Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΕΡΑΣΙ

ΚΕΡΑΣΙ  .......    ΤΟ  ΦΡΟΥΤΟ   ΤΟΥ   ΙΟΥΝΙΟΥ   .
Το πιο αγαπημένο μου φρούτο του καλοκαιριού , αγαπάμε   οικογενείακος   να  τρώμε   γλυκό    και  μαρμάλαδα  κεράσι  ..  την  βάζω   σε  πάστα  φλώρα  , σε τάρτες, το  τρώμε   με γιαουρτάκι, παγωτό, τσιζκέικ κλπ.
Και  το σιροπάκι που θα μείνει το κρατάω  για πανακότα, παγωτό.
Θα  δείτε  ότι το σιροπακι είναι ελάχιστα δεμένο, ΄εμας  μας  αρέσει σε  πιο ρευστή  μορφή .. εσείς   δεστε το λίγο περισσότερο ..  όλα   είναι  θέμα  γούστου .   
Πάμε  να  το  φτίαξουμε  ..   





ΥΛΙΚΑ:
2  κιλά κεράσια  καθαρά  χωρίς  τα  κουκούτσια
1500 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό  ενός  λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Διαλέγουμε σφιχτά, γερά κερασάκια. Μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε  ελαφρώς   ώριμα ανοιχτόχρώμα ή    σκούρα ή πετροκέρασα.  Πλένουμε καλά  τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.


  • Ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια, με  μία  φουρκέτα  ή θα χρησιμοποιήσουμε  το μικρό εργαλείο που καθαρίζει  τα  κεράσια .
  •  Όταν ξεκουκουτσιάζουμε  τα κεράσια, πετάμε  τα κουκούτσια μέσα  σε  ένα  καθαρό  μπολάκι  και το  ζουμάκι  που πέφτει   θα το χρησιμοποιήσουμε    προσθέτοντας  και  νερό  έτσι ώστε  να  συμπλήρώσουμε   1 κούπα που  χρειαζόμαστε   . Έτσι ό,τι ζουμάκι βγάλουν, δε θα πάει χαμένο.

  • Τα κεράσια  που έχουμε  βγάλει  τα κουκούτσια  τα  ρίχνουμε  σε  ένα  μπόλ  μια  στρώσει  και επάνω καλύπτουμε   με  ζάχαρη , ξανά πάλι  κεράσια  και  ξανά πάλι  ζάχαρη  μέχρι  να  τελειώσουν ,  τα αφήνουμε  σκεπασμένα  μια νύχτα  στο  ψυγέιο   να  βγάλουν   τα υγρά  τους 

.
  • Την επόμενη  ημέρα  τα  ρίχνουμε  σε μια κατσαρόλα και ανοίγουμε  το μάτι   της  κουζίνας  μας  στο  μισό     και  καθόμαστε πανω από  το  μάτι  και  κουνάμε  την  κατσαρόλα  ετσι ώστε  να  λιώσει  η  ζάχαρη  .. όταν αρχίσει  να  βράζει   ξαφρίζουμε   και προσέχουμε  γιατί φουσκώνει    και βράζουμε  για  5-7  λεπτά  .



  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε ένα 24ωρο  σκεπάζουμε   με  πετσέτα  την κατσαρόλα  και  όσο  κρυώνει   κουνάμε  την κατσαρόλαα   συνέχεια ..να  φουσκώσει  το  κεράσι  μας  με  το σιρόπι ..αυτό  θα  βοηθησει  να  γίνει  φουσκώτο  και τραγανό  .Αφού κρυώσει  το  φυλάμε  στο  ψυγείο .
  • Την επόμενη μέρα, βράζουμε το γλυκό για   5-7   λεπτά ακόμα  μέχρι να δέσει, ξαφρίζουμε (προσοχή γιατί φουσκώνει) και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
    Φυλάμε σε καθαρά και αποστειρωμένα  βάζα.    Για να  διατηρήσουμε   το  γλυκάκι μας   εκτός ψυγείου  πάνω από  1-2 χρόνια   πράγμα  σπάνιο   για  μας  ..θα   κάνουμε  αυτό, θα πρέπει να βάλουμε  το γλυκό στο βάζο όσο είναι ακόμα ζεστό και να το αναποδογυρίσουμε  για να σφραγίσει.
  •  Έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο παρά μόνο αφού το ανοίξουμε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου