Σελίδες

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

TUTMANIK ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΤΥΡΑΚΙ

    Την  αγάπη  μου για  τα ζυμαράκια  την έχετε  πια καταλάβει  ... σε κάθε blogs μαγειρικής  ελληνικό  ή ξένο που θα  μπω .. πάντα  θα  ψάξω  για  ζύμες  και μετά  θα  πάω παρακάτω .. το  βουλγάρικο αυτό ψωμάκι είναι από  τα πρώτα  που έφτιαξα, το λατρέψαμε 
    Το σχέδιο το  πήρα  από μια  φωτογραφία  που βρήκα στο  ίντερνετ   πάμε  λοιπόν  να το φτιάξουμε  ..


    ΥΛΙΚΑ :

    4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου
    25 γρ μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
    1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    150 ml. γάλα
    3  κουταλιές της σούπας  λάδι
    ΓΕΜΙΣΗ
    50 γρ βούτυρο λιωμένο
    250 γρ  τριμμένη φέτα
    λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
    πάπρικα  γλυκεία (προαιρετική)
    λίγο γάλα για το τέλος

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με  το χλιαρό γάλα  (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,προσθέτουμε τη μαγιά,το αλάτι και το γιαούρτι και το λάδι
  • Ζυμώνουμε  τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
  • Αφού φουσκώσει  η ζύμη  μας τη  βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.παίρνουμε ένα  κομμάτι 1/3 της ζύμης μας , το ανοίγουμε στρόγγυλο φύλλο πάχους 1 εκατ και το βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί,αμέσως  βουτυρώνουμε  και πασπαλίζουμε  με  την τριμμένη φέτα  



  • Μετά  με το υπόλοιπο κομμάτι  ζύμης ανοίγουμε  πάλι φύλλο πάχους 1 εκατ και  με ένα  δαχτυλίδι-φόρμα κόβουμε κύκλους και καλύπτουμε  με τους  κύκλους-ζύμης όλο το τυρί  μας( όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ) και στο τέλος φτιάχνουμε ένα  λουλούδι  ζύμης και το τοποθετούμε πάνω στη ζύμη.

  • Το αφήνουμε  να  φουσκώσει  για 1ώρα  περίπου σε ζεστό μέρος  . Προθερμαίνουμε  το  φούρνο στους 180  βαθμούς  .
  • Αλείφουμε με γάλα και πασπαλίζουμε  με  σουσάμι  ή παπαρουνόσπορο .Το ψήνουμε  για 30 -40 λεπτά να πάρει  ένα ωραίο χρώμα ..όπως  φαίνεται στις  φωτογραφίες   
  • Αφήνουμε  να κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  .
                                                                       ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ





                                     Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .    


    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

3 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα ! Το αλεύρι που χρησιμοποιώ είναι για όλες τις χρήσεις !! Αλλά το έχω κάνει και με μισό σκληρό αλεύρι για τσουρέκια και το άλλο μισό ..για όλες τις χρήσεις !! Καλημερα σας !!

      Διαγραφή