Σελίδες

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ -ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 


Είναι  η ζύμη  από τα  κουλούρια  Θεσσαλονίκης ,τα  έκανα μικρά κριτσινάκια αυτή την φορά .
 Κάνω πάντα  διπλή δόση  ... η μια  δεν μας  φτάνει, πιστέψτε  με 


ΥΛΙΚΑ:
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες μέλι
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό 
1/4 φλιτζανιού ταχίνι (60 γρ  )
2 κουταλιές της  σούπας λάδι
3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι 
2 και  1/2 φλυτζάνια αλεύρι για ολες τις χρήσεις περίπου( ρίχνουμε λίγο-λίγο το  αλεύρι όχι όλη την ποσοτητα μαζί )

ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  : 

 4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό(αν δεν μπορείτε να βρείτε να το αντικαταστήσει με 1 κουταλιά της σούπας μέλι) εγώ αν δεν εχω βάζω ημίγλυκο κρασί με μια κουταλιά μέλι  
1 και 1/2  φλιτζάνι σουσάμι λευκό
1/4 φλιτζάνι μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους
  
1   κούπα αλεύρι   = 140 γρ
1 κούπα    υγρά   =  250 ml
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μέλι,μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε  και αφήνουμε το μείγμα σε ηρεμία για 15 λεπτά.
  •  Προσθέτουμε το ταχίνι, το αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ,το ξυδι και να αρχίζουμε  το ζύμωμα με τα χέρια μας ή στον αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική, ζύμη που δεν κολλάει τα χέρια μας ,προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, εάν είναι αναγκαίο.
  •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο (ο χρόνος που πρέπει να  φουσκώσει η ζύμη μας είναι μια ώρα και ένα μισή ). 
  • Προθερμαίνουμε το Φούρνο μας στους 175-180 βαθμούς. Όταν αυξηθεί η ζύμη μας  την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας την κάνουμε ένα ζυμαρένιο φραντζολάκι με ένα μαχαίρι και την κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια,σ το μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 35 -45 γρ και το καθένα το διαμορφώνουμε σε μια μπάλα και το πλάθουμε σε κριτσίνι με τα χέρια περίπου 11-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
  •  Εγώ έκανα  τα σχέδιο στις  φωτογραφίες  που βλέπετε τα είδα  στο ίντερνετ  και  μου άρεσαν  σαν ιδέα 
    Κόβουμε στο μισό, αν τα θέλουμε  πιο  μικρά  και τα  περνάμε μέσα  απο  το γλυκό σιρόπι- πετριμέζι .
    Τοποθετούμε σε ένα ταψί καλύμενο ένα χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους .
  • Αφαιρούμε από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
  • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους.
 

 





 Και  καλή   μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου