Σελίδες

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΕΜΠΑΠ ΠΡΟΒΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



Κεμπάπ πρόβειο γάστρας συνταγή από τη Λάρισα
 

ΥΛΙΚΑ:
  • 2 κιλά πρόβειο κρέας (μπούτι -χεράκι από το εμπρός μέρος του ζώου κατά προτίμηση)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 3 ντομάτες
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • αλάτι - πιπέρι μαύρο και
  • 1 κρασοπότηρο νερό
  • πιπερι κόκκινο,ριγανι,θρούμπι , ματζουράνα, μοσχοπίπερο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Το κρέας πρέπει να είναι κομμένο σε πριόνι, ώστε να μην έχει τριμμένα κόκαλα και το πλένουμε καλά .
  2. Σε ένα μπόλ ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και σε πιο μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές και τις ντομάτες και το σκόρδο σε φέτες , μετά το κρέας το πασπαλίζουμε με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την ντομάτα, το σκόρδο , το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ολα τα άλλα αρώματα και το αφήνουμε σκεπασμένο ένα βράδυ , μέσα στο ψυγείο.
  3. Την επομένη βάζουμε το κρέας στη γάστρα προσθέτοντας το λάδι και ένα κρασοπότηρο νερό και μετά στο φούρνο .To βάζουμε σε προθερμαρμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς , το ψήνουμε 3 έως 4 ώρες ανάλογα με το κρέας, δοκιμάζοντας με το πιρούνι τα ψαχνά μέρη.
  4. Μπορούμε να το ψήσουμε και στα κάρβουνα στην σούβλα η στη γαστρα ... 
Την συνταγή την βρήκα απο έναν σεφ Κώστα Περήφανο . Αγόρασα ένα σακουλάκι "ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΕΜΠΑΠ" Σούβλας,γάστρας, η παίδακια Από τον Σεφ Κώστα Περήφανο. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΟΥΤΑΛΙ"





Τσουρέκι - Braid κέικ με κρέμα και σοκολάτα

Eδώ το  έκανα   Χριστούγεννα  .. Βασιλόπιτα     τέλειο  για  δωράκι ..πάμε να το φτιάξουμε παρέα..









Braid κέικ με κρέμα και σοκολάτα, μαλακή και αφράτη ζύμη τσουρεκιού με μια μαλακή και κρεμώδη γέμιση, μόνο το έχω ετοιμάσει από  το προηγούμενο βράδυ, ώστε να το  έχω  έτοιμο το πρωί  για  ένα  πλούσιο και υγιεινό πρωινό, για  μας τους μεγάλους  και  ειδικά για τα παιδιά μου Μπορεί άνετα  να  γίνει  και  μια  υπέροχη  βασιλόπιτα .

ΥΛΙΚΑ:

  650 -700  γραμμάρια αλεύρι  ανάλογα  το αλεύρι  μας 
1 φακελάκι   ξηρής μαγιάς  ή 25 γρ  νωπή  μαγιά
100 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά  
50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
300 ml γάλα
1 πρέζα  αλάτι 
ξύσμα από  1  πορτοκάλι 
1βανίλια  με  άρωμα  λεμονιού 
και  λίγο   κακουλέ και   μαχλέπι 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

2 κρόκους αυγών (έβαλα   2 μικρούς κρόκους)
80γραμμάρια αλεύρι  ή 
4o γραμμαρια αλεύρι   και  40 γραμμάρια  κόρν   φλάουερ
70 γραμμάρια ζάχαρη
250 ml γάλα
μια  σοκολάτας γάλακτος
1  κρόκο  διαλύμενο  με λίγο γάλα 
για  το τέλος  
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα μπολ βάλτε 3-4 κουταλιές  αλεύρι και το  ζεστό γάλα  και την μαγιά και διαλύστε τη. Σε  ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι, και προσθέστε   την μαγιά ,προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και αυγά χτυπημένα, τη ζάχαρη  και το αλάτι  και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να έχουμε  μια   μαλακή και αφράτη  ζύμη που να μην κολλάει στα  χέρια μας .Αφήνουμε  την ζύμη  να φουσκώσει  για 2 ώρες σκεπασμένη  σε ζεστό  χώρο !!         (Αφήστε τη ζύμη τη διάρκεια της νύχτας καλυμένη  με  σελοφάν και με μια πετσέτα  και την βαζετε  στο ψυγείο .)


  • Φυσικά, το βράδυ αν θέλουμε   έτοιμάζουμε και  την κρέμα, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αλεύρι, ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα όπου θερμαίνεται το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να  πήξει  την αφήνουμε  να κρυώσει    και  την   αποθηκεύουμε  το στο ψυγείο μέχρι να όταν θα το χρησιμοποιήσουμε 

  • Το επόμενο πρωί, βγάζουμε την τη ζύμη  και την αφήνουμε  να έρθει σε θερμοκράσια  δωμάτιου  και αδειάζουμε   τη  σε μια   επιφάνεια εργασίας, χρησιμοποιώντας  λίγο αλεύρι ανοίγουμε  σε φύλλο 2-2,1/2  εκατ   και  με ένα μαχαίρι κόβουμε   πλευρικές λωρίδες, αφού πρωτα  στο  στο κέντρο της βάλουμε  την   κρέμα και σοκολάτα  σε κομμάτια, κλείνουμε   τις λωρίδες σταυρωτά με το άλλο. 
 
  • Βουρτσίζουμε    με τον  διαλυμένο με νερό η γάλα   κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20/25 λεπτά.
και  καλη  σας   όρεξη  !!












Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ





ΥΛΙΚΑ  
2 κιλά βανίλιες ώριμες
1500 -1.600 γρ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1/2  μήλο   κόκκινο
1  φύλλο αρμπαρόριζα (προαιρετικά) ή  μια  βανίλια 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε  τα φρούτα  μας , βράζουμε  μια  κατσαρόλα  νερό  και ρίχνουμε  μέσα τα  φρούτα μας , συνεχίζουμε να βράζουμε  το νερό  με τα φούτα μέσα για  3-4 λεπτά  , αυτά  θα αρχισουν  να  "ανοιγουν" και  έτσι  θα   μπορέσουμε  να  καθαρίσουμε   αλλά και θα  τα βοηθήσει  να μαλακώσουν λίγο αν είναι  πολύ άγρια  , όπως  ήταν τα  δικά  μου .
  • Αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε κομμάτια.Τα ψιλοκόβουμε  στο multi, οπότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη σε ακόμα λιγότερο χρόνο.Βάζουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και το   κοόκκινο μήλο   και τα αφήνουμε για 4-6  ώρες.Μετά  βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να    αρχίσει   να  βράζει η μαρμελάδα  μας .
  • Εάν βάλουμε φύλλο  αρμπαρόριζα , στη φάση αυτή τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα,  δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα γιατί η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί ή να κάνει αφρό που πρέπει να τον αφαιρέσουμε.
  • Μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να  βραζει  και μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να έχουμε  το επιθυμητό  δέσιμο 
  • Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε   την κατσαρόλα από την  εστία της κουζίνας.
  • Αφαιρούμε το φύλλο της αρμπαρόριζα  και βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που τα κλείνουμε και τα αφήνουμε επάνω  ανάποδα  σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
  • TIPS
*Δοκιμάζουμε το δέσιμο της μαρμελάδας ρίχνοντας λίγο σε ένα  παγωμένο   πιατάκι  που έχουμε  βαλει  για λίγη  ώρα στην κατάψυξη και  κάνουμε  ένα  "πέρασμα"  μεσα απο την  μαρμελάδα με το  κουτάλι μας    .
Αν  αυτο  το "πέρασμα"   μείνει  καθαρό  τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 

Δεν  δένουμε  πολύ την μαρμελάδα  γιατί όταν κρυώσει θα γίνει πολύ σφιχτή.
Σ' αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο νεράκι ή λίγο χυμό πορτοκαλιού ,  και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.







Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ




600  γρ  αλεύρι  για  τσουρέκια   
50   ml   νερό χλιαρό
150 γρ ζάχαρη
μια πρέζα  αλάτι
2     φακελάκια ξερή  μαγιά  ή   40   γρ   νωπή    μαγιά
70  ml    λαδι  { 40 ml   λάδι    ελαιόλαδο  +  30 ml  καλαμποκέλαιο }
200 ml χυμό  πορτοκάλι  φρέσκο
βανίλια  με άρωμα  πορτοκάλι
Ξύσμα   από  ένα  πορτοκάλι
λαδάκι   για το άλειμμα   του  ταψιού
 4 γρ μαχλέπι και
4  γρ  κακουλέ   
 ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ
Σταφίδες  που έχουμε  μουλιάσει   με  νερό και λίγο  κονιάκ Ή   σοκολάτα  υγείας

ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ
αμύγδαλα  φιλέ 
και  νεράκι με λίγο  λαδάκι 

ΓΙΑ  ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ 
Ζαχαρωμένα   κεράσια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στον  αρτοπαρασκευαστή    έβαλα  με την σειρά  τα  υλικά το  αλεύρι ,το  χυμό  πορτοκαλιού  , ξύσμα  πορτοκαλιού,  ,ζάχαρη , την μαγιά διαλυμένη   στο  χλιαρό  νερό ,  και  το αλάτι  και  προς  το  τέλος   το  λάδι  λίγο-  λίγο  και το  βάζουμε   στο  πρόγραμμα  για  ζύμες  και το αφήνουμε   για 1 και   μισή  ώρα .
  • Σκεπάζουμε  την ζύμη  και την αφήνουμε να φουσκώσει  για 1-2 ώρες σε ζεστό  μέρος .
  • Όταν είναι έτοιμη  η ζύμη μας  .. φουσκώσει ... την ανατρέξουμε σε αλευρωμένο  πάγκο   κουζίνας και την κόβουμε σε 16 κομμάτια  -μπαλίτσες ίσες  σε  βάρος ( περίπου 60  γρ )
  • Λαδώνουμε  λίγο την   φόρμα-δεντράκι   μας  και σχηματίζουμε  το δεντράκι  μας,  1  μπαλίτσα   στην  βάση  και μετά   5 μπαλίτσες  για την βάση και  προς τα πάνω  αφαιρώντας μια -μια μπαλίτσα ζύμης  δηλαδή θα  έχουμε   5-4-3-2-1.
  • Σκεπάζουμε   την ζύμη  με μεμβράνη  διάφανη και την  αφήνουμε  να φουσκώσει  σε ζεστό  φούρνο    50 βαθμών  για  1 ώρα 
  • Αλείφουμε  με  ένα  πινελάκι  λαδάκι  και  ΄λίγο  νεράκι    και μετά  ρίχνουμε   και σουσάμι Ή  αμυγδαλόψιχα   και  ψήνουμε   σε  προθερμασμένο  φούρνο  στους  180-200βαθμούς  για  20-30   λεπτά

  ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΚΑΙ    ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  










Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

NUTELLA ME ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΗΡΟ




ΥΛΙΚΑ

100 γρ φυστικοβούτυρο
80 γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα και  καβουρδισμένα  να  ροδίσουν ελαφρώς

100 γρ  Nutella
40-50 γρ λιωμένο βούτυρο  
80 γρ καρύδια ψιλοκομμένα  και καβουρδισμένα  να ροδίσουν ελαφρώς
 και λίγο γάλα για να  αραιώσουμε την  γέμιση λίγο .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τα ανακατεύουμε όλα  μαζί σε  ένα  μπολ όλα  τα υλικά  μαζί και τα αραιώνουμε με λίγο γάλα  .
Μπορούμε να το β
Αλείψουμε  στην φέτα  μας ή να το προσθέσουμε  σε διάφορες ζύμες, τσουρέκια, ζυμη brioche για γέμιση

Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΟΛΑ ΜΕ ΣΤΑΦΥΔΕΣ




ΥΛΙΚΑ
500 -550 γρ  αλεύρι  για  ΄ολες  της χρήσεις
220 ml   χλιαρό γάλα
2     αυγά
75  γρ   ζάχαρη κρυσταλική
1    πρέζα αλάτι
50 γρ λιωμένο  βούτηρο   ή  μαργαρίνη 
1 φακελάκι   ξερή  μαγιά
1/4   κουτατιού  μαχλέπι  και κακουλέ     
το ασπράδι  από το  αυγό   και 2 -3 γεμάτες  κουταλιές  σούπα  αλεύρι  ακόμα
1 κρόκο  αυγού για το τέλος 
50 γρ γάλα  η νερό για το τέλος

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡ0ΠΙ
60 γρ ζάχαρη άχνη     ή    κρυσταλική  ζάχαρη
χυμός  απο 3 πορτοκάλια
1 σφηνάκι  κονιάκ   (προαιρετικά )ή άλλο  ποτό  της  αρεσκείας  σας

ΓΕΜΙΣΗ
25 γρ  λιωμένο  βούτηρο
120 γρ   σταφίδες   ξανθιές
25  γρ  καστανή  ζάχαρη  (Μπορείτε  να βάλετε  και  ζάχαρη  κατεργασμένη κρυσταλική  )
ξηρούς καρπούς καρύδια   τριμένα (προαιρετικά )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε   της  σταφίδες  μας  σε ένα μπόλακι με νερό και  το κονιάκ  να  μουλιάσουν  για  45 λεπτά  ,και στην  συνέχεια  της βάζετε  να  στραγγιξουν και να φύγουν τα  υγρά   τους
  • Στίβουμε  τα δύο   πορτοκάλια , και το χυμό  τον  βάζουμε  σε μια  κατσαρόλα  μαζί με την ζάχαρη να βράσουν  και  να   δέσουν  να γίνουν  ένα  ωραίο  σιροπάκι 
  • Βάζουμε  όλα  τα  υλικά  στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζυμώνουμε   και τα  αφήνουμε  να  φουσκωσει η ζύμη  όση ώρα  διαρκεί  τομ πρόγραμμα    που επιλέξαμε  να το  ζυμώσει .περίπου  2  ώρες.
  • Αν το ζυμώσουμε στο χέρι , βάζουμε   το αλεύρι  κοσκινισμένο  σε ένα μπόλ , διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα  μας , προσθέτουμε  το λιωμένο  βούτυρο .  το  αυγό  μας    την  ζάχαρη ,  το  αλάτι  μας    και  ζυμώνουμε   για 10 λεπτά  ετσι ώστε  να έχουμε  μια ζύμη αφράτη   που να μην κολλάει στα χέρια μας  και το αφήνουμε να φουσκώσει   για  μια  με  1 και μισή  ώρα . 
  •   Αφού  η ζύμη  μας  φουσκώσει  την   αναποδογυρίζουμε  σε αλευρωμένο  πάγκο εργασίας και  ανοίγουμε  φύλλο   1-2  εκ  πάχος  και 35 χ 35  εκ  , βουτηρώνουνε  με  το λιωμένο μας βούτηρο  και σκορπίζουμε   την φουσκωμένη  σταφύδα μας  και πασπαλίζουμε  με την καστανή  ζάχαρη  ,και τους  ξηρούς  καρπούς αν  θέλουμε .






  •  Κλείνουμε    την ζύμη  κάνοντας  ένα  ρόλο  και  κόβουμε   σε 12  φέτες .


  • Τα  κομμένα  ρολά  τα  τοποθετούμε  σε ταψί με  λαδόκολλα  ένα δίπλα  στο άλλο  με την κομμένη  πλευρά  προς τα  πάνω  και  λίγη απόσταση δίπλα  τους , τα σκεπάζουμε   με λίγο  σελοφάν  και τα  αφήνουμε  να φουσκώσουν  1 ώρα .
  • Αφού  περάσει η 1 ώρα  και έχουν φουσκώσει  τα  αλείφουμε  με τον διαλυμένο  κρόκο  με το γάλα  , και σε προθερμασμένο φούρνο    ψήνουμε  για  20-25 λεπτά   να πάρουν ένα  ωραίο  χρώμα

  • Αφού  ψηθούν  και περάσουν  1-2  λεπτά   τα  περνάμε  με το σιροπάκι   που φτίαξαμε  και  τα   σερβίρουμε 
ΚΑΛΗ  ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ  !  ΟΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΜΑΣ  ΚΑΦΕ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΑΣ .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ      
 πηγή