Σελίδες

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΟΥΣΑΜΕΝΙΑ ΚΑΡΒΕΛΑΚΙΑ






Και  μια  ακόμα  ιδέα  με  την ίδια  ζύμη  ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ  ετοιμάσαμε  και σουσαμένια  καρβελακια  βουτηγμένα  σε πετιμέζι φετινό που φτιάξαμε  φέτος  ολόφρεσκο.Πάμε   στην κουζίνα  μου να τα ετοιμάσουμε


ΥΛΙΚΑ:
1  κούπα χλιαρό νερό 
2 και 1/2  κούπες ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα μισή  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, )
1/2  κούπα  ελαιόλαδο  ή  καλαμποκέλαιο 
1 αυγό 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά  
90  γρ ζάχαρη  
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
1000-1100 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
αυγό διαλυμένο με  γάλΑ για το τέλος 
σουσάμι καβουρδισμένο 
ηλιόσπορο ή  άλλα σποράκια της αρεσκείας σας .  



Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε) το αυγό και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδωμένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .

  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 70-60 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα μπουρεκάκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά μπουρεκάκια μας και τα βουτάμε  μεσα  σε αραιωμένο πετιμέζι με  λίγο  μούστο ή νερό  
  • Αφήνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν 

  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα γεμίσουμε με τυράκια ,αγαπημένα αλλαντικά 
  • Έως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά 
* Έβαλα  αλεύρι για  τσουρέκια  ,που είχα  στο ντουλάπι  και  έπρεπε  να  το ξοδέψω ..εσείς βάλτε  ακόμα  και για όλες τις  χρήσεις ..  απλά  μόνο  θα  πρέπει να προσέξετε  την ποσότητα ..ίσως  χρειαστεί  λίγο 
ακόμα  πιο  περισσότερο   





Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.


ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ









Και  φυσικά  μετά από τόσο  καιρό  είμαστε  πάλι εδώ με  μια  καινούργια  και εύκολη συνταγή ,για  πεντανόστιμα  μπουρεκάκια  με  τυράκια  και αλλαντικά ..έτοιμα  να φαγωθούν  όλες  τις  ώρες  από όλη την οικογένεια ,και ιδιαίτερα για  το κολατσιό των  παιδιών στο σχολείο .

ΥΛΙΚΑ:

1  κούπα χλιαρό νερό 
2 και 1/2  κούπες ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα μισή  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, )
1/2  κούπα  ελαιόλαδο  ή  καλαμποκέλαιο 
1 αυγό 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά των 7-9 γρ ή 50 γρ νωπή μαγιά  
90  γρ ζάχαρη  
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
1000-1100 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
αυγό διαλυμένο με  γάλα για το τέλος 



Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :




  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.



  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε) το αυγό και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδωμένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 70-60 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα μπουρεκάκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά μπουρεκάκια μας .
  • Αφήνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν και  τα  περνάμε  με  λίγο γάλα και κρόκο. 
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα γεμίσουμε με τυράκια ,αγαπημένα αλλαντικά 
  • Έως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά 
* Έβαλα  αλεύρι για  τσουρέκια  ,που είχα  στο ντουλάπι  και  έπρεπε  να  το ξοδέψω ..εσείς βάλτε  ακόμα  και για όλες τις  χρήσεις ..  απλά  μόνο  θα  πρέπει να προσέξετε  την ποσότητα ..ίσως  χρειαστεί  λίγο 
ακόμα  πιο  περισσότερο   




Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.