτω φωτόγραφια έχω 3 κορδόνια,εγώ σήμερα έκανα 2 κορδόνια και τα έπλεξα με το το σταυρό που έχω πιο κάτω φωτογραφία .

  • Με ένα πινέλο διαλύουμε τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας  ,γενναιόδωρη ποσότητα αυγού ομοιόμορφα και από πάνω πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα κατά το ψήσιμο. 
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και μόλις πάρει λίγο χρώμα κατεβάζουμε στους 160  για 25-30 λεπτά.Είναι νόστιμο και πολύ αφράτο
  • Κόβουμε αφού αφήσουμε να κρυώσει για 4-5 λεπτά 








Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου