Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΑΓΙΑ




Το βραδινό αλλά και το Σαββατοκύριακο ένα πιάτο που κάνει τα κοριτσάκια μου ευτυχισμένα είναι όταν με βλέπουν να ετοιμάζω ζύμη πίτσα,όμως έχω παρατηρήσει δεν χωνεύετε εύκολα λόγου της μεγάλης ποσότητα μαγιάς.
Έκανα μια δοκιμή να φτιάξω ζύμη για πίτσα με πολύ λίγη ποσότητα μαγιά και υψηλή ενυδάτωση
Mια πολύ ενυδατωμένη ζύμη με μακριά ωρίμανση στο ψυγείο για 24 ώρες και φυσικά είναι η αργή ωρίμανση  που την καθιστά τόσο εύπεπτη και τραγανή .
Με αυτή τη διαδικασία έχουμε την πολυτέλεια να προσθέσουμε στο μείγμα μια μικρή δόση της μαγιάς,που δίνει γεύση και κάνει πιο εύκολη την πέψη μας. 
Σημαντικό για την επιτυχία της πίτσας αυτής είναι το είδος του αλευριού,εγώ χρησιμοποίησα το ιδανικό αλεύρι για πίτσα 00 ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε αλεύρι για ψωμί ή για όλες της χρήσεις και η αργή άνοδος της ζύμης έως και 24 ώρες.
Την ετοιμάζω από το βράδυ και στην συνέχεια την αφήνω στο ψυγείο μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας για να την ετοιμάσω την επόμενη μέρα .   
Την ιδέα την πήρα από εδώ Ζύμη πίτσας χωρίς ζύμωμα και έκανα μείωσα την ποσότητα της μαγιάς ..
Πάμε να την ετοιμάσουμε ..

ΥΛΙΚΑ :



  • 16 γρ αλάτι (η δοσολογία του αλατιού για την πίτσα είναι περίπου 3% του βάρους του αλεύρου )
  • 400 ml ζεστό νερό όχι καυτό .
  • 400 γρ αλεύρι Μανιτόμπα ή για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ αλεύρι μαλακό
  • 3 γρ μαγιά ξερή  
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή 
  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 
  • ψιλό σιμιγδάλι αλεύρι για το δούλεμα τις ζύμης στο τέλος 


  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
    • Ετοιμάζουμε την ζύμη μας μια ήμερα πριν ( δηλαδή  24 ώρες πρίν την χρειαστούμε )..12-13 το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας θα ζυμώσουμε και στις 10 της επόμενης ημέρας σχεδόν θα την βγάλουμε από το ψυγείο και θα την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για σχεδόν 1 ώρα .
    • Ζεσταίνουμε το νερό και κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ,μοιράζουμε το μισό νερό τα 200 ml σε ένα μπολ όπου εκεί διαλύουμε την μαγιά μας μαζί με την ζάχαρη-μέλι και σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα άλλα 200 ml όπου εκεί θα ρίξουμε το λάδι μας με το αλάτι και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν .
    • Ρίχνουμε στο μπολ με το κοσκινισμένο αλεύρι το χλιαρό νερό με την διαλυμένη μαγιά και το νερό με το λάδι και το αλάτι και τα ενσωματώνουμε όλα μαζί ανακατεύοντας με μια μαρίζ για 3 λεπτά .
    • Η ζύμη μας πρέπει να είναι αρκετά υδαρή και λεία αλλά δεν θα είναι ομαλή,θα είναι όπως βλέπετε στις φωτογραφίες μου 
    • Αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω βήματα,με τα χέρια μας πάλι την στρογγυλεύουμε  και την  τοποθετούμε σε λαδωμένο καθαρό μπολ την σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια ακόμα  καθαρή σακούλα να μην φουσκώσει και χυθεί και γεμίσει το ψυγείο μας και το βάζουμε στα κάτω ράφια του ψυγείου μας για 20 ώρες .
    • Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε μικρά  κομμάτια (ανάλογα με το δίσκο-ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε ) και δεν ζυμώνουμε ξανά.
    • Αφήνουμε την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες καλά σκεπασμένη την μοιράζουμε σε 2 ίσα κομμάτια,την αφήνουμε για 30 λεπτά πάλι να ξεκουραστεί και την αποθηκεύουμε στην κατάψυξη και την βγάζουμε όποτε την χρειαστούμε αφήνοντας την την συντήρηση και την επόμενη μέρα στην βγάζουμε από το ψυγείο την ξεχνάμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και στην συνέχεια μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί που έχουμε  πασπαλίσει με σιμιγδάλι και μετά χέρια μας την ανοίγουμε ομοιόμορφα και την αφήνουμε 30 λεπτά ακόμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος,αν όλα πάνε καλά θα παρατηρήσουμε φυσαλίδες,που σημαίνουν την επιτυχία της ζύμης  μας .
    • Προχωράμε σε αυτό το σημείο και προσθέτουμε την σάλτσα μας και τις πιπεριές και την γαλοπούλα και τα τυριά της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο για 15 -20  λεπτά από κάτω και άλλα 15 λεπτά από  το πάνω μέρος ... ή μέχρι να ροδίσει



      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου