Σελίδες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ


Αυτή την  πίτα  μας  την  έφτιαχνε  η μαμά  μου  τις  ημέρες  του Πάσχα  και  ειδικά το μεγάλο  Σάββατο .. μοσχοβολούσε  το σπίτι  απο το υπέροχα  αγνά  υλικά ..που έβρισκε στο χωριό που μεγάλωσα !!
Περιμέναμε  τα  παιδάκια  πάνω από  το ταψί  της  φρεσκοψημένης  γαλατόπιτας να  γευτούμε τη  νοστιμιά και  την  μυρωδιά  απο φρέσκο  πρόβειο  ή αγελαδινό  γάλα και  φρέσκα  χωριάτικα   αυγούλακια  .Έμαθα  να τη  φτιάχνω και  εγώ και προσπαθώ να  προσεγγίσω την  υπέροχη  γεύση  της  και  το άρωμα  της   . 
 Υπέροχα παιδικά  χρόνια  στο χωριό  ! Μας  την έφτιαχνε  επίσης και  την  Κυριακή  της Αποκριάς..  



  • ΥΛΙΚΑ:
    Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα:
    700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
    2 κουταλιές σούπας ξύδι
    λίγο αλάτι
    χλιαρό νερό όσο πάρει
    λίγη ζάχαρη
  • Για την κρέμα:

    1 λίτρο αγελάδινό  γάλα φρέσκο
    3 αυγά
    2 βανίλιες
    7 κουταλιες σούπας  ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας
    5 κουταλιες σούπας  γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
    2 κουταλιες σούπας  γεμάτες κορν-φλάουρ  ( μου αρέσει  το άρωμά του  στην κρέμα  η μαμά  μου δεν το έβαζε )
    1-1/2  κουταλιές  σούπας  γεμάτη βούτυρο
    1  καλή  πρέζα αλάτι
    Για την γέμιση των φύλλων:
    ζάχαρη για πασπάλισμα
    κανέλα
    μισή κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
    μισή κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
    ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι και το κορν- φλάουρ, την κανέλα, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
    • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το  βούτυρο , τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά.
    • Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι.
    • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη  και τα τριμμένα καρύδια.
    • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα και ξανά τα 2 άλλα φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι) στην συνέχεια πάλι προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια και μετά ξανά πάλι τα άλλα 2 φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι).
    • Αν θέλουμε στο σημείο αυτό χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο και την βρέχουμε με λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι.
    • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.

    Λίγα μυστικά ακόμα:

    • Η κρέμα αυτή θέλει καλό ανακάτεμα όταν τη φτιάχνουμε και σε χαμηλή φωτιά . Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο από μια ώρα ψήσιμο ανάλογα το φούρνο ! kαι για περισσότερο άρωμα μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα μας λίγο ξύσμα απο ακέρωτο λεμόνι!!!

    • Μπορείτε αν δεν σας αρέσουν τα υλικά της γέμισης των φύλλων να μην τα προσθέσετε !
    • Το  ταψί που χρησιμοποίησα  είναι  30 αρι εσείς  ανάλογα  με  το  ταψί  προσθέστε  και άλλη  δόση  . 

 Και  καλή   μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου