Σελίδες

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ





 Οι μικρές  μέρες  τώρα ήθελαν κουλούρια με ταχίνι  αλλά  ταχίνι  τέλος , άδειο το  κουτί στο  ψυγείο,είχα όμως κεφίρ στο ψυγείο που έπρεπε  να καταναλωθεί .
Μαμά να κάνουμε τα  πουλάκια με αυτό το ζυμαράκι σήμερα που είναι κυριακή και δεν έχουμε διάβασμα ... ?
Ετοιμάσαμε το ζυμαράκι και  στρωθήκαμε  να  δίνουμε σχήμα στα πουλάκια μας ..
Μια ιδέα ήρθε  στα  κοριτσάκια  μου ..
"να τα δίνουμε  και  να τρώνε σποράκια μαμά?".
Έτοιμο και το ζυμαρένιο πιατάκι  με τα σποράκια ....... Αν θέλουμε μπορούμε  να  χρησιμοποιήσουμε  και άλλη ζύμη , brioche,ακόμα και τσουρεκιού, μόνο  που  είναι  αρκετά  μαλακιά  και  θα  χαλασει  λίγο  το σχέδιο   τους .
 Με την πρώτη ευκαρία τα  τα  φτιάξω  με  τσουρεκοζύμη  και  θα  βάλω  φωτογραφία..
 
ΥΛΙΚΑ:

1 και μισό κούπα  χλιαρό νερό
1 κούπα ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, λόγου νηστείας  δεν το ξοδεύουμε όλο )
1/4  κούπα  ελαιόλαδο 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά ή 50 γρ   νωπή μαγιά 
60 γρ ζάχαρη και 30 γρ  ιμβερτοζάχαρη ή 90  γρ ζάχαρη 
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
800- 900 γρ  αλεύρι περίπου
πετιμέζι  διαλύμένο  με νεράκι  χλιαρό για το τέλος ή αυγό διαλυμένο με  γάλα )
σουσάμι καβουρδισμένο 
ηλιόσπορα ή  άλλα σποράκια της αρεσκείας σας . 

Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 


Οι μεζούρες  κούπες που χρησιμοποιώ
Το δικό μου σπιτικό  κεφίρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε)  και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδομένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 100-120 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αφηνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγάνά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα   γεμίσουμε   με   τυράκια , σταφίδες ,σταγόνες  σοκολάτας  .



 


Εως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου