Σελίδες

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ



  • ΥΛΙΚΑ:
  • Προζυμάκι:
  • 3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό (180γρ)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού  ξερή μαγιά 
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (140 γρ)
             Ζύμη :

          3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (420 γρ) ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι 
  •  1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
  •  1/4 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο κρύο (60γρ)
  •   2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  •   1 φλιτζάνι ζεστό γάλα  (240ml) μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και νερό. Το έχω κάνει και με νερό ..  εξίσου νόστιμο  ψωμάκι και με νερό .
  •   1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Από την προηγούμενη νύχτα ετοιμάζουμε το προζυμάκι,βάζουμε την μαγιά σε  ένα μπολ αρκετά  μεγάλο σε  ύψος και ρίχνουμε και το 1 φλιτζάνι νερό και κοσκινίζουμε και το αλεύρι .Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε καλά κλεισμένο σε θερμοκρασία δωματίου πάνω στον πάγκο της  κουζίνας για όλη τη διάρκεια της νύχτας ή για 8 ώρες 
  • Την άλλη μέρα το πρωί στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπολ αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας ρίχνουμε το παραπάνω προζυμάκι και το κοσκινισμένο αλεύρι αλλά κρατάμε λίγο,το λιωμένο βούτυρο,επίσης διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα με την ζάχαρη και στη συνέχεια τα προσθέτουμε και αυτά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε 
  •  Συνεχίζουμε και σταδιακά προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με το αλάτι,ζυμώνουμε για 15 λεπτά έχοντας μια μαλακιά και ελαφρά να κολλάει στα χέρια μας και διαχωρίζετε από τα  τοιχώματα του κάδου όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω 
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της,σε ζεστό περιβάλλον, για 1-2 ώρες 
  • Μετά από μια ώρα μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα πάγκο εργασίας με αλεύρι,μοιράζουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια των 110 γρ το καθένα,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά έτσι ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη και να μας βοηθήσει να δώσουμε σχήμα στα ψωμάκια μας που φαίνεται στς φωτογραφίες
  • Πλάθουμε την ζύμη με τα χέρια μας και τις δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε στις φωτογραφίες ή όποιο σχέδιο θέλουμε εμείς και τα βάζουμε στο ταψί,με λίγη απόσταση μεταξύ τους και  τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν σκεπασμένα  
  • Προθερμάνουμε το φούρνο και βάζουμε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι με ζεστό νερό
  • Μόλις διπλασιαστούν σε όγκο και πριν τα τοποθετήσουμε στο φούρνο κάνουμε μια βαθιά τομή ή 2-3 τομές με ένα κοφτερό μαχαίρι ή μια λεπίδα ξυραφιού.Ψεκάζουμε με ζεστό νερό με ένα ψεκαστήρι  χειρός (έχω ένα στην κουζίνα μου και το χρησιμοποιώ όταν θέλω να ψεκάσω τα ζύμαράκια μου πριν να τα φουρνίσω ) αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε τα χέρια σας και τα τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο,οι υδρατμοί που θα δημιουργηθούν ενώ ψήνονται τα ψωμάκια μας θα βοηθήσουν να αποκτήσουν τα ψωμάκια μας τραγανή κόρα.
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .Τα βγάζουμε από το φούρνο όταν είναι έτοιμα και τα αφήνουμε να κρυώσουν  
  • Τοποθετούμε τα  ψωμάκια  μόλις κρυώσουν σε σακουλάκια τροφίμων ζιπ- λοκ και τα βάζουμε στην κατάψυξη και όταν τα θέλουμε τα βγάζουμε μερικές ώρες πιο πριν και τα απολαμβάνουμε
  • Αν θέλουμε να κάνουμε ένα ψωμάκι μπαγιάτικο φρέσκο και μαλακό : το ψεκάζουμε λίγο με ζεστό νερό και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς να γίνει φρέσκο. Περίπου 12-15 μέχρι να γίνει ζεστό και τραγανό 







































Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . 
 Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

    2 σχόλια:

    1. Τέλειο! Σε ευχαριστούμε για την εξαιρετική συνταγή. Την εκτέλασα και είναι φοβερά. Το τρώω κυρίως ως βραδινό καθώς το πρωί επιλέγω μια μαύρη μπαγκέτα. Συνήθως από τα everest, το zesto sandwich με την προσφορά των 4 υλικών και με κρατάει χορτάτη εώς το μεσημέρι! https://www.everest.gr/zesto-sandwich/

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Καλησπέρα φίλη μου !! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λόγια !! Χαίρομαι που σου πέτυχαν και σας άρεσαν ..!! Καλοφαγωτα !!καλό βράδυ !!

      ΑπάντησηΔιαγραφή